S1E1: Crede și cercetează, podcast Bine Zis

Alexandra Caras/ August 24, 2021/ Articole

Ascultă aici Episodul 1

BINE ZIS
cu Mihail Dinu
podcast susținut de
Wolters Kluwer România

Când vrei să ai dreptate, dar nu poți să te exprimi convingător; când știi că ai dreptate, însă argumentele îți lipsesc; când trebuie să ai dreptate și nu negociezi adecvat, atunci urmărești podcastul potrivit. Bine Zis te ajută să învingi și să convingi.

Episodul 1 – Crede și cerceteză

Indiferent de context, pentru a convinge sau pentru a puncta argumentele câștigătoare, trebuie mai întâi „să te învingi”. Trebuie să îți învingi emoțiile, prejudecățile sau nepregătirea. Astfel, paradoxal, convingerea nu presupune învingerea celuilalt, ci dimpotrivă – pretinde cooperare, empatie și rezonanță.

Există trei piloni ai comunicării persuasive: (a) credibilitatea, (b) emoția, (c) forța și căldura.

Credibilitatea înseamnă alinierea ta față de principiile și valorile pe care le transmiți. Nu putem convinge fără a fi noi înșine convinși, deci încrederea în teza susținută este cea dintâi condiție a persuasiunii.

Emoția este factorul decident din spatele rațiunii. Lordul Philip Dormer Stanhope, 4th Earl of Chesterfield afirma: „Indiferent dacă vrei să convingi sau să triumfi, adresează-te pasiunilor; prin intermediul lor oamenii pot fi cuceriți”. De asemenea, Maya Angelou descria astfel interacțiunea socială: „Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. Concentrează-te deci pe emoții și ține cont de faptul că trebuie să analizezi în primul rând propriile emoții. Asupra lor ai control, urmând ca abia ulterior, după identificarea și interpretarea lor, să analizezi emoțiile celorlalți.

Nu în ultimul rând, reunite, forța și căldura sunt caracteristicile nelipsite ale personalităților carismatice. Forța înseamnă respectul și autoritatea pe care le transmiți. Căldura este empatia pe care o emani. Deși reunirea lor este dificilă, avantajele aduse în procesul de comunicare persuasivă merită toate eforturile depuse.

bine-zis-vezi-tot

Bine Zis, un podcast despre persuasiune, oratorie, negociere și argumentare

Când vrei să ai dreptate, dar nu poți să te exprimi convingător; când știi că ai dreptate, însă argumentele îți lipsesc; când trebuie să ai dreptate și nu negociezi adecvat, atunci urmărești podcastul potrivit. Bine Zis te ajută să învingi și să convingi.

› › ›
Mihail Dinu este avocat și formator în cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, la disciplinele „Tehnici de argumentare judiciară” și „Public Speaking”. Combinând experiența practică și teoria, este un promotor constant al dobândirii și dezvoltării abilităților de comunicare.

Share this Post