I Am Sam – Eu sunt Sam (2001)

Wkro/ August 1, 2014/ Filme de vazut

i-am-sam-posterAutor: Stefan Gheorghies

Love is all you need.

Retardul mental este definit ca o functionare intelectuala generala sub medie. In functie de severitatea acestei functionari, se poate aprecia daca punerea sub interdictie este o masura necesara. Insa, care ar trebui sa fie solutionarea spetei in care o persoana cu o astfel de afectiune este parinte singur? Ar trebui decazut din drepturile parintesti care ii sunt recunoscute in baza legii sau trebuie instituite anumite masuri in vederea acordarii unui ajutor de orice fel pentru a depasi dificultatile financiare?

I Am Sam, in regia lui Jessie Nelson, urmareste povestea unui tata cu retard mental care isi creste singur fiica, trecand peste numeroase dificultati nascute atat din modul in care societatea il privea, cat si din faptul ca propriul copil nu era inca capabil sa inteleaga situatia speciala a parintelui sau.

Actiunea il urmareste pe Sam Dawson (Sean Penn), un adevarat erou in ceea ce priveste educatia fiicei sale. Parasita inca din momentul nasterii de catre mama sa, Lucy (Dakota Fanning) ramasese in grija tatalui sau. Afectiunea psihica a barbatului nu l-a impiedicat sa-si indeplineasca obligatiile parintesti, reusind sa ii ofere o educatie corespunzatoare fiicei sale ajunse intre timp pe bancile scolii. Insa, dincolo de piedicile impuse de cei care nu intelegeau cum se manifesta afectiunea sa, apare o problema mult mai dificila din fata careia nu se poate face rabat. In urma unui incident nefericit, Sam atrage atentia serviciilor sociale, iar Lucy este indepartata din custodia sa. Urmeaza ca Sam sa fie parte intr-un proces in fata instantei de judecata care sa decida daca este apt intelectual sa isi pastreze drepturile parintesti. Pus in fata unui sistem pe care nu il intelege, barbatul apeleaza la cea mai puternica firma de avocatura din oras, iar norocul, precum si o serie de intamplari nefericite pentru avocatul sau, fac ca acesta sa beneficieze de asistenta juridica gratuita. Reprezentat de catre o avocata lipsita de orice sentimente atunci cand pasea in sala de judecata, Sam va trebui sa lupte pentru fiica sa, dar in acelasi timp va trebui sa gaseasca un mod de a colabora cat mai eficient cu avocatul sau.

I am Sam

I Am Sam face parte din categoria filmelor juridice care se axeaza in subsidiar pe coordonate umane. In cazul de fata este vorba despre decaderea din drepturile parintesti, o situatie care la prima vedere ar putea fi considerata normala tinand cont de afectiunea lui Sam. Insa, ilustrarea aspectelor de fapt care stau la baza procesului nu fac decat sa ingreuneze parerea cinefilului specializat care, din punct de vedere legal, ar fi tentat ca pentru binele fetei, sa dea dreptate serviciilor sociale, dar, din punct de vedere uman, ar fi constient de faptul sa Sam fusese un tata perfect pentru copilul sau, iar singurele probleme viitoare care ar fi urmat sa apara nu s-ar desprinde de latura economica. De altfel, procesul este unul foarte interesant in contextul in care legea lasa anumite spatii de manevra pentru cele doua parti. Avocatul lui Sam este un profesionist desavarsit, insa nici toata experienta sa nu se poate opune cuvantului legii. Sam Dawson va fi prins intr-un proces in care singurul aspect pe care il cunoaste este ca isi iubeste neconditionat copilul.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.