A Soldier’s Story – Povestea unui soldat (1984)

Wkro/ April 24, 2015/ Filme de vazut

A Soldier's StoryAutor: Stefan Gheorghies

Any man ain’t sure where he belong, gotta’ be in a whole lotta pain.

Existenta unei armate la nivel statal presupune si dezvoltarea unei legislatii suport pe masura. Aceasta legislatie, grupata generic intr-o ramura de drept militar, trebuie sa tina cont de particularitatile fiecarui raport in care sunt implicate persoanele cu acest statut special. Adaugand si specificul national sau regional, putem ajunge la o complexitate a unor spete care poate conduce cu usurinta la ecranizari de succes.

A Soldier’s Story, in regia lui Norman Jewison, urmareste povestea unei crime misterioase dintr-un regiment format din soldati de culoare din zona de sud a Statelor Unite. In acea mica comunitate rurala slab dezvoltata si condusa de prejudecati, moartea ofiterului de culoare starneste o serie de nemultumiri generale. In fond, militarii de culoare si populatia locala ajung intr-o confruntare periculoasa de principii.

Capitanul Davenport (Howard E. Rollins Jr.) este cel ales de catre superiorii din Washington sa se ocupe de cazul ofiterului ucis in conditii necunoscute in mica comunitate din sudul SUA. Inca din momentul sosirii la locul faptei, Davenport se confrunta atat cu mentalitatile populatiei autohtone, dar si cu principiile putin deviate ale ofiterilor care conduceau regimentul de culoare. Simpla uimire a soldatilor de a vedea un ofiter de culoare paleste in comparatie cu ceea ce Davenport urmeaza sa descopere pe parcursul unei anchete in care cooperarea cu cei din jur nu era una deschisa. De altfel, avocatul ofiter primeste o misiune dificila in contextul in care cele doua tabere incercau sa faca schimbi de raspundere penala. Avocatul va fi nevoit sa sape cu minutiozitate dupa adevarul care in cele din urma se dovedeste a spulbera orice asteptare previzibila.

A Soldier’s Story este un film juridic dual care urmareste, pe de o parte, cadrul juridic in care are loc ancheta mortii ofiterului, cu toate particularitatile de rigoare, iar pe de alta parte, coordonata umana a intregului specific local din micul orasel american. Cele doua aspecte ajung inevitabil in conflict, intrucat rigorile legii pe care Davenport doreste sa le aplice nu sunt pe placul populatiei autohtone, dar nici a ofiterilor care conduceau regimentul. Treptat, aceasta ancheta se transforma intr-o veritabila lupta a avocatului cu un mini-sistem in care valorile si principiile erau rasturnate, iar fiecare asa-zisa tabara lupta cu toate fortele pentru a demonstra ca este detinatoarea adevarului.

Howard E. Rollins Jr.

Legile care ar fi trebuit sa guverneze raporturile militare se dovedesc a fi fost aplicate cu multa subiectivitate. Obiectivitatea pe care avocatul Davenport incearca sa o stabileasca in momentul in care ancheta debuteaza nu isi gaseste insa locul in acest tablou rupt de contactul cu standardele moderne. Ofiterul va fi nevoit sa treaca dincolo de parerile subiective marcate de anumite perspective cu tenta rasista pentru a deduce ceea ce s-a intamplat cu adevarat in acea seara in care a avut loc crima. Calitatile de detectiv ale lui Davenport se imbina perfect cu cunostintele sale juridice, iar rezultatul neanticipat se va dovedi unul spectaculos.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.