Red Corner – Temnita rosie (1997)
Autor: Stefan GHEORGHIES
Fiecare sistem judiciar prezinta particularitati strans legate de cultura fiecarei tari, de obiceiurile care au stat la baza legilor fundamentale, dar mai ales de mult ravnita legatura cu realitatea socio-economica. Fiecare sistem judiciar bazat pe o legislatie unitara trebuie sa asigure indeplinirea intereselor societatii, iar in acest sens diferentele de la o tara la alta pot fi dintre cele mai neinsemnate si pana la existenta unor institutii de drept complet diferite, axate pe alte valori morale sau etice.
Red Corner, in regia lui Jon Avnet, urmareste povestea unui avocat cetatean al SUA acuzat de uciderea cu sange rece a unei tinere femei, in urma unei nopti petrecute in intimitatea unui hotel de lux si a unor cantitati impresionante de alcool. Productia are in vedere particularitatile unui sistem judiciar chinez in care aplicarea legii este optionala pentru anumite persoane, iar haosul juridic permite ca orice abuz sa scape nepedepsit.
Jack Moore (Richard Gere) este un avocat scolit pe bancile unor facultati de drept de prestigiu din SUA. Insa, exercitarea profesiei sale il poarta in diverse tari cu mult indepartate de taramul american, iar China pare la prima vedere locul ideal pentru a oferi consultanta juridica unor inalti oficiali interesati de incheierea unor contracte comerciale. Insa, aparentele insala, iar lui Jack i se insceneaza uciderea unei tinere, fiica a unui general chinez. Acesta este retinut si arestat, iar ulterior i se aduc la cunostinta acuzatiile. Procesul care urma sa stabileasca vinovatia acestuia incepe fara ca Jack sa ia legatura cu un avocat, in ciuda protestelor acestuia. Insa, intr-o desfasurare ciudata a unui proces care respecta doar in teorie procedura penala de judecata, Jack va descoperi ca avocatul numit din oficiu de catre instanta este condus de buna-credinta si de convingerea ca oricine are dreptul la aparare.
Red Corner este un film juridic bun care aduce in atentie dreptul la un proces echitabil. Aceasta notiune pe care in prezent o evocam atat de des in practica de zi cu zi reprezenta in acel moment, in fata instantei de judecata chineze, un simplu punct de reper. De altfel, procesul care il are in centru pe Jack Moore nu respecta o procedura stricta, iar probele pe baza carora reprezentantul statului urmareste sa obtina condamnarea avocatului american sunt la fel de solide precum intregul fir al evenimentelor. Avocatul propus din oficiu, desi la inceput reticent, va aduce in atentia instantei anumite fapte si probe a caror utilitate si concludenta va fi pusa la indoiala. Insa, in aceasta societate in care aparenta unui proces echitabil este guvernata de interese ascunse si dictate de catre regimul politic, Jack va trebui sa isi demonstreze nevinovatia in mod absolut, fara nicio urma de indoiala.
Productia juridica din 1997 prezinta anumite nuante ale unui sistem judiciar care nu asigura infaptuirea corespunzatoare a justitiei. Intr-o societate precum cea chineza, marcata in primul rand de o populatie impresionanta si aglomerari urbane la fel de numeroase, rolul justitiei este de a stabili o ordine de drept fara echivoc. In fata acestei ordini, fiecare persoana supusa judecatii ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi procesuale, fie ca vorbim despre un cetatean chinez sau despre un strain ori apatrid.