6 pasi pentru pledoarii cat mai bune

Wkro/ January 9, 2015/ Articole

ciocan-judecataArticol preluat de pe situl www.castigaprocese.ro.

Primele pledoarii sunt in general experiente de speriat. Majoritatea litigatorilor debutanti se simt rareori confortabili ”la bara”, dar fiecare incearca sa dea tot ce-i mai bun.

In timp, disconfortul se transforma in incredere, iar un litigator dezvoltata tehnici pentru fiecare pledoarie. Sunt linii directoare, nu reguli grele si rapide pentru ca adaptare este un principiu de baza cand esti in instanta.

Unele tehnici sunt folositoare indiferent de natura litigiului sau a instantei unde pledezi.

1. Sa ajungi devreme

Intotdeauna sa ajungi primul. Unii prefera sa intarzie pentru a atrage atentia, dar pierd oportunitatea de a prelua spatiul unde are loc dosarul. In cazurile in care cealalalta parte a decis sa intarzie, considera ca el sau ea va fi incantat sa preiei tu initiativa.

2. Incearca sa realizezi mici conversatii

Chiar daca ai mari emotii in legatura cu ce urmeaza, incearca sa realizezi mici conversatii cu ceilalti oameni care au ajuns devreme.

Oamenii din instanta sunt resurse bune pentru noutatile din mediul juridic. O scurta discutie inainte de inceperea sedintei si poti afla cate ceva despre ceilalti avocati si stilul lor.

Vorbeste si cu partea adversa. Incearca sa cunosti oamenii din spatele documentelor si email-urilor. Intr-o zi, vei vorbi despre incheierea unei intelegeri cu acesti oameni sau cu sefii lor.

De multe ori, poti primi informatii din interiorul litigiilor de miza mare de la echipa adversa care nu parea prietenoasa. Profesia si cazul tau nu vor avea de suferit daca sunt mai multi camarazi printre litigatori.

3. Pastreaza-ti calmul

Cerinta etica a unei pledoarii aprinse nu se extinde la grosolanie si furie.

Desi instanta ar trebui sa fie intotdeauna obiectiva, unii avocati vor sa intimideze. Indiferent de avantajul de moment pe care l-au castigat, au pierdut in ceea ce priveste reputatia lor.

Sa tipi si toate episoadele de grosolanie nu sunt productive. Sunt mai multe cai prin care poti controla pledoaria. Ridicarea glasului nu e una dintre ele.

4. Nu te fixa numai pe scrisul din foi

Notele scrise ar trebui sa fie un instrument, nu un suport. Cu totii am vazut litigatori legati de notele lor incat au ratat adresarea unor intrebari importante. In schimb, au mers inainte, cu ochii pe notite, si nu incetineau pana nu gafaiau ultima intrebare scrisa.

Cea mai buna modalitate este sa urmaresti unde te conduc raspunsurile. Abandoneaza-ti schemele complet daca asta iti spune instinctul. Spre finalul pledoariei, cere o pauza, verifica schemele si continua daca ti-a scapat ceva important.

Schemele pot, de asemenea, transforma depozitiile in ceva ce respectivul caz nu necesita. Intotdeauna fii scurt atat cat e posibil. E mai usor de spus decat de facut, dar ce castig pentru toata lumea cand se intampla.

5. Fii un ascultator activ

Cateodata, un martor va raspunde la o alta intrebare decat cea adresata. Doar daca asculti atent, vei putea realiza cum un martor abil ti-a evitat intrebarea. Nu trece la urmatoarea intrebare daca nu ai auzit si inteles raspunsul martorului.

Cand un alt avocat interogheaza martorul, ai o alta oportunitate de a asculta in mod activ. Fiecare intrebare trebuie analizata in timp real pentru a sti cand sa intervii.

Chiar daca stii ce inseamna o intrebare buna, practica ascultatea propriilor cuvinte, dar si ale celorlalti.

6. Critica-te

Cel mai valoros obicei pe care il poate dezvoltat un litigator este acela de a critica sistematic propria reprezentatie: a evalua rezultatele – ce a mers bine, unde ai atins obiectivele si unde ai dat gres.

Iata cateva exemple cu greseli care se repeta: acordul pentru prevederi pe care nu le intelegi, neindemanare in privinta prezentarilor, teama de obiectiunile celorlalti si esuarea in maximizarea intrebarilor martorilor.

Ca litigator debutant, vei invata sa faci pledoarii bune prin incercare si greseala. Pana acum, probabil ti-ai dezvoltat deja propriul set de tehnici folositoare pentru pledoarii.

Adauga-le la aceste sase care s-au dovedit a fi atat de folositoare pentru cei cu experienta!

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.