Răspunderea medicală: Obligația medicului de a obține consimțământul informat al pacientului

Admin/ January 31, 2017/ Recomandari, Seminarii

Avocatul Marius Scheaua, colaborator al Grupul European de Cercetare asupra Răspunderii Civile și al Asigurărilor (GRERCA), va analiza, în cadrul unui seminar organizat la 16 februarie 2017 de Wolters Kluwer România, numeroasele controverse care apar în practică, având în vedere obligația medicului de a obține consimțământul informat al pacientului.

REGULA CEA MAI ÎNCĂLCATĂ DE MEDICI. “În ciuda importanței sale, obligația de a obține consimțământul informat al pacientului este poate obligația cel mai des încălcată de medici în România, mergând de la tratarea ei în mod pur formal, până la ignorarea totală a acesteia”, atrage atenția avocatul Marius Scheaua. “Dacă obligația de a acorda îngrijiri este, de departe, principala obligație a medicului, el nu poate proceda la niciun act terapeutic ce intră în conținutul acestei obligații fără a obține, în prealabil, consimțământul informat al pacientului”, spune avocatul. Or, potrivit lectorului seminarului Wolters Kluwer România, acesta “trebuie exprimat în deplină cunoștință de cauză, după ce i-au fost explicate pacientului, în mod corectcomplet și accesibil, natura și evoluția bolii, variantele de tratament și riscurile pe care acesta le implică”.

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI. Pornind de la această realitate, experimentatul avocat Marius Scheaua va explica în cadrul seminarului ce va avea loc la 16 februarie 2017, în sala de cursuri Wolters Kluwer România din B-dul Tudor Vladimirescu nr. 22, București, aspecte relevante reieșite din practica jurisprudențială a domeniului. În acest fel, medici, avocați, consilieri juridici și manageri de spitale publice și private și companii din industria de profil și reprezentanți ai companiilor de asigurare vor putea afla posibile soluții la întrebări privind conținutul obligației de informare a pacientului, întinderea obligației și sarcina probei în această privință și vor putea dezbate împreună cu lectorul elemente de drept comparat privind acest domeniu.

Vrei să participi? Te poți înscrie la acestă adresă: http://info.wolterskluwer.ro/obligatia-medicului-de-a-obtine-consintamantul-informat-al-pacientului/

banner-raspunderea-medicala-950x230

Share this Post