Se majoreaza cheltuielile de personal?

Wkro/ August 9, 2012/ Stiri

Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern la rectificare, in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, chiar daca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare interzice astfel de operatiuni cu mai putin de 180 zile inainte de expirarea mandatului Guvernului.

Cheltuielile de personal vor creste cu 648 milioane lei (0,1% din PIB), in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, potrivit proiectului de rectificare obtinut de Mediafax.

Pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice a fost majorat cu 8% la 1 iunie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012, si va fi din nou majorat cu 7,4% incepand cu 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012. Impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul 2012 la 1,52 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

In acelasi timp, pentru restituirea, in transe, a sumelor retinute pensionarilor, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, impactul bugetar este estimat la 1,29 miliarde lei (0,2% din produsul intern brut).

Guvernul sustine ca, desi au fost majorate ca urmare a masurii de crestere a salariilor din sectorul bugetar, cheltuielile de personal continua trendul descendent. fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut si respectand astfel tinta de 7,2% din PIB stabilita prin lege.

In acelasi timp insa, Guvernul admite ca trebuie sa incalce Legea responsabilitatii fiscal-bugetare pentru a majora salariile bugetarilor si a restitui pensionarilor o parte din constributia de sanatate retinuta.

“Pentru ca proiectul de act normativ sa poata fi promovat este necesara derogarea de la prevederile articolelor 9, 16 si 56 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, intrucat in proiectul ordonantei de rectificare sunt prevazute sume suplimentare pentru majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar, restituirea catre pensionari a sumelor retinute ilegal acestora, asigurarea de fonduri pentru continuarea proiectelor de investitii, precum si fonduri pentru continuarea activitatii in bune conditii a institutiilor publice”, se arata in document.

Articolele din lege de la care se va face derogare stabilesc ca nu pot fi promovate, cu mai putin de 180 zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, acte normative care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor in sectorul bugetar. Or, in cazul guvernului Ponta, mandatul acestuia va expira odata cu alegerile generale din noiembrie. De asemenea, totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificarilor bugetare.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Pentru nerespectarea acestor interdictii legale ar trebui aplicate amenzi cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei, in functie de gradul de vinovatie a persoanelor responsabile, iar pe perioada cercetarii administrative, persoanele responsabile trebuie suspendate din functie.

Sursa

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.