Franta – Modificarea Codului de procedura penala: noile drepturi ale apararii
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 7 pe 2014, rubrica Meridiane juridice, ingrijita de prof. univ. dr. Mircea Dutu.
Prin legea nr. 2014-535 din 27 mai 2014, de transpunere a Directivei europene nr. 2012/13/UE din 22 mai 2012, privind dreptul la informare in cadrul procesual penal, s-au introdus numeroase modificari in ceea ce priveste drepturile apararii, in cadrul Codului de procedura penala din Franta.
Astfel, incepand cu faza cercetarii penale, drepturile persoanei anchetate de catre organele de politie au fost modificate; astfel, sub vechea reglementare, drepturile persoanei banuita ca ar fi comis o infractiune erau clar determinate in functie de regimul anchetei (cercetare in stare de libertate, persoana cercetata sub control judiciar, persoana retinuta). Incepand cu 1 ianuarie 2015, in privinta persoanelor cercetate in stare de libertate sau sub control judiciar, s-a introdus dreptul de a fi asistat de avocat chiar si in fata organelor de politie. Apoi, in eventualitatea inceperii urmaririi penale si pana la trimiterea in judecata, invinuitul are dreptul de a fi asistat in permanenta de un avocat, care are acces la dosarul de urmarire si caruia trebuie sa i se asigure posibilitatea de a comunica cu clientul (in cazul in care s-au luat masuri preventive privative libertate).
Regulile s-au schimbat si in ceea ce priveste interogatoriul; astfel, pentru inceput, procurorul are obligatia de a informa invinuitul ca i se garanteaza dreptul la tacere, asculta pozitia acestuia si numai dupa aceea poate proceda la luarea declaratiei. In cursul acesteia, invinuitul si avocatul sau pot formula observatii relative la regularitatea procedurii, la incadrarea faptei, la caracterul insuficient al anchetei sau la necesitatea de a se lua alte masuri.
In fine, parchetul va decide daca trimite cauza spre judecare catre tribunalul corectional, daca deschide o noua ancheta, daca propune o solutie alternativa de urmarire sau daca claseaza cauza. In eventualitatea trimiterii dosarului spre judecare, citatia trebuie sa contina si faptul ca inculpatul are dreptul la a fi asistat de un avocat, are dreptul la ajutor public judiciar, cat si posibilitatea de a fi consiliat gratuit prin intermediul structurilor specializate.
Inainte de primul termen de judecata, avocatilor trebuie sa li se garanteze accesul la dosar la grefa instantei, incepand cu momentul comunicarii citatiei, dar cu cel putin doua luni inainte de inceputul judecatii. Partile sau avocatii au dreptul la a obtine o copie a dosarului, chiar si in format electronic, la cel mult o luna de la formularea unei cereri in acest sens. Daca primul termen de judecata este stabilit la mai putin de doua luni, situatie in care furnizarea copiei dosarului nu mai este posibila, cauza se amana de drept.
Partile sau aparatorii lor pot solicita instantei sa procedeze la masuri de instructie complementare. Pot solicita, in scris, orice act necesar aflarii adevarului, inaintea termenelor de judecata (prin curierul instantei sau de la grefa), sau depunerea de concluzii exclusiv in scris. Cererea in acest sens trebuie formulata cel tarziu inainte de incheierea dezbaterilor, dar daca este formulata inainte de inceperea judecatii, procurorul general poate dispune realizarea acestor acte in cadrul anchetei preliminare. Daca, in timpul judecarii cauzei, se solicita realizarea unei anchete complementare, tribunalul este in masura sa se pronunte asupra acestei cereri, fara a fi necesara pronuntarea unei solutii pe fond. Totusi, atacarea cu apel a deciziei luate in acest sens nu se poate face decat odata cu apelarea hotararii pe fondul cauzei.
In cazul admiterii cererii pentru o ancheta complementara, unul dintre magistratii din compunerea completului sau un judecator de instructie desemnat de tribunal se va ocupa de efectuarea acesteia. In cazul respingerii acestei cereri, tribunalul este obligat sa motiveze cu celeritate o atare decizie. Si in cazul unei proceduri de urgenta, inculpatul poate solicita o masura de investigare complementara.
Inainte de inceperea judecarii cauzei, presedintele completului trebuie sa-l informeze pe inculpat ca are dreptul la a nu declara nimic in fata instantei, citeste actul de sesizare si, daca este cazul, ii pune in vedere inculpatului ca are dreptul la un interpret. In ceea ce priveste dreptul la tacere, invinuitul si inculpatul este informat de existenta acestuia de-a lungul tuturor procedurilor pregatitoare trimiterii in judecata.