Despre TVA, procese colective si dilemele intalnite in practica

Wkro/ September 13, 2012/ Interviuri

Interviu cu Gheorghe Piperea
Gheorghe PipereaInterviu realizat de Mihaela Mocanu, Redactor Sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor.

Revista Romana de Drept al Afacerilor: Domnule Avocat Piperea, pentru numarul din septembrie al Revistei Romane de Drept al Afacerilor, care va avea ca subiect principal TVA-ul, am avea niste intrebari care vi se adreseaza din perspectiva de practician si nu neaparat aceea de profesor de drept comercial si specialist in insolventa, asa cum sunteti dumneavoastra cunoscut pe piata avocaturii si in mediul universitar. Respectiv in ceea ce priveste dosarul pe care l-ati promovat in actiunea anularea obligativitatii platii TVA-ului, platii TVA-ului retroactiv, actiune pe care ati promovat-o in vara anului trecut si care a primit o solutionare in luna mai a anului 2012. O sa va rog sa ne povestiti cum a inceput, cum ati construit cazul, care au fost faptele si pe urma care a fost strategia juridica.

Gheorghe Piperea: Anul trecut, in perioada de vara si dupa aceea cu mai multa acuitate in toamna, au fost puse la punct de catre fosta conducere a ANAF o intreaga serie de actiuni, care au fost mai degraba o campanie dupa parerea mea decat o chestiune de legalitate, controale facute de catre ANAF personal unor ziaristi si unor firme care erau angajatorii acestor ziaristi. Aceste controale s-au extins dupa aceea la mai toate vedetele din showbiz-ul romanesc: realizatori de programe de televiziune, actori, artisti plastici, sculptori, cantareti sau entertaineri.
RRDA: Inclusiv artistii plastici?

GP: Da. Sunt inclusiv astfel de situatii. Sunt pictori de biserici, spre exemplu, care au fost supusi unor astfel de controale si care s-au trezit cu sute de mii de lei de plata, retroactiv, cu penalitati uneori de 200%. Sunt compozitori care sunt in aceasta situatie si care nu s-au gandit la asa ceva de zeci de ani; sunt compozitori, ca de exemplu Domnul I.T., care n-au avut niciodata o astfel de situatie, dar s-au trezit cu astfel de probleme; este vorba de cantareti cum este Doamna I.P., o cantareata de muzica populara, care a venit la mine si m-am crucit cand am auzit ca este pusa sa plateasca din 2005 TVA retroactiv cu penalitati de peste 200%. Pe scurt, este vorba nu numai de jurnalisti, desi dupa parerea mea tinta au fost jurnalistii si nu toti, ci anumiti jurnalisti. Ca sa dea o impresie de legalitate si de impartialitate au extins toata aceasta campanie si la toti ceilalti care realizau venituri din drepturile de autor, inclusiv acele venituri care se plateau prin organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor cum sunt CREDIDAM, UNITER sau toate celelalte organisme care se ocupa cu colectarea drepturilor de autor de la suportii media, ceea ce inseamna ca au intrat in aceasta campanie ca victime colaterale peste 3000 de persoane, 3000 de persoane care in mod normal n-ar fi trebuit sa fie puse intr-o astfel de situatie, mai ales ca sunt persoane care dintotdeauna realizeaza venituri din astfel de profesii, din astfel de activitati. In fiecare an incepand din 2002, cand s-a introdus pentru prima data impozitul pe venitul global, au depus declaratii de impunere la fisc, nimeni nu le-a spus niciodata ca s-ar putea sa fie o problema legata de TVA, iar ei au platit dintotdeauna acest impozit de 16% incepand din decembrie 2002, bineinteles, cand a fost introdus.

RRDA: Deci l-au achitat la termen.

GP: Tot ceea ce trebuia sa stie cel care realiza venituri din cesiunea de drepturi de autor era ca trebuie sa plateasca un 16% in fiecare an, asa cum face orice alta persoana care exercita o profesie liberala, inclusiv noi, avocatii. Dar spre deosebire de noi, avocatii, care stiam inca din 2004 ca daca depasim un anumit prag de incasari intr-un an trebuie sa platim TVA si sa facturam TVA-ul clientilor, ei n-au stiut acest lucru; li s-a spus acest lucru din momentul in care au fost, spre exemplu, declarati de catre fisc din oficiu ca platitori de TVA, fara sa fie anuntati. Pur si simplu i-au declarat din oficiu, le-au dat titlu executoriu care constata acel TVA retroactiv pe ani de zile si le-au dat un titlu executoriu care continea si penalitati uneori de 200%. Din acest punct de vedere sunt incalcate in mod evident niste principii foarte clare din Codul de procedura fiscala, cel mai important fiind cel al predictibilitatii: eu ca si contribuabil, ca sa pot sa ma supun legislatiei fiscale, ca sa fiu un bun contribuabil, trebuie sa stiu ce am de platit si pentru asta fiscul are niste obligatii, printre care si aceea de a ma informa ce taxe, ce impozite, ce contributii am de platit. Din moment ce ani de zile – si vorbim aici de peste cinci ani de zile – am depus in fiecare an la fisc declaratii de impunere si totul a fost clar din punctul de vedere al fiscului (ai platit 16% impozit pe venit, asta este tot ce e de platit) inseamna ca eu m-am conformat legislatiei si modului in care era interpretata si aplicata legislatia la momentul respectiv. Sa vii si sa spui dupa cinci ani de zile ca de fapt ar fi trebuit sa platesc si TVA, mai mult decat atat sa-mi spui ca la acest TVA trebuie sa se aplice si penalitati si, in fine, sa vii si sa spui ca in mod normal ar fi trebuit sa emiti niste facturi platitorului acestui venit, in asa fel incat eventual sa iti poti deduce TVA-ul, este completamente in contra oricarui principiu ce tine de fiscalitate si este completamente impotriva unor decizii ale CEDO, respectiv ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. La CEDO, spre exemplu, au fost astfel de cauze inca de prin 1978; am dat exemplu in actiunea pe care am facut-o cauza Silver contra Marii Britanii, o cauza foarte veche, din 1978. Am dat exemplu si o decizie din practica Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 2006 – este vorba despre Fundatia Falco, acel cantaret austriac care a dat in judecata statul german tocmai pe aceasta chestiune de TVA.

Gheorghe Piperea este avocat – partener coordonator la Piperea si Asociatii si Rominsolv SPRL, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept al Universitatii Bucuresti, vicepresedinte UNPIR si membru al INSOL Europe

Pentru a consulta Interviul in intregime va recomandam Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 7/2012.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.