Ce avantaje aduce profesia de magistrat?

Wkro/ August 7, 2014/ Articole, Recomandari

magistratExtras din Admiterea la INM si in magistratura 2014, Ghid practic: intrebari, legislatie, teste. Autor Cristi Danilet

Functia de magistrat este o functie nobila in cadrul unei structuri esentiale a statului de drept. Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice fara de care aceasta s-ar prabusi instantaneu.

Locul de desfasurarea a activitatii magistratului se bucura de certitudine sporita. Judecatorul este inamovibil, astfel ca el nu poate fi transferat, delegat, detasat, promovat fara acordul sau, nu poate fi retrogradat, poate fi suspendat din functie numai in sase situatii (in caz de trimitere in judecata ori de arestare preventiva sau la domiciliu, daca sufera de o boala psihica, ca sanctiune disciplinara pentru maxim 6 luni, pe durata solutionarii recursului la hotararea de excludere din profesie, iar in anumite conditii pana la solutionarea definitive a actiunii disciplinare sau pe parcursul procedurii de verificare si constatare a indeplinirii conditiei de buna reputatie), poate fi eliberat din functie numai in conditiile prevazute de lege (ca urmare a condamnarii pentru savarsirea unei infractiuni, a pensionarii, a demisiei), iar in caz de desfiintare a instantei in care activeaza i se ofera un loc de munca echivalent la o alta instanta. Procurorul se bucura de stabilitate, care in fapt are acelasi inteles ca inamovibilitatea judecatorului.

Magistratul este ocrotit impotriva imixtiunilor: cauzele de solutionat se repartizeaza dupa criterii obiective (la instante exista un sistem aleatoriu de repartizare a dosarelor), ordinele in cazul procurorilor trebuie date numai in scris, magistratii pot sesiza CSM cu privire la presiuni si imixtiuni venite de la colegi sau din afara sistemului judiciar.

Magistratul si familia sa pot fi supusi unui program de protectie din partea politiei atunci cand exista amenintari la adresa lor in legatura cu functia sau dosarele instrumentate.

Judecatorii si procurorii pot participa la elaborarea de publicatii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrari literare ori stiintifice si pot participa la emisiuni audiovizuale, cu exceptia celor cu caracter politic. Ei pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de intocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internationale. Pot fi membri ai societatilor stiintifice sau academice, precum si ai oricaror persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial. Ei sunt liberi sa organizeze sau sa adere la organizatii profesionale locale, nationale sau internationale, in scopul apararii intereselor lor profesionale.

Magistratul are dreptul la un concediu de odihna platit de 35 zile lucratoare (sapte saptamani calendaristice) anual. De asemenea, are inlesniri financiare pentru folosirea caselor de odihna si de tratament aflate in subordinea Ministerului Justitiei: Complexul „Flamingo” din Eforie Sud, Centrul de pregatire a magistratilor de la Sovata, Spitalul „Prof. dr. Constantin Angelescu” din Bucuresti. El beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate [1].

Magistratul poate ramane in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege (60 ani), pana la 70 ani. Dupa eliberarea din functie, magistratul poate indeplini o alta activitate profesionala; cumulul pensiei de magistrat cu veniturile din alta activitate este posibil.

Mai multe puteti citi in Admiterea la INM si in magistratura 2014. Ghid practic: intrebari, legislatie, teste. Cristi Danilet. Cartea poate fi comandata aici: http://www.wolterskluwer.ro/carti-electronice/wolters-kluwer/admiterea-la-inm-si-magistratura-2014-pdf/

[1] Pentru magistrati exista CASAOPSNAJ – Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti – cu adresa de web la www.aopsnaj.ro. A se vedea si H.G. nr. 762/2010 privind conditiile de acordare, in mod gratuit, a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor pentru procurori, judecatori, magistrati-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si al parchetelor, cu ultimele modificari aduse prin H.G. nr. 22/2012.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.