Hotararile judecatoresti trebuiesc publicate

Wkro/ July 23, 2013/ Articolul saptamanii

Monitorul Jurisprudentei nr. 5Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 5 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.

Ele trebuie publicate integral, neconditionat, in forma lor completa si originala, fara vreo modificare care vizeaza editarea sau cosmetizarea lor. Consider drept o ipocrizie institutionala procesul de selectare a hotararilor judecatoresti in vederea publicarii doar a celor relevante. Nu exista hotarari relevante. In contextul in care nu numai ca jurisprudenta nu este izvor de drept, dar practica judecatoreasca in general este haotica la nivelul instantelor noastre, in cel mai propriu sens al termenului, pretentia de a controla accesul avocatilor si al publicului doar la hotararile „importante”, este o forma de refuz al transparentei. Sistemul judiciar nu poate decela singur jurisprudenta relevanta pe care o produce, pentru singurul considerent ca aceasta nu are autoritate in primul rand in fata judecatorilor. Nu exista hotarari respectate de o majoritate importanta a judecatorilor. Orice poate fi contrazis, orice solutie contrara este posibila oricand. Atata vreme cat nici macar jurisprudenta instantei supreme nu este acceptata fara critica, general si in mod unitar de judecatori, cu exceptia, dar si aici cu limite, a recursurilor in interesul legii, cred ca este evident ca orice forma de pre-selectare a hotararilor judecatoresti ce urmeaza a fi aduse la cunostinta publicului este artificiala.

Inca din 2009 am creat, sustinut si consacrat, sper definitiv, principiul accesului liber, general si gratuit la hotararile judecatoresti, ca o contrapondere la practicile restrictive ale conducatorilor sistemului judiciar. Valorile noii conceptii privind accesibilitatea in practica a hotararilor judecatoresti sunt asumate astazi explicit, desi in mare parte doar formal, de vreme ce inca suntem din punct de vedere practic in situatia din 2009, de autoritatilor publice din Romania, fie ca este vorba de Consiliul Superior al Magistraturii ori de Ministerul Justitiei. Mai mult, publicarea hotararilor judecatoresti pe internet constituie la acest moment o obligatie asumata de statul roman in contextul Mecanismului de cooperare si verificare a progreselor inregistrate dupa aderare in domeniul reformei justitiei si a luptei impotriva coruptiei.

Potrivit principiului accesului liber, general si gratuit la hotararile judecatoresti, cetatenii au dreptul sa cunoasca orice hotarare judecatoreasca pronuntata de instantele din Romania, indiferent de gradul lor, iar autoritatile au obligatia sa garanteze exercitarea acestui drept prin publicarea in mod gratuit si integral a tuturor hotararilor judecatoresti pronuntate, in forma lor originala, fara vreo alta interventie decat eliminarea datelor cu caracter personal.

Potrivit art. 127 din Constitutia Romaniei, toate sedintele de judecata sunt publice, afara de cazurile anume prevazute de lege. Potrivit art. 11 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, pronuntarea hotararilor se face in sedinta publica. Caracterul public prin definitie al dezbaterilor purtate in fata instantelor, precum si al hotararilor luate de acestea, dau expresie principiului fundamental intr-o democratie dupa care justitia se infaptuieste in societate si pentru societate, iar nu separat ori deasupra ei.

Accesul la hotararile judecatoresti trebuie sa fie integral, fara sa fie limitat de instituirea unor criterii subiective de selectare a lor. Hotararile judecatoresti pronuntate de instantele de judecata reprezinta documente de interes public prin excelenta, caracterul public al activitatii de solutionare a litigiilor de catre instante avand o importanta majora pentru functionarea corecta a statului de drept. Mai mult, punerea la dispozitia publicului a tuturor documentelor produse de sistemul judiciar in exercitarea procesului de infaptuire a justitiei reprezinta un instrument fundamental pentru dezvoltarea dreptului la informare, care este un principiu de baza al democratiei. In mod practic, orice hotarare judecatoreasca pronuntata de sistemul judiciar are aceeasi importanta, cel putin pentru partile implicate, si reprezinta in aceeasi masura materializarea infaptuirii justitiei in Romania. Gradul de responsabilitate a sistemului judiciar pentru deciziile sale este acelasi indiferent de nivelul instantei care emite o hotarare judecatoreasca sau de faza procesuala in care are loc aceasta. Astfel fiind, publicul are dreptul de a cunoaste orice hotarare judecatoreasca, orice demers apartinand unei autoritati publice in vederea cresterii transparentei sistemului judiciar trebuind sa priveasca totalitatea hotararilor pronuntate de o instanta de judecata, altfel spus jurisprudenta acesteia.

Hotararile pronuntate de o instanta judecatoreasca sunt documente oficiale, a caror modificare este supusa unor reguli stricte. Odata pronuntate si comunicate in formele prescrise de lege, hotararile judecatoresti intra in circulatie publica, ele devenind documente asupra carora nu se mai poate interveni. Publicul are dreptul de a cunoaste hotararile judecatoresti pronuntate de instante in exercitarea atributiilor lor publice exact in forma in care acestea sunt emise, orice interventie asupra acestora, fie prin prelucrare, fie prin rectificare sau indreptare, denaturand continutul dreptului societatii la informare. Responsabilitatea pentru intreg continutul unei hotarari judecatoresti revine, in conditiile legii, judecatorului, completului si instantei care a pronuntat-o, aceasta acoperind atat elementele de fond, care tin de interpretarea si aplicarea legii, cat si elementele de forma.

Hotararile judecatoresti trebuiesc publicate.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.