The Juror – Fara aparare (1996)
Autor: Stefan GHEORGHIES
There is no defense.
In sistemul judiciar american curtea cu jurati joaca un rol esential nu numai in procesul penal. Fie ca vorbim despre cauze penale de o complexitate sporita, fie ca facem trimitere la cauzele civile care oricand pot stabili precedente jurisprundentiale, juratul este un element esential in infaptuirea actului de justitie. Pe cale de consecinta, impartialitatea acestuia este la fel de importanta precum activitatea in sine.
The Juror, in regia lui Brian Gibson, urmareste povestea unei femei convocate pentru „jury duty” (expresie folosita in sistemul anglo-saxon) intr-un proces in care era implicat capul unei retele mafiote. Insa, intr-un proces de o asemenea amploare, decizia juriului este cruciala pentru viitorul retelei, iar corectitudinea juratilor este pusa la indoiala prin diverse actiuni venite pe cai nu tocmai legale.
Annie (Demi Moore) este o mama divortata, o artista in devenire, dar si o femeie cu un simt civic al raspunderii. Tocmai din aceste motive, in momentul in care este convocata pentru a face parte din juriul unei cauze penale de amploare, nu refuza misiunea pe care statul i-o atribuie. In ciuda problemelor personale si a dificultatilor financiare, Annie insista in momentul in care este aleasa in juriu ca este datoria ei fata de tara sa ia parte la proces. Insa, cum in boxa inculpatilor sta un mare cap al unei retele mafiote, este de asteptat ca acesta sa intreprinda toate masurile pentru a influenta decizia juriului. In acest sens, in viata femeii apare brusc cel poreclit „Teacher” – Profesorul (Alec Baldwin), la inceput un barbat misterios interesat de sculpturile femeii, dar care ulterior se dovedeste a avea legaturi cu reteaua mafiota. Apeland la violenta psihica, Profesorul ii expune lui Annie ce are de facut in momentul in care juratii se vor aseza la masa pentru a da un verdict: indiferent de alegerile celor din jur, Annie va sustine nevinovatia celui inculpat.
The Juror este un film juridic decent care readuce in atentie problema impartialitatii juratilor. In cazul procesului penal prezentat in aceasta productie, putem vorbi chiar despre o compromitere completa a justitiei. Practic, Annie, fortata de imprejurari sa voteze indiferent de realitate „nevinovat”, corupe intregul act de justitie. Bineinteles, caile legale pentru a se putea apara de orice presiune exterioara exista, insa Profesorul dovedeste o abilitate malefica in a frana orice incercare a femeii de a aduce la cunostinta judecatorului faptul ca este obligata prin violenta si prin amenintari asupra deciziei sale. Tocmai din acest motiv, Annie se simte prinsa intr-o lupta personala cu cel poreclit „Teacher”, obsesia barbatului pentru aceasta devenind din ce in ce mai puternica cu fiecare zi care trece. Femeii nu ii ramane decat sa depaseaza cadrul legal pentru a putea sa se apere, sa isi protejeze familia si sa scape de influenta barbatului.
In aceasta productie legea joaca un rol secundar; desi avem in prim-plan un proces echitabil, un juriu ales corespunzator si un judecator impartial, elementul infractional patrunde pe cai nebanuite. Profesorul nu se teme de forta legii, nu ia in calcul puterea unei hotarari judecatoresti si face orice pentru a proteja inculpatul. Infractiunile pe care acesta le savarseste palesc in comparatie cu presiunea la care o supune pe Annie in incercarea de a o determina sa voteze „nevinovat”. Poate ca intr-un proces de o asemenea amploare ar fi fost nevoie de o protectie speciala a juratilor, dar poate este si vina coruptiei infipte in anumite parti ale procesului. In orice caz, Annie nu poate apela la apararea pe care statul ar trebui sa i-o asigure in calitate de jurat.