Rounders – Chinta royala (1998)

Wkro/ April 3, 2015/ Filme de vazut

RoundersAutor: Stefan Gheorghies

Trust everyone… but always cut the cards.

Studiul legii reprezinta o indeletnicire destinata nu numai specialistilor din aceasta sfera extrem de larga. Libertatea de miscare in aceasta lume a juridicului nu impune studii aprofundate, insa anumite deprinderi sunt mai dificil de receptat. Poate si din aceste motive exista uneori tentatia de a patrunde in sfera ilicitului tocmai datorita unei false impresii de cunoastere a limitelor legii si modurilor in care aceasta poate fi ocolita.

Rounders, in regia lui John Dahl, urmareste povestea unui student de la drept care poseda un talent unic in ceea ce priveste jocurile de noroc. Dincolo de pasiunea dusa spre extrem, se ascunde un posibil viitor stralucit pentru tanarul care patrunde in sfera ilicitului datorita influentei persoanelor din anturajul sau.

Mike (Matt Damon) este un student al unei facultati de drept dintr-o mare metropola americana. Meritele privind calitatea sa de student nu sunt puse la indoiala, este cunoscut de catre profesorii sai pentru abilitatile profesionale in continua formare, insa o mica pasiune pare a sta in calea unei cariere stralucite in lumea juridicului. Obsesia pentru jocurile de noroc, dar si un talent unic in a interpreta gesturile adversarilor si de a prezice cursul jocurilor, il poarta intr-o lume in care legea nu isi mai gaseste aplicare. Prietenul sau, eliberat de curand din detentie, este cel care il tenteaza pe Mike sa isi incalce propria promisiune de a renunta definitiv la jocurile de noroc. In aceasta confruntare dintre drept si lumea subterana a jocurilor de noroc care implica sume uriase de bani si adversari pe masura, Mike pare pierdut si nu face decat sa se avante intr-un teritoriu in care este imposibil sa detina controlul.

Matt Damon, Edward Norton, Gretchen Mol

Rounders este un film juridic axat mai mult pe coordonata umana a personajului central. Tanarul student, care printr-o ironie subtila isi platise taxa de scolarizare tocmai din castigurile din jocurile de noroc ilegale, pare a fi pe drumul cel bun in incercarea de a scapa de acest veritabil viciu. Insa tentatia de a reveni in lumea ascunsa in care sumele impresionante de bani guvernau puterea participantilor, Mike pare decis sa isi incerce din nou norocul. Nu dureaza mult pana ca cei din jur sa realizeze ca tanarul student reintrase in circuitul jocurilor de noroc, iar din acest moment viata sa capata noi proportii. Calmul, drumul ascendent al acestuia devin incet, incet istorie, iar viitoarea carierara de jurist este in pericol. Legea pare a fi depasita de dorinta de control a lui Mike asupra unor chestiuni care par a fi la prima vedere mai mult decat simple. Insa, la fel ca in orice lupta in care un singur erou trebuie sa infrunte o intreaga armata, sansele ca acesta sa devina un martir al propriei cauze cresc cu fiecare risc asumat inutil.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.