The Trials of Cate McCall (2013)

Wkro/ August 22, 2014/ Filme de vazut

The Trials of Cate McCallAutor: Stefan Gheorghies

The truth is on trial. Everyone is a witness.

In exercitarea oricarei profesii, fie ca le avem in vedere pe cele de avocat, judecator sau procuror, trebuie sa existe un anumit echilibru intre viata profesionala si cea personala. Dozajul perfect intre cele doua poate asigura atat o cariera de succes, cat si o viata linistita alaturi de familie. Insa, ca in orice societate imperfecta, adesea cerintele profesiei depasesc acest echilibru fragil, iar nevoia de a asigura alte necesitati depaseste prioritatile vietii de familie.

The Trials of Cate McCall, productie regizata de Karen Moncrieff, urmareste povestea de viata a unei avocate aflate in plin proces de reconstructie a vietii sale dupa ce suferise o cadere nervoasa care o condusese catre abuzul de alcool si un divort inevitabil. Planul profesional al femeii nu numai ca fusese afectat de catre lupta interioara pe care aceasta o dusese, dar se ajunsese ca aceasta sa fie suspendata din barou datorita unei iesiri necontrolate in fata instantei de judecata.

Cate McCall (Kate Beckinsale) pare la prima vedere o femeie normala, de profesie avocat, o profesionista care nu urmareste decat sa depuna efortul maxim pentru a indeplini vointa clientilor sai. Insa, in spatele acestei femei se ascunde o poveste marcata de o iesire violenta in fata unui judecator, incident care dusese la suspendarea acesteia din barou, precum si la numeroase probleme in familie. Divortata, avand o fetita care se afla in custodia fostului sot, Cate nu reuseste sa-si vada fiica indeajuns de mult pe cat ar fi dorit. Visul de a reintra in viata fetitei sale este spulberat cand afla ca fostul sot urmeaza sa se mute din oras datorita unei noi slujbe, fiica lor mutandu-se cu el. Dincolo de aceasta problema care ii testeaza vechile rani, femeia se confrunta si cu probleme profesionale. Pentru a scapa de urmarile suspendarii sale, Cate se afla sub supraveghere, fiind insarcinata astfel cu o cauza pro bono. In ciuda opozitiei sale, femeia accepta cazul unei tinere care la prima vedere parea incarcerata pe nedrept pentru omor. Pe masura ce strange dovezi pentru a dovedi nevinovatia fetei si pentru a o elibera, Cate  se confrunta cu probleme personale care o readuc in pragul unei caderi nervoase.

The Trials of Cate McCall reprezinta un film juridic de exceptie daca ar fi sa ne raportam la aceasta nisa juridica in care numarul productiilor din ultimii ani nu a fost atat de ridicat. Desi avand o jurisprundenta bogata in cauze dintre cele mai diverse, se pare ca producatorii nu se mai inghesuie sa dea viata pe marele ecran spetelor atat de importante pentru viata de zi cu zi nu numai a cetatenilor americani, dar in fond a intregii societati.

Nick Nolte

The Trials of Cate McCall imbina o frumoasa speta in care o fata fusese inchisa pe nedrept pentru o infractiune pe care sustinea ca nu a savarsit-o, cu aspectele mai putin placute ale profesiei de avocat. De fiecare data in productiile cinematografice profesiile juridice sunt infatisate numai din perspectivea carierei, implica acea implinire profesionala care conduce ori catre faima si depozite considerabile de moneda, ori catre recunoastere sociala si o altfel de faima, de aceasta data neprofitabila. In orice caz, profesia de avocat nu este ilustrata ca fiind exercitata de catre oameni normali supusi greselilor, precum este cazul lui Cate McCall. Desi avocat de exceptie, viata personala ei se remarca numai prin decizii dezastruoase si incercari aparent supuse esecului de a indrepta greselile savarsite.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.