Noul comentariu pe Codul de Procedura Civila
Octavia Spineanu : „Pur și simplu încercăm să dăm ce avem mai bun”
Wolters Kluwer oferă prin softurile juridice iDrept și Sintact comentariul pe Noul Cod de Procedură Civilă , scris de dl. Boroi împreună cu echipa sa, din care face parte dna. Spineanu în calitate de co-autoare de renume. Prin acest interviu, dorim să oferim clienților noștri o „privire în bucătărie” despre procesul de geneză a unei asemenea opere. Dacă cititorul află cum și cât s-a lucrat pentru acest comentariul, credem că va putea aprecia și folosi lucrarea mai bine.
- A apărut ediția a 2-a. Cât de mult timp v-a luat conceperea ei? De la momentul în care v-ați spus, haideți să facem o nouă ediție, până la publicarea ei?
Dacă vorbim despre munca depusă de întregul colectiv de autori, a coordonatorului, a redactorului și a tehnoredactorului, cred că ceva mai mult de un an.
- Dvs. ați fost mereu foarte ocupată cu ICCJ-ul, conducerea INM-ului și acum cu Tribunalul UE. Cum de mai găsiți timp să scrieți doctrină? Când scrieți?
Pentru mine, scrisul nu este doar o problemă de timp, am nevoie să mă desprind cumva de alte activități profesionale și să mă dedic pentru o perioadă doar scrisului. Nu pot să scriu printre picături, cum se spune. Așa încât, pentru actuala ediție am sacrificat o parte din concediul de odihnă, iar ulterior am tot retușat.
- Cum se colaborează într-o echipă așa de mare, care acoperă un domeniu așa vast cum este NCPC-ul?
Se colaborează de multe ori pe subgrupuri, atunci când articolele ce revin unor autori se corelează cu cele comentate de alți autori, în ideea că abordarea textelor din cod trebuie să fie coerentă și complementară. Au loc foarte multe discuții interesante, dezbateri intense, uneori mici concesii… Coordonatorul este consultat în permanență și este cel care are privirea de ansamblu asupra întregii lucrări.
- Aveți un sentiment de concurență față de echipa dlui Ciobanu? Vă comparați cu ceea ce scriu alți autori în piață?
Nu un sentiment de concurență, ci un sentiment de respect. De fapt, nu cred ca e vorba de competiție sau de comparație, ci pur și simplu încercăm să dăm ce avem mai bun și să oferim un comentariu cât mai aprofundat fiecarui articol.
- Cum va documentați pentru un comentariu pe unanumit articol? Cred că se folosește o bibliografie mare și multă jurisprudență.
Citim cam tot ce au scris alți autori, consultăm hotărârile judecătorești în care s-a facut aplicarea noilor texte, în măsura în care deja există – dat fiind că vorbim despre un cod nou – și, nu în ultimul rând, valorificăm discuțiile purtate cu colegii practicieni care ne semnalează, în timp, diferite probleme de drept identificate în aplicarea codului de procedură civilă.
- Care este partea cea mai dificilă a muncii de a scrie un comentariu? Iar partea cea mai satisfăcătoare?
Partea cea mai dificilă este aceea de a identifica toate problemele pe care le ridică deja sau le-ar putea ridica în practică aplicarea fiecarui articol. Acest tip de lucrare este destinat în primul rând practicienilor, iar aceștia o consultă cel mai adesea atunci când se află în impas. Cea mai mare satisfacție vine atunci când cineva îți spune că, citind un comentariu, a găsit ceea ce-l interesa.
- Ce rol joacă un comentariu pe articole în munca juristului?
Un comentariu pe articole nu are anvergura unui tratat, așa încât referințele bibliografice sau analizele de drept comparat sunt mult mai reduse. Este mai degrabă un instrument de lucru care oferă practicienilor accesul rapid la informație, mai exact la punctul de vedere al autorilor cu privire la o anumită chestiune de drept, argumentată, acolo unde este cazul, și cu soluții jurisprudențiale sau cu trimiteri la alte surse de documentare.