Cum își pot proteja companiile drepturile de proprietate intelectuală când apelează la un furnizor extern de servicii software
Numărul specialiștilor în sectorul IT este în plină creștere în România. Până în prezent acesta numără aproximativ 120.000 de experți, iar până în 2020 se estimează o creștere de 150% a numărului acestora conform datelor oferite de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Cea mai importantă miză în relația client-furnizor de servicii software este reprezentată de proprietatea intelectuală care privește aspecte ce pot îmbrăca diverse forme: de la drepturi de autor, mărci, brevete, desene industriale, secrete de comerț, logo-uri, design grafic până la baze de date, schițe și know-how. Cum vă puteți apăra?
Identificarea informațiilor care pot fi livrate furnizorului
Atunci când decideți să lucrați cu un furnizor extern de servicii software este bine să faceți mai întâi o analiză a informațiilor care pot viza proprietatea intelectuală a companiei și apoi să decideți care dintre ele sunt necesare furnizorului extern pentru livrarea produsului și care nu. Nu în cele din urmă este indicat să verificați și contractele pe care le-ați încheiat anterior cu alți parteneri ai firmei pentru a vă asigura că nu există restricții cu privire la furnizarea informațiilor care vizează proprietatea intelectuală a acestora.
Verificarea furnizorului
Înainte de a decide să lucrați cu un furnizor de servicii software este indicat să verificați reputația acestuia în piață și capacitatea de a păstra informațiile care țin de proprietatea dumneavoastră intelectuală. În plus puteți verifica și reglementările în domeniul IP din țara sau regiunea în care activează furnizorul pentru a cunoaște în detaliu ce sancțiuni pot fi aplicate în cazul în care termenii contractuali agreați inițial nu sunt respectați.
Clauze care trebuie să se regasească în contract
În momentul în care încheiați contractul este indicat să militați pentru desfășurarea lui în condițiile legii din România. Această decizie ar fi în avantajul dumneavoastră deoarece este crucial ca dispozițiile legale să fie bine înțelese, accesibile, transparente și previzibile atât de către dumneavoastră cât și de către un potențial reprezentant legal. Astfel, desfășurarea relației contractuale poate avea loc într-o manieră clară, iar situația ivirii unor conflicte se poate evita sau soluționa în perfectă cunoștință de cauză, într-o modalitate eficientă din punct de vedere atât financiar, cât și al timpului dedicat acestei activități.
Cereți includerea în contract a unei clauze privind confidențialitatea informațiilor care țin de proprietatea intelectuală în cadrul căreia puteți specifica toate informațiile pe care doriți să le protejați, începând cu informațiile pe care i le furnizați clientului până la procesele interne de lucru ale produsului sau serviciului pe care vi le oferă furnizorul.
Asigurați-vă că ați specificat detaliile modului în care furnizorul va proteja proprietatea dumneavoastra intelectuală: plecând de la cine va avea acces la informații și în ce fel, cine va păstra versiunile programului și la care dintre ele veți avea dumneavoastră acces sau nu.
„Drepturile de autor asupra aplicației sau produsului rămân în proprietatea persoanei sau a companiei care a conceput produsul respectiv. Așadar, este importantă stipularea unei clauze în contract care să exprime clar faptul că aceste drepturi de proprietate intelectuală nu se transmit în niciun fel și în nicio proporție sau formă către furnizorul de software. Spre exemplu: clientul are o idee pentru un joc. A creat tot conceptul, regulile, personajele, designul. Totuși, nefiind specialist în domeniul IT, are nevoie de cineva care să îi transpună ideile în format electronic, pe o bază soft, precum o aplicație, un site sau un program. Furnizorul de software este cel care oferă baza tehnologică pentru ideea clientului lui. Ideea îi aparține clientului, iar furnizorul nu poate să și-o însușească și să conceapă apoi alte programe pentru același joc, aplicație etc.”, a declarat Olga Preda, Associate, Cosmovici Intellectual Property.
Nu uitați să menționași sancțiunile care vor fi aplicate în cazul nerespectării clauzei de confidențialitate sau a celei de proprietate.
Ar fi indicată introducerea unei clauze penale cât mai oneroase pentru furnizorul care încalcă dispozițiile prevăzute de articolele menționate, astfel încât să fie subliniată gravitatea unei astfel de încălcări și importanța inerentă a aspectelor prevăzute anterior.
În epoca tehnologiei, în care suportul informatic reprezintă o extensie firească a oricărui business, este importantă cunoașterea tuturor aspectelor dezvoltării acestei arii comerciale. Invențiile și drepturile de autor își găsesc expresia în produse și aplicații dezvoltate de specialisti în IT, iar apostarea mărcilor comerciale, pentru diferențierea pe piață, reprezintă o necesitate. Protecția crescută a drepturilor de proprietate intelectuală câștigă teren, așadar mizele exploatării ilicite a unor astfel de prerogative sunt crescute. Delimitarea drepturilor autorului față de sarcinile furnizorului de IT este necesar să fie executată încă de la bun început, pentru a se preveni apariția unor situații conflictuale.