Interviu cu Adrian Toni Neacsu – Noul Redactor Sef al revistei Pandectele Romane

Wkro/ May 28, 2013/ Articolul saptamanii, Interviuri

Adrian Neacsujudecator Adrian Toni Neacsu
Interviu realizat de redactia Pandectelor Romane

Pandectele romane: Stimate Domnule judecator Neacsu, incepand din iunie 2013, veti fi noul Redactor Sef al Pandectelor Romane. Ce inseamna pentru dumneavoastra aceasta revista?

Adrian Toni Neacsu: Voi da un raspuns probabil previzibil, dar cu siguranta sincer. Prezenta mea aici este o mare satisfactie profesionala. De multa vreme am facut pasiune pentru lucrul sistematic cu hotararile judecatoresti ale instantelor. Am lucrat cu ele atat la nivel individual, din calitatea mea de judecator, cat si la nivel de masa, din perspectiva functiilor administrative pe care le-am ocupat, dar mai ales a proiectelor nationale pe care le-am initiat. Pandectele Romane reprezinta pentru orice jurist care a auzit macar o data de Hamangiu, in primul rand, publicatia care sistematizeaza si valorifica calitativ practica judecatoreasca. Modelul imaginat de Hamangiu incepand din 1921 pentru selectarea, sistematizarea si prezentarea jurisprudentei instantelor judecatoresti ramane si acum greu de depasit, iar realitatea editoriala romaneasca ne demonstreaza asta. Ma bucur ca voi putea sa-mi continui pasiunea de a lucra organizat cu hotararile judecatoresti, intr-un loc incarcat de istoria publicarii jurisprudentei instantelor.

P.R.: Din punctul dumneavoastra de vedere, ce trebuie sa fie revista Pandectele romane?

A.T.N.: Pandectele Romane este un brand extrem de bine consolidat in constiinta practicienilor. Colaborarea revistei cu Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si coordonarea ei de catre d-ul profesor Mircea Dutu ii garanteaza un inalt standard stiintific si o anvergura academica unica pe piata romaneasca. Chiar valorile fondatoare ale revistei fac referire la orientarea ei catre practicianul profesiilor juridice. In centrul sistemului judiciar sta judecatorul, mai exact solutia judecatoreasca pe care el o pronunta. Finalitatea demersului practic sau teoretic de orice fel in domeniul dreptului este in cele din urma hotararea judecatoreasca. De aceea, vad Pandectele Romane  ca un spatiu de intalnire al profesiilor juridice si a profesionistilor dreptului in general in jurul hotararilor judecatoresti. Un spatiu al dialogului, in care documentarea de calitate este facila iar informatia teoretica sau practica de valoare poate fi gasita usor.

P.R.: Sunteti de profesie judecator si totodata promotorul proiectului Jurindex. Ati depus toate eforturile pentru ca toti cei interesati sa beneficieze de accesul liber la hotararile judecatoresti. Aceasta initiativa este foarte utila si inseamna intrarea Romaniei intr-o stare de normalitate din punct de vedere al publicitatii actului de justitie. Mai mult decat atat, acest demers ajuta la crearea unei practici judiciare unitare. Ce puteti sa ne spuneti despre acest proiect? Sunteti multumit de evolutia sa?

A.T.N.: Proiectul Jurindex a fost necesar cel putin pentru a se impune ca fiind fireasca publicarea generala a hotararilor judecatoresti. Inainte de derularea lui era inadmisibil ca o hotarare judecatoreasca sa circule liber pe internet, iar accesul propriu-zis la jurisprudenta instantelor era practic obturat. Principiul accesului liber la hotararile judecatoresti este astazi general acceptat, este prevazut chiar in Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti si este o obligatie asumata de Romania si monitorizata in cadrul mecanismului de cooperare si verificare cu Uniunea Europeana. Dincolo de asta, circulatia hotararilor judecatoresti este vazuta ca ceva firesc, iar accesul la mapele electronice de hotarari ale instantelor este mult mai lejer. Vazand aceasta transformare a mentalitatii si stiind cat de dorit este de catre sistem functionarea unui mecanism de publicare automata a hotararilor judecatoresti nu pot fi decat multumit de ceea ce am realizat. Lupta cea mai grea este intotdeauna cea cu mentalitatile. Pe aceasta am castigat-o.

Mai exista o lupta mult mai putin glorioasa, cea cu birocratia. Si mult mai extenuanta de altfel. Regulile accesului liber la hotararile judecatoresti ar trebui puse in practica acum de succesorul Jurindex si anume de Institutul Roman pentru Informatie Juridica (RoLII),  infiintat exclusiv cu acest scop la initiativa mea de Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Nationala a Avocatilor din Romania si Uniunea Nationala a Notarilor din Romania.  Cred ca trebuie sa avem rabdare, desi eu as fi fost mult mai grabit, si ca in cele din urma Jurindex va fi depasit de succesorul lui institutional, indiferent ca nu voi realiza eu personal coordonarea activitatilor practice ale acestuia.

P.R.: Cum veti realiza aceste deziderate, care au animat proiectul Jurindex, in calitate de Redactor Sef al Pandectelor Romane? Este noua dumneavoastra calitate o continuare a eforturilor de a spori transparenta actului de justitie si de a sprijini formarea unei practici unitare?

A.T.N.: Prin asezarea noilor competente ale instantelor in codurile de procedura, sistemul judiciar va trece printr-o radicala schimbare. Un numar extraordinar de mare de hotarari judecatoresti vor ramane definitive sau irevocabile la nivelul tribunalelor si uneori chiar al judecatoriilor. In mod traditional, aceste hotarari nu fac obiect de interes pentru publisheri si raman necunoscute, indiferent cata potentiala valoare se ascunde in ele. Consider ca orice hotarare judecatoreasca merita sansa sa poata fi cunoscuta si aceasta este valoarea ce a animat implicarea mea in proiectele de deschidere a accesului profesionistilor si al publicului larg la jurisprudenta instantelor. In acelasi timp insa, cred ca este nevoie mai mult ca oricand de actiuni de sistematizare a hotararilor judecatoresti. In 2012, instantele din Romania au pronuntat un numar record de  peste 2,5 milioane de hotarari judecatoresti.  Este din ce in ce mai greu ca profesionist sa te tii la curent cu evolutiile jurisprudentiale locale si chiar cu tendintele globale rezultate din aplicarea curenta a legii. De aceea cred ca in contextul revolutiei codurilor se impune o actiune masiva de publicare a hotararilor instantelor judecatoresti, dar inteligenta in acelasi timp.

P.R.: Dupa parerea dumneavoastra ce profesii juridice ar trebui sa se regaseasca in Pandectele Romane?

A.T.N.: Absolut toate. Simbolic as evita o enumerare tocmai pentru a nu omite pe cineva. Mai mult, as dori sa oferim chiar formelor lor de organizare profesionala posibilitatea de a se exprima direct in paginile revistei noastre.

P.R.: Care sunt directiile de dezvoltare ale revistei pe care doriti sa le puneti in practica?

A.T.N.: Din noua calitate voi coordona partea de jurisprudenta a revistei. Desi vor fi mai multe surprize pentru cititorii nostri, pot spune ca jurisprudenta publicata va fi mai diversificata, mai noua si mai bine indexata. Revista trebuie sa fie un instrument eficient de informare practica si rapida pentru profesionistul dreptului. Justitia nu se realizeaza doar la Bucuresti si nicidecum doar la curtile de apel. Imi doresc sa ne extindem atentia catre hotararile judecatoresti de valoare si de interes practic pronuntate de tribunale si chiar de catre judecatorii.

P.R.: Ca judecator cunoasteti realitatile justitiei romanesti. Considerati ca o publicatie juridica poate deveni un punct de pornire pentru a schimba in bine ceea ce momentan nu functioneaza sau functioneaza in mod neeficient?

A.T.N.: Judecatorii au din ce in ce mai putin timp sa se documenteze. Informatia juridica este din ce in ce mai multa, mai diversificata si mai neordonata. Tocmai de aceea sistemul judiciar resimte nevoia unor instrumente simple dar rapide de informare practica si de calitate. O publicatie juridica nu poate declansa schimbari de profunzime, dar poate sprijini miscari deja incepute si poate orienta subtil evolutiile globale.

P.R.: Care sunt valorile in care credeti, din punct de vedere profesional?

A.T.N.: Onestitate, rigoare, transparenta si onoare. Stiu ca unele par mai degraba categorii morale, dar acestea sunt coordonatele constante ale activitatii mele profesionale.

P.R.: In incheiere, ce doriti sa le transmiteti cititorilor revistei?

A.T.N.: Sunt aici pentru ei, sa fie cu ochii pe mine si pe revista!

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.