Regulile de concurenta: atentie la neatentie!

Wkro/ June 4, 2014/ Articole

Valentin MirceaValentin Mircea, Asociat Senior la Mircea si Asociatii, Expert in concurenta

Activitatea de urmarire a respectarii regulilor de concurenta este o activitate continua, desfasurata de catre Consiliul Concurentei si de catre Comisia Europeana (prin Directia Generala de Concurenta). Chiar in momentul in care cititi aceste randuri, echipe de inspectori de concurenta – personalul specializat al celor doua autoritati mentionate – analizeaza posibile incalcari ale regulilor de concurenta intr-o arie foarte extinsa de sectoare economice. Zonele de atentie si aria de analiza cuprind zone variate ale economiei – este foarte probabil ca si activitatea companiei dumneavoastra sa fie in atentia autoritatilor de concurenta.

Trebuie remarcat ca activitatea din ultimii ani a autoritatilor de concurenta s-a intensificat vizibil iar cifrele sunt graitoare in acest sens:

– In 2013 Consiliul Concurentei a declansat 18 investigatii, din care 12 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). Acestea din urma au rolul de a identifica tot posibile incalcari ale legii si a altor probleme de functionare a pietelor.

– Cele mai multe investigatii declansate anul trecut vizeaza fapte de cartel – acorduri intre concurenti, in principal privitor la preturi, piete si productie – care sunt considerate fapte deosebit de grave, acorduri verticale interzise, in principal de fixare a pretului de revanzare (intre producatori si distribuitori) si abuzuri de pozitie dominanta, comise de marile companii si liderii unor piete fata de jucatori mai mici din acele piete sau fata de intreprinderi din alte sectoare economice.

– In 2013 Consiliul Concurentei a finalizat, cu sanctiuni, 19 investigatii si alte 63 de investigatii sunt in derulare.

Cifrele care reflecta activitatea Comisiei Europene sunt chiar mai impresionante:

– Amenzi totale de 1 882 975 000 EUR aplicate in 2013 operatorilor economici care se fac vinovati de incalcare a regulilor de concurenta (aproape 1,5% din PIB-ul Romaniei!).

– Cea mai mare amenda: 1 042 749 000 EUR impuse bancilor care au participat la un cartel pe piata produselor financiare derivate (EIRD) din care 465 861 000 EUR numai pentru Deutsche Bank, dupa aplicarea unor reduceri!

In materie de concurenta vorbim, deci, de lucruri serioase, amenzi uriase si riscuri pe masura acestora. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat o companie este mai mare si are mai multe interactiuni cu mediul de afaceri din jurul sau. Regulile insesi, pe de alta parte, desi par simple – art. 5 si 6 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata in 2014, si art. 101 si 102 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene – acopera o gama extrem de extinsa si de variata si de manifestari, imposibil de enumerat in orice manual de ”competition compliance” sau chiar in vreo lucrare stiintifica din acest domeniu. Regulile de concurenta sunt cu ”geometrie variabila” – acestea evolueaza odata cu economia, asa ca invatarea acestora pe de rost este un demers ineficient, in ceea ce priveste adoptarea comportamentului corect pe piata si evitarea platii unor amenzi de genul celor mentionate mai inainte.

Ce poate fi facut in acest caz? Ca in multe alte domenii, nu este atat de important sa stii cum arata un mecanism sau ce produce, cat sa intelegi cum functioneaza si sa determini evolutia sa viitoare pe baza parametrilor constatati anterior. Da, este ca in tehnica si este ca in viata. Pentru a asigura o protectie eficienta impotriva riscului de a incalca regulile de concurenta trebuie sa capeti ”reflexele” corecte si sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva cat mai neutra: asa cum se vad ele pentru piata si pentru autoritatile de concurenta, nu asa cum ai vrea tu sa fie. Pentru a dobandi aceste reflexe, este nevoie de antrenament, de gandire analitica si, din nou, de antrenament.

Inspectorii de concurenta din Consiliul Concurentei si de la Comisia Europeana sunt profesionisti ai concurentei, care inteleg foarte bine regulile la a caror respectare vegheaza si care adopta adesea o pozitie critica fata de posibilele comportamente anticoncurentiale, pentru a interveni acolo unde trebuie.

Cel mai bun mod de raspunde unei astfel de provocari este ca in cadrul operatorilor economici sa existe, in mod similar, profesionisti ai concurentei, in masura sa realizeze atunci cand compania lor navigheaza prin ape periculoase si sa traga la timp semnalul de alarma. In complexitatea activitatii multor companii, concentrate pe activitatea lor de atingere a obiectivelor de piata, o astfel de atentie nu este usor de mentinut. Dar aceasta poate face pana la urma diferenta dintre profit si pierdere, dintre succes si esec.

Demersul de a deveni un profesionist intr-un domeniu atat de tehnic si de complex cum este materia concurentei este, desigur, dificil, dar nu este imposibil. Ceea ce au nevoie cei care doresc sa dobandeasca cunostintele si reflexele necesare pentru a tine companiile in care lucreaza la adapost de sanctiuni sunt: interes, indrumare specializata din partea unor persoane cu expertiza cat mai mare in acest domeniu (inclusiv in cadrul autoritatilor publice de concurenta) si, desigur, continuitate in asimilarea si aplicarea cunostintelor din acest domeniu.

Ideea de a face din personalul intreprinderilor supuse regulilor de concurenta profesionisti ai domeniului reprezinta completarea necesara a programelor de conformare cu regulile de concurenta iar cei care vor ajunge la acest nivel se vor putea mandri cu faptul ca vor putea fi adevarate ”turnuri de veghe” pentru companiile in care functioneaza. Va invit, deci, sa deveniti si dumneavoastra profesionisti ai concurentei.

Va invitam sa participati in data de 19 iunie 2014 la un seminar practic, de 4 ore, organizat in Bucuresti.
Inscrierile se pot face prin email la adresa promo@wkro.ro, la telefon 031.224.41.57 sau online aici.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.