De la 1 februarie 2013, noi reguli privind impozitarea microintreprinderilor

Wkro/ January 29, 2013/ Articole

Noi reguli privind impozitarea microintreprinderilorPotrivit modificarilor Codului fiscal introduse prin O.G. nr. 8/2013 si care intra in vigoare la data de 1 februarie 2013, microintreprinderile vor aplica in mod obligatoriu regimul de impozitare de 3%, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

In vechea reglementare, microintreprinderile puteau opta intre regimul de impozitare de 3% si cel de 16%. Conditiile pentru aplicarea regimului de impozitare de 3% erau urmatoarele:

  • microintreprinderea realiza venituri, altele decat cele prevazute la art. 1122 alin. (6) Codul fiscal (venituri din activitatea bancara, asigurari si reasiguri etc.);
  • aceste venituri nu depaseau echivalentul in lei al 100.000 euro;
  • capitalul social al microintreprinderii era detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
  • microintreprinderea avea de la 1 pana la 9 salariati inclusiv.

Potrivit noii reglementari, pentru a aplica regimul de impozitare de 3%, veniturile realizate trebuie sa nu depaseasca echivalentul in lei a 65.000 euro.

Optiunea asupra regimului de impozitare era reglementat de art. 1122 C. fisc. Acest articol a fost modificat in totalitate, cu indicarea clara a faptului ca sistemul de impozitare a devenit obligatoriu.

Redam mai jos art. 1122 C. fisc. in noua reglementare:

Art. 1122: Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.
(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 1121.
(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute la art. 1121 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu 1 februarie 2013, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 25 martie 2013 inclusiv. Pana la acest termen se va depune si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013, prin exceptie de la prevederile art. 34 si 35.
(4) O persoana juridica romana care este nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia prevazuta la art. 1121 lit. d) este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului.
(5) Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 1121.
(6) Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:

a) desfasoara activitati in domeniul bancar;
b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

(7) Persoanele juridice romane care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data de 1 februarie 2013 pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.

In plus, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 1122 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013.

Caz particular:

  • O societate care nu a realizat niciun venit nu poate fi considerata microintreprindere; aceasta interpretare se bazeaza pe argumentul de text de la lit. c), care precizeaza clar „a realizat venituri”.
Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

3 Comments

  1. Atentie: s-a abrogat conditia referitoare la numarul de salariati

  2. Va multumim, aveti dreptate.
    Vom modifica articolul, ramanand valabil doar al doilea caz particular.

  3. Am rugamintea sa comentati situatia firmelor care la 31 12 2012 nu au avut salariati si au avut o CA sub 65000 euro.
    Eu cred ca acestea nu sunt obligate sa treaca la impozitul pe venit pentru ca in lege se specifica clar obligatia doar pentru firmele care la 31 12 2012 indeplineau conditia de microintreprindere. Cum conditia de 1-9 salariati nu se poate schimba retroactiv, cred ca interpretarea conform careia si acestea sunt obligate sa aplice impozitul pe venit este abuziva.

Comments are closed.