Sindromul “burnout”: Epuizarea psihica a angajatilor
Sindromul “burnout” este o realitate foarte comun intalnita in cadrul companiilor, reprezentand epuizarea fizica si psihica a unei persoane.
Din cauza dorintei companiilor de a cere angajatilor sa realizeze cat mai multe sarcini intr-o perioada scurta de timp, acest sindrom se poate instala, pe neasteptate, in psihicul angajatului, realizand daune greu de solutionat.
Cauze
Pentru a intelege acest sindrom “burnout”, ideal este sa incepi cu ceea ce il cauzeaza.
Volumul mare de lucru intr-un timp scurt este o cauza evidenta, fiindca toti am trecut prin aceste perioade. Dar, lucrurile se agraveaza atunci cand situatia se extinde pentru mult timp. Lipsa de odihna contribuie in mod negativ, in special fiindca scade randamentul angajatului. Asa ca, un cerc vicios se naste in acest moment.
Obosit, angajatul nu va mai reusi sa se concentreze, necesitand sa petreaca mai mult timp pentru fiecare sarcina. Nivelul de lucru va creste, dand peste cap orice program pe care angajatul l-ar fi initiat.
Iar aspectul cel mai negativ ce intra in categoria de cauze o reprezinta reactiile negative ale superiorului. Ar putea fi vorba de nemultumirea provocata de proiectul final, sau de refuzarea acceptarii programului de lucru, acesta apeland la supraincarcarea si suprasolicitarea angajatului.
Solutii
Aceasta situatie nu poate continua pentru mult timp, fiindca se va agrava, ajungand sa aiba consecinte ireparabile.
Cel mai important este sprijinul celor apropiati. Daca acestia te vor asculta, intelege si sprijini, o parte din povara emotionala ce sta pe umerii tai, va disparea. Sau initierea unei pauze de catre un prieten, o iesire neplanificata in oras, o plimbare; prin distragerea de la obligatiile zilnice, nu pot decat sa aiba efecte pozitive.
Sprijinul unui profesionist poate reprezenta adevaratul tratament pentru sindromul “burnout”. Cunoscand mecanismul prin care functioneaza, poti gasi solutiile potrivite in urma discutiilor cu un psihoterapeut. In acest moment al evolutiei mentalitatii din societatea actuala, am trecut peste stereotipurile legate de psihoterapeuti, asadar, in momentul in care simti aceste simptome, nu ezita sa apelezi la ajutor specializat.
Pentru a reusi eliminarea definitiva a sindromului epuizarii fizice si psihice este necesara stabilirea clara a prioritatilor. Iar primordiala este sanatatea ta. Asa ca, indiferent de cat de mult iti place munca pe care o faci, important este sa ai o limita clara dintre munca si timp liber, dintre timpul petrecut la birou si activitatile relaxante.
Un rezultat al gandirii gresite adoptate de unele companii, are acest efect profund negativ asupra angajatilor sai. Sindromul “burnout” nu trebuie neglijat sau considerat ca va disparea de la sine.
Asa ca, evitarea aparitiei sindromului este de dorit, in comparatie cu tratamentul de durata ce poate fi necesar dupa aparitia sa.
Puneti sanatatea prioritara carierei profesionale, fiindca decalarea din a obtine o avansare acum sau peste un an este un aspect minor, in comparatie cu aparitia epuizarii fizice si psihice.