PIATA MUNCII: incotro? Date statistice privind somajul in Europa
Ultimele statistici publicate pe site-ul oficial al Uniunii Europene, Eurostat, indica care sunt conditiile actuale de trai in spatiul european. Cu ajutorul unor indicatori de masurare (rata de somaj, de saracie, a persoanelor angajate si a ratei de abandon scolar) UE analizeaza impactul dezechilibrului economic asupra statelor membre si asupra Uniunii in ansamblu.
Rezultatul acestor indicatori pune un semn de intrebare asupra evolutiei crizei si influentei ei asupra statelor membre. Indicatorii de somaj, de saracie si de abandon scolar in unele dintre statele membre inregistreaza procente semnificative, determinand Consiliul European sa adopte masuri pentru stabilizarea mediului economic si social si sa astepte optimist rezultate pozitive.
Rata de somaj (unemployment rate) inregistrata la nivelul celor 27 de state in februarie 2013 este de 6,7 %. Statele care au cei mai multi someri sunt: Grecia si Spania cu 26 %. Iar Portugalia cu 17, 5 %. In contrast cu acestea, in Austria, Germania si Luxembourg numarul de someri este aproximativ de 5 % din populatie.
Dintr-o perspectiva economica, somajul poate fi definit ca forta de munca nefolosita. Existenta acestuia intr-un procent mare nu poate avea decat efecte negative. Cu cat rata de somaj este mai mare intr-un stat, cu atat statul respectiv va suporta noi dezechilibre si presiuni. O legatura de cauzalitate exista neindoielnic: lipsa locurilor de munca duce la scaderea veniturilor cetatenilor. Astfel cetatenii fara loc de munca vor exercita noi presiuni asupra guvernului pentru noi ajutoare de stat si reduceri de taxe, iar dezechilibrul financiar resimtit de cetateni isi lasa amprenta si asupra sferei politice.
Neindoielnic, diferentele economice si sociale intre state sunt mari. Si ceilalti indicatori ne arata acelasi lucru: in 2011, in state precum Bulgaria si Romania 4 persoane din zece au fost declarate sarace dupa criterii obiective, iar in state ca Elvetia si Norvegia doar 1, 5 din zece persoane. Per total in Uniune, s-a inregistrat un procent de 24 % de persoane sarace.
Ca o persoana sa fie considerata intr-o stare de saracie (material deprived) aceasta trebuie sa nu fie capabila sa-si satisfaca cel putin 4 din urmatoarele nevoi: plata facturilor de utilitati sau chiria, mentinerea gospodariei in caldura, sa faca fata cheltuielilor neprevazute, sa manance peste, carne sau o proteina echivalenta o data la doua zile, sa aiba o saptamana de vacanta, un automobil, o masina de spalat, un televizor color, un telefon.
Un alt indicator care releva starea economica a statelor membre, este rata persoanelor angajate (employment rate). Aceasta se calculeaza impartind numarul persoanelor cu varsta intre 20 si 64 de ani, care au un loc de munca la populatia totala a respectivului grup. In esantion sunt incluse doar persoanele care locuiesc in gospodarii proprii, fiind excluse persoanele care locuiesc in camine, spitale, azile. Rezultatul? In 2011, la nivelul Uniunii 69 % de persoane au serviciu, statele cu cele mai putine persoane cu loc de munca fiind Bulgaria si Irlanda cu 63 %, Romania cu 62 %, Spania Italia si Malta cu 61 %, iar Grecia cu 60 %.
Indicatorul care a masurat gradul de abandon scolar (early school leaving) s-a realizat pe grupul de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani care au absolvit cel mult liceul obligatoriu si nu mai urmeaza nici un curs de pregatire. In 2011, tara care a inregistrat cea mai mare rata de abandon scolar este Turcia 40 %. Romania ocupa al patrulea loc, cu o rata de 17 %.
UE adopta planuri strategice pentru a regla mediul socio-economic al statelor membre. Planul principal strategic prin care se doreste remedierea efectelor negative ale crizei, dar si cresterea economica si a nivelului de trai este Europa 2020. De asemenea, in februarie 2013 Consiliul European transmite Consiliului EPSCO (Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului) o analiza privitoare la prioritatile si obiectivele care trebuie urmate in actiunile de ocupare a fortei de munca.
Actiunile actuale ale Consiliului si Comisiei vizeaza stabilitatea economica. Planuri, analize si concluzii sunt transmise si puse in aplicare pentru a combate somajul si pentru a asigura persoanelor din Uniune o viata mai decenta.
Rezultatul? Se lasa asteptat. Un lucru este sigur: o data cu venirea crizei, rata de somaj a crescut cu mai bine de 5 procente la nivelul intregii Europe. Urmarile planurilor strategice si actiunilor luate de UE pentru a regla dezechilibrele se vor vedea, din pacate, in timp.