A Time to Kill – Vremea Razbunarii (1996)

Wkro/ February 23, 2013/ Filme de vazut

A time to kill - Vremea razbunariiAutor: Stefan GHEORGHIES

Justitia nu tine cont de persoana, de rangul ei social, de profesia pe care aceasta o desfasoara, de rasa si alte astfel de criterii. Justitia este aceeasi pentru toti, toti suntem egali in fata legii. Insa aceasta conceptie ideala care ar trebui sa asigure perfectiunea unui sistem judiciar este adesea inrobita de oamenii care ar trebui sa o puna in aplicare. Intr-o societate in care rasismul inca este viu, in care discriminarea rasiala este inca un subiect aprins, insasi justitia infaptuita este pusa sub semnul intrebarii. A Time to Kill, in regia lui Joel Schumacher, bazat pe un scenariu inspirat dupa cartea lui John Grisham, ne poarta inapoi in timp, intr-un trecut nu prea indepartat. Un barbat de culoare este judecat pentru uciderea a doi barbati care i-au violat brutal fata in varsta de numai 10 ani. In aceasta cauza care capteaza atentia intregii societati prejudecatile ies usor la iveala, iar intregul proces se transforma intr-o lupta pentru drepturile celor de culoare. Legea nu face discriminare intre oameni, insa cei care o aplica sunt si cei care afecteaza buna desfasurare a justitiei.

Jake Tyler Brigance (Matthew McConaughey) este un tanar avocat dintr-un orasel american – Canton, Mississippi. Jake, un personaj de altfel carismatic si cu o reputatie in ascensiune, este un idealist care nu renunta in fata greutatilor. Dincolo de munca care nu ii aduce venituri substantiale, dincolo de orele de munca adesea marcate poate nu de pasiune, ci mai degraba de obligatia de a-si intretine familia, se ascunde un veritabil erou. Acesta va fi si motivul pentru care Brigance va accepta cazul lui Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson). Cazul lui Hailey se va dovedi unul cu mult peste puterile lui Jake, o cauza aparent fara un sfarsit pozitiv pentru cel supus judecatii. Misiunea avocatului nu va fi una simpla; pe de o parte, va trebui sa dovedeasca ca inculpatul s-a aflat temporar in incapacitatea de a-si proiecta singur vointa, neavand discernamant in momentul savarsirii infractiunii. Pe de alta parte, insa, Brigance va trebui sa stabileasca o legatura, sa probeze un raport intre gestul lui Hailey si impactul emotional coplesitor cauzat de violul fetitei sale in varsta de numai 10 ani. Pus fata in fata cu un juriu plin de prejudecati si combatut in fata instantei de un procuror cu ani de experienta in spate, tanarul avocat va fi nevoit sa apeleze si la ajutorul celor din jurul sau.

A Time to Kill dezvolta un fir epic plin de scene spectaculoase. Din acest punct de vedere, s-ar putea stabili doua mari coordonate narative. Mai intai avem cazul in sine, cu toate ramificatiile sociale. Un barbat de culoare omoara doi barbati albi. Pentru simpatizantii si activistii Ku Klux Klan este un motiv puternic pentru a-si muta fortele in micul orasel Canton. Avocatul, secretara acestuia, Ellen Roark (Sandra Bullock) vor fi amenintati, hartuiti, agresati in scopul de a renunta la a-l apara pe Carl Lee Hailey. Razboiul in toata regula dintre KKK si populatia de culoare va trimite Canton intr-un haos general avand numeroase victime colaterale. Insa, cu toate acestea, Jake Brigance, va continua sa-si apere clientul cu aceeasi diligenta si staruinta pe care legea i-o cere. Ajungem astfel la cea de-a doua coordonata a povestii. Brigance va continua sa dovedeasca nevinovatia clientului sau, in ciuda pierderilor suferite, atat pe plan personal, cat si profesional.

Matthew McConaughey

Avocatul va deveni, in cele din urma, un erou al comunitatii sale, poate nu prin prisma modului in care a pregatit apararea. Acesta va face apel la umanitatea juriului prin intermediul unei pledoarii cu adevarat emotionante. A Time to Kill este, fara indoiala, un must-see pentru orice fan al genului si, cu toate ca cele 149 de minute ar putea indica un ritm narativ scazut, suspansul creat are grija sa inlature orice urma de indoiala cu privire la calitatea scenariului.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.