Paths of Glory – Cararile gloriei (1957)

Wkro/ May 22, 2015/ Filme de vazut

Paths of gloryAutor: Stefan Gheorghies

I’m not afraid of dying tomorrow, only of getting killed.

Intr-o lume cufundata intr-un razboi total, justitia pare un concept demult pierdut. Legile menite sa guverneze raporturile sociale nu par a-si mai gasi aplicabilitatea intr-o lupta in care viata primeaza.

Paths of Glory, in regia lui Stanley Kubrick, urmareste povestea unui regiment trimis intr-o misiune imposibila de a cuceri o fortareata germana in timpul primului razboi mondial. Dincolo de ordinele rupte de realitatea pragmatica venite pe scara ierarhica, intervine un proces in fata Curtii Martiale in care trei soldati sunt acuzati de tradarea patriei. Aceasta desfasurare inutila de forte apare in contextul neasumarii responsabilitatii de catre conducatorii fortelor armate, incercarea de a gasi tapi ispasitori fiind mai simpla decat tragerea la raspundere a celor cu adevarat vinovati.

Colonelul Dax (Kirk Douglas) se afla in fruntea regimenului 701, un regiment puternic afectat de luptele de transee din timpul primului razboi mondial. Decimati in urma unei puternice batalii, avand moralul la pamant, acestia primesc ordinul de a cuceri o fortareata germana, un puternic punct de sprijin al fortelor opuse. Colonelul Dax primeste cu pragmatism ordinele venite din partea unui general lipsit de orice contact cu realitatea. Ajunsi in fata ordinului de a declansa atacul, soldatii se confrunta insa cu o veritabila defensiva din partea dusmanului. Cu moartea pandind la fiecare metru avansat spre liniile inamicului, multi dintre soldati aleg sa se retraga, in ciuda ordinelor generalului care asista la intreaga batalie. In urma esecului previzibil, generalul ordona organizarea unei Curti Martiale pentru a trage la raspundere persoanele vinovate de esecul usturator. Colonelul Dax devine astfel avocatul apararii pentru trei soldati alesi mai mult sau mai putin din intamplare pentru a fi dati drept exemplu pentru intreaga armata franceza. Confruntat cu un complet de judecata hotarat sa-i condamne pe cei trei la pedeapsa capitala, Dax nu reuseste sa asigura buna desfasurare a unui proces compromis inca din debut. Cei trei soldati vor fi executati datorita incompetentei unui general care la randul sau fusese gresit coordonat, iar realitatea pe care Dax o prezinta in cel mai obiectiv mod cu putinta nu ajunge la destinatarii doriti.

Paths of glory

Paths of Glory este un film de razboi remarcabil, dar si o productie cu un puternic substrat juridic, un exemplu graitor al justitiei de razboi. Legea devine inaplicabila in fata ambitiilor unor ofiteri porniti sa gaseasca orice tap ispasitor si sa ignore raspunderea celor cu adevarat vinovati. Legea, chiar daca ar fi sa o reducem la nivel de cutume general umane, se supune relei-credinte, iar colonelul Dax, in ciuda incercarilor bine conturate si definite, nu pare a avea forta necesara pentru a combate un intreg mini-sistem dominat de o lupta oarba de a supune dusmanul cu orice pret. De altfel, cei trei soldati care avusesera ghinionul de a fi alesi pentru a fi trasi la raspundere sunt executati prin impuscare in fata propriilor calai. Scopul intregii adunari de forte ar fi fost de a motiva intreaga armata si de a demonstra ca lasitatea este crunt pedepsita. Insa, in fata unei lupte imposibile, ce poate fi mai previzibila decat dorinta fiecarui om de a trai? Cum poate instincul primar sa fie lasat in plan secund in fata unor ordine care semnau o condamnare la moarte?

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.