The Thin Blue Line – Linia subtire albastra (1988)

Wkro/ July 25, 2014/ Filme de vazut

The thin blue line

Autor: Stefan Gheorghies

Solving this mystery is going to be murder.

Indiferent ca luam in calcul factorul uman sau micile erori ale legii, sistemul judiciar nu poate atinge niciodata perfectiunea pe care legiuitorul o are in vedere. Complexitatea fiecarui caz ajuns in fata instantei de judecata poate testa abilitatile personajelor implicate in proces, indiferent ca este vorba despre un avocat profesionist care isi reprezinta clientul si care poate influenta decizia juriului sau despre un procuror condus de dorinta de a castiga fiecare caz fara a tine cont de vinovatia inculpatului. Prezumtia de nevinovatie trebuie sa opereze asupra tuturor persoanelor acuzate de savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

The Thin Blue Line, in regia lui Errol Morris, urmareste cazul real al lui Randall Adams, un barbat condamnat pe nedrept pentru uciderea unui ofiter de politie din Dallas. Documentarul are in vedere punctele de vedere ale principalelor persoane implicate in cazul Adams, pornind de la detectivii care au anchetat crima timp de mai bine de cateva luni si ajungand pana la procurorul care s-a ocupat de cazul acestuia. Adams avusese simplul ghinion de a se intalni accidental cu David Harris, un minor cu antecedente penale care ulterior avea sa ajunga martorul cheie in cazul barbatului. Intr-o seara ca oricare alta, Adams ramasese fara benzina pentru automobilul sau si fusese nevoit sa porneasca pe jos spre cea mai apropiata benzinarie. Pe drum, David Harris se afla la volanul unei masini furate, opreste pentru a-l ajuta pe Adams, iar sub pretextul ca tanarul cauta un loc de munca, cei doi incep sa socializeze. Pentru a-l ajuta pe tanar, barbatul ii promite ca va discuta cu seful sau pentru a-i oferi un loc de munca. In cele din urma, cei doi se despart, iar Adams se intoarce in camera de hotel in care locuia impreuna cu fratele sau. Dupa mai bine de o luna, barbatul este arestat pentru uciderea unui ofiter de politie pe baza informatiilor furnizate de catre David Harris.

The Thin Blue Line este un documentar juridic de exceptie care pune in valoare erorile umane la care este supus orice proces penal. Randall Adams este acuzat pe nedrept de savarsirea infractiunii, iar vina apartine tuturor persoanelor implicate in ancheta sa. In primul rand, avem in vedere activitatea detectivilor din Dallas care se bazeaza pe informatii furnizate de catre un personaj cu antecendente penale, David Harris. Nu numai ca povestea lui Harris nu este logica, dar la scurt timp dupa savarsirea infractiunii, acesta se laudase prietenilor sai ca il impuscase mortal pe ofiterul de politie in timpul controlului de rutina. Mai mult, partenerul ofiterului din acea noapte, nu numai ca nu a actionat conform regulamentului in astfel de cazuri, dar a intrat intr-o stare de soc care l-a impiedicat sa ofere detalii despre soferul masinii, despre numarul de inmatriculare, chiar despre masina in sine. Invinuirea lui Adams se baza asadar numai pe marturia lui David Harris.

 The thin blue line

In al doilea rand, ulterior, in faza judecatii, procurorul de caz nu numai ca adopta pozitia detectivilor in ceea ce-l privea pe Adams, dar construieste un caz bazat pe probe neconcludente si supozitii care nu fac decat sa reclame lipsa de profesionalism a intregii instante de judecata. Judecatorul, de asemenea intrat in jocul procurorului, nu face decat sa incurajeze astfel de practici care, in cele din urma, duc la condamnarea la moarte a barbatului. Documentarul prezinta si demersurile avocatilor lui Adams, incepand cu exercitarea cailor de atac ordinare si terminand cu decizia Curtii Supreme de Justitie care a infirmat hotararea initiala. Insa, intr-un joc de-a justitia in care anumite personaje nu numai ca nu isi recunosc gresesile ci, mai mult, fac tot posibilul pentru a-si acoperi urmele, o scapare a legii permite ca pedeapsa capitala a lui Adams sa fie comutata in inchisoare pe viata, netinand seama de decizia Curtii Supreme.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.