TVA la incasare. Ce inseamna plata si cand intervine aceasta?

Wkro/ May 21, 2013/ Articolul saptamanii

TVA incasareIn vederea obtinerii dreptului de deducere a TVA pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, precum si pentru cele care desi nu aplica TVA la incasare achizitioneaza bunuri si servicii de la cele care aplica TVA la incasare, se considera ca data platii catre furnizor/prestator este:

  • In cazul platilor efectuate prin instrumente de plata de tip transfer-debit, respectiv cec, cambie si bilet la ordin, data platii este:

data inscrisa in extrasul de cont sau alt document asimilat acestuia in situatia in care cumparatorul este emitentul instrumentului de plata;
data girului catre furnizor/prestator, in situatia in care cumparatorul nu este emitentul instrumentului de plata, fiind obligatorie pastrarea unei copii a instrumentului de plata.

  • In cazul platilor prin carduri de debit sau de credit, data platii este data inscrisa in extrasul de cont sau alt document asimilat acestuia.
  • In cazul platilor prin banca de tipul transfer-credit, data platii este data inscrisa in extrasul de cont sau alt document asimilat acestuia.
  • In cazul cesiunii de creante, data platii este data cesiunii creantei de catre beneficiar pentru plata achizitiilor sale.
  • In cazul compensarii data platii este data ordinului de compensare sau a procesului-verbal de compensare.
  • In cazul platii in natura, data platii este data la care intervine faptul generator de taxa pentru livrarea/prestarea care reprezinta contrapartida pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata.

Autor: BDO Romania

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.