The Lincoln Lawyer – Avocatul din limuzina (2011)

Wkro/ September 26, 2012/ Filme de vazut

The Lincoln Lawyer

Autor: Stefan GHEORGHIES

In societate planeaza ideea ca avocatii apara numai oamenii nevinovati si, daca e sa ne luam dupa pretentiile partilor in procesele civile, s-ar zice ca si reclamantul si paratul sunt la fel de nevinovati si ca procesul nu va avea nicio finalitate. Insa cine este persoana care face si treburile murdare, cine ii apara pe infractori, pe cei pe care procurorii incearca atat de mult sa-i trimita dincolo de gratii pentru a proteja societatea si, in acelasi timp, pentru a-i reeduca pe calea inchisorii? Astfel intra in peisaj avocatul Mick Haller (Matthew McConaughey), un carismatic aparator al celor vinovati care nu tine cont de moralitate si aproape ca foloseste orice modalitate, legala desigur, pentru a-si salva clientii de la condamnare.

In regia lui Brad Furman si cu un scenariu bazat pe romanul lui Michael Connelly, The Lincoln Lawyer prezinta partea spectaculoasa a meseriei de avocat “freelancer”, desi asocierea celor doi termeni nu este chiar cea mai bine aleasa. Mick Haller este un avocat independent cu o personalitate speciala si un talent dublat de o pasiune pentru meseria sa; de aici i se trage si popularitatea in randul gastilor de motociclisti, a consumatorilor de droguri, a criminalilor, iar lista poate continua. Iar faptul ca Mick nu are un birou propriu-zis, deplasandu-se cu un unic Lincoln Town Car din 1986, nu face decat sa infrumuseteze o poveste si-asa plina de culoare juridica, poveste impinsa pe alocuri si spre latura putin comica a diverselor situatii prin care Mick trece.

The Lincoln Lawyer il are in prim plan pe Mick Haller, un avocat mai putin cunoscut marilor clienti, dar care are o reputatie foarte buna in randul infractorilor de rand. Divortat, cu o fata inca pe bancile scolii, Mick duce o viata destul de iesita din comun si actiunile sale, de cele mai multe ori incununate de succes, nu fac decat sa atraga antipatia celor din jur, in special a procurorilor nevoiti sa vada cum infractorii parasesc liberi salile de judecata. Insa in toata aceasta schema bine pusa la punct intervine cazul unui tanar dintr-o familie bogata acuzat de infractiunile de vatamare corporala grava si viol. Un pic reticent la inceput, Mick accepta cazul lui Louis Roulet (Ryan Phillippe), doar pentru a descoperi ulterior ca nu i se spusese deloc adevaratul in legatura cu cele intamplate. Cu ajutorul prietenului sau, fost detectiv, Frank Levin (William H. Macy), Mick incepe sa desluseasca planul complex al clientului sau de a scapa de inchisoare, vinovat fiind de cele savarsite. Insa lucrurile iau o intorsatura proasta cand Frank este ucis, iar lui Mick i se insceneaza crima prietenului sau. Va putea oare acest avocat obisnuit cu mici infractiuni sa iasa din schema atat de bine gandita de catre clientul sau, Mick Roulet?

The Lincoln Lawyer - Avocatul din Limuzina

Matthew McConaughey este un actor carismatic si era de asteptat sa se integreze foarte bine in rolul lui Mick Haller; de altfel a fost si un rol iesit din comun pentru McConaughey, un actor cu care ne-am obisnuit sa apara mai mult in productii de actiune/comedie si, cel putin pentru mine, a fost o surpriza placuta sa-l vad in sala de judecata tinand o pledoarie perfecta. Mick Haller, lasand la o parte personajele pe care le reprezinta, este un excelent practicant al dreptului si e armonioasa aceasta imbinare a meseriei sale cu personalitatea, sa zicem, deschisa a sa. Dialogurile, fie ca vorbim de simplele replici ale personajelor, fie ca vorbim de procesul in sine in care Mick il reprezinta pe Louis Roulet, sunt presarate cu un umor fin, juridic, ce nu poate sa nu atinga latura mai sensibila a spectatorului.

Mick Haller ramane, in ciudat cazurilor sale, un avocat ancorat in realitate, un om care da dovada de moralitate atunci cand nimeni nu se astepta. Poate ca aceasta schimbare se datoreaza in mare parte si faptului ca Roulet i-a inscenat o crima, faptului ca Frank, prietenul sau cel mai bun, dar si colaborator de incredere, a fost ucis cu sange rece, poate chiar si faptului ca a inchis un om nevinovat (Jesus Martinez).

In orice caz, deznodamantul filmului este unul savuros pentru orice spectator, cu multe rasturnari de situatie ce nu pot decat sa sublinieze frumusetea practicarii dreptului dincolo de ocean, intr-un sistem judiciar ce pune accentul pe calitatile fiecarui practicant.

The Lincoln Lawyer (2011)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

4 Comments

  1. Matthew s-a intrecut pe sine in filmul asta. Parca te face sa te apuci de avocatura 🙂

  2. Unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut!

  3. E atat de frumoasa interpretarea lui McConaughey incat iti doresti sa intri in viata acelui avocat numai pentru ‘senzatiile tari’. Eu as zice ca are sanse sa devina un semi-clasic al genului.

  4. Pingback: The Lincoln Lawyer (2011) | Cineblog

Comments are closed.