Ce este Dreptul Practic? 3 intrebari esentiale
Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania
Lumea traditionala a practicienilor dreptului se transforma. In urma cu zece ani, am scris despre rolul juristului in societate, despre educatia juridica si despre organizarea profesionala a profesiei. Intre timp, exista deja voci care identifica o lipsa de realism si gandire critica a scolii juridice romanesti.
Profesionistii de astazi inteleg ca practica traditionala are nevoie de o noua abordare. Vechile metode nu mai produc aceleasi rezultate. Trebuie sa existe o cale mai buna. Codul succesului se rescrie chiar in aceste zile.
Bun venit in lumea reala! Ce este asadar dreptul practic?
Dreptul practic este setul de metode si instrumente practice care te ajuta sa formulezi teoretic un argument juridic si sa actionezi pentru a obtine rezultatul urmarit.
In primul rand, formularea argumentului trebuie sa respecte regulile gandirii critice recunoscute de comunitatea stiintifica de la Platon si Aristotel pana in prezent. Cand doi juristi au trei pareri, argumentul juridic este subred.
In al doilea rand, rationamentul juridic are nevoie de o prezentare convingatoare, care sa rezoneze cu asteptarile audientei.
In al treilea rand, constructia si prezentarea argumentelor juridice sunt mai mult decat niste simple exercitii intelectuale. Ele au un impact in viata comunitatii. Atunci cand vorbim despre redactarea legilor, despre hotarari ale instantelor de judecata sau despre tranzactii comerciale folosim metode si institutii diferite pentru a pune in practica argumentele juridice formulate.
Este important sa intelegem in detaliile sale practice procedura complex de formulare, prezentare si transformare in norme juridice a argumentelor in cadrul procesului legislativ. Cu totul fascinant este sa parcurgem o analiza practica a procesului de gandire si decizie a judecatorului.
Si cu totul alte instrumente, abilitati si metode practice sunt necesare pentru a reusi sa construiesti si sa dezvolti o practica avocatiala de succes ori sa conduci eficient departamentul juridic intern al unei organizatii.
Lumea juridica moderna este formata din profesionisti care proiecteaza un cadru de reglementare al relatiilor intre actori publici si privati. Ei sunt „arhitecti ai structurilor sociale”, care folosesc caramizile argumentului juridic. In aceasta lume, dreptul practic este setul de instrumente si modul in care profesionistii isi organizeaza practica pentru a imbina obiectivele clientilor cu agenda si planurile personale. Rezulta din aceasta definitie nevoia de a formula cel putin trei intrebari fundamentale:
1. Ce este rationamentul juridic, in termeni pragmatici orientati catre rezultat?
2. Cum poate fi rationamentul juridic comunicat simplu, pe intelesul audientei implicate?
3. Care sunt instrumentele si metodele de organizare a practicii, astfel incat sa se realizeze eficient obiectivele clientilor si agenda profesionistilor?
Institutul de Drept Practic impreuna cu Wolters Kluwer lanseaza in cursul acestui an o serie de proiecte care vor sprijini comunitatea profesionistilor din domeniul juridic sa defineasca prezentul si viitorul dreptului practic. Daca vrei sa fii la curent cu aceste proiecte te invit sa apesi pe acest link si sa raspunzi la patru intrebari pentru a cunoaste perspectiva ta asupra dreptului practic.