Jaques Malherbe – 40 de ani de pasiune pentru fiscalitate

Wkro/ November 29, 2013/ Articole, Interviuri

Jacques MalherbeInterviu publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 11/2013.

Revista Romana de Drept al Afacerilor: Domnule profesor, dupa cum este public cunoscut, sunteti licentiat in economie, aveti un masterat la Harvard, sunteti doctor in drept si profesor la Universitatea din Louvain, Belgia, una din cele mai vechi universitati din Europa. Ati putea sa rezumati in cateva propozitii principalele repere ale activitatii dvs.?

Jaques Malherbe: Dupa aproximativ 40 de ani de predat dreptul fiscal si dreptul comercial la universitatile din Louvain, Paris si Dijon si dupa care, colegii mi-au oferit un minunat „liber amicorum”, continui sa scriu si sa predau datorita invitatiilor primite de la prieteni din strainatate.

La Universitatea din Bologna, cu profesorul Adriano di Pietro, la Wirtschaftuniversität Wien, cu profesorul Lang, la Hamburg, cu profesorul Frotscher, in Sao Paulo, cu profesorul Schoueri si, bineinteles, in Romania, unde profesorul Radu Bufan si cu mine impartasim o simpatie pentru drept, dar de asemenea pentru istoria bizantina si manastiri.

Tocmai ce am terminat, impreuna cu colegii Universitatii din Louvain, a patra editie a cartii noastre despre dreptul societar atat european cat si belgian si un nou „Precis” despre dreptul impozitului pe venit in Belgia.

Sunt norocos pentru ca ma pot baza pe o indelungata practica de drept societar si fiscal ca partener intr-o firma de avocatura din Belgia, Liedekerke (130 de avocati), activitate pe care o consider necesara pentru a dobandi in permanenta experienta practica din domeniu.

R.R.D.A.: Ati amintit pasiunea pentru istoria bizantina, aceasta este o preocupare extracuriculara…

J.M.: Da, pe plan secundar sunt devotat studiilor bizantine, cartea care am scris-o, „Constantin XI, dernier empereur des Romains”, se bazeaza si pe surse romanesti cum ar fi considerabila munca a lui Iorga din „Bizant dupa Bizant”.

R.R.D.A.: Inteleg ca sunteti pentru a treia oara oaspetele tarii noastre, mai mult ati vizitat o mare parte din Moldova, din Muntenia si din Banat. Care sunt motivele vizitei dumneavoastra in Romania?

J.M.: In urma amabilei invitatii din partea IFA Romania (International Fiscal Association) – prima filiala IFA fiind creata inca din 1938, doresc, in primul rand, sa prezint pe larg IFA comunitatii fiscale romane. IFA are filiale in 63 de tari, numarand peste 12.000 de membri si organizeaza in fiecare an un Congres general unde se discuta doua subiecte principale despre fiscalitate si se tin seminarii. Urmatorul Congres va fi tinut in 2014 la Mumbai, iar pentru cel de la Basel din 2015 stiu ca raportorii nationali ai Romaniei au fost numiti.

R.R.D.A.: Care sunt legaturile dumneavoastra cu IFA ?

J.M.: Pentru o lunga perioada de timp am detinut functia de vice-presedinte in Comitetul Stiintific Permanent al IFA, si probabil a fost cea mai placuta experienta intelectuala din viata mea. Deci, ii incurajez pe toti cei interesati de drept fiscal sa contacteze filiala, prin profesorul Radu Bufan si secretarul general, dr. Florin Dobre.

Un alt motiv pentru care ma aflu aici este prelegerea pe care o voi tine si anul acesta pentru studentii masteratului de drept fiscal organizat incepand din anul universitar 2012/2013, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Masteratul de drept fiscal, recent creat de catre Universitatea din Bucuresti plaseaza Romania pe harta stiintifica fiscala a lumii si este un prilej de schimb pentru studenti si profesori. Acest masterat, de foarte buna calitate, este sustinut de catre cadre didactice de la universitatile din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, dar si de catre practicieni ai domeniului fiscal, doctori in drept sau economie, specialisti de la Ministerul Finantelor Publice precum si practicieni ai unor respectate societati de consultanta si avocatura (Pricewaterhouse Coopers, Leaua si Asociatii, David & Baias).

Bineinteles, engleza este momentan limba noastra comuna, dar, in semn de solidaritate pentru latinitatea noastra, sper ca romanii vor proteja traditia franceza intretinuta de atat de multi scriitori si poeti.

R.R.D.A.: Dumneavoastra sunteti un reputat fiscalist. Doresc sa va adresez o intrebare de mare interes pentru cititorii nostri, si anume, va rugam sa ne spuneti care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele probleme cu care se confrunta in prezent comunitatea internationala in acest domeniu?

J.M.: Fiscalitatea constituie cel mai evolutiv domeniu din cadrul dreptului. Urmareste miscarile ciclice si fundamentale ale economiei, dar, in acelasi timp ramane lege, bazata pe principiile dreptului public si ale dreptului civil. Asa cum Geny scria la inceputurile secolului 20, „Legea civila o domina pe cea fiscala cu toata puterea sa universala”.

Majoritatea statelor europene si SUA se confrunta cu amploarea fara precedent (cel putin recent) a crizelor bugetului si datoriilor. O reactie imediata a G20 a fost sa ia masuri impotriva evaziunii fiscale prin imbunatatirea schimbului de informatii la nivel mondial si pentru ca jurisdictiile cu impozite scazute sa poata atinge un standard rezonabil de cooperare, adica de furnizare a informatiilor fiscale. Rapoartele BEPS (Base Erosion & Profit Shifting) si planul de actiune al OECD tintesc spre o ampla reconsiderare asupra neimpozitarii si la semnarea unei conventii multilaterale care s-ar adauga la tratatele bilaterale, care pana acum aveau doar scopul de a evita dubla impunere.

Sper ca guvernele – in special in cadrul elaborarii dispozitiilor anti-abuz – nu vor inclina gresit balanta, vor proteja libertatile individuale si vor respecta principiul securitatii juridice.

Un alt domeniu vast de activitate il constituie dreptul fiscal european. Taxa pe valoarea adaugata este un succes, astfel incat s-a raspandit la nivel mondial. Reglementarea la nivel european a impozitarii directe este intarziata iar armonizarea – care ar fi perfect posibila – este in mare majoritate rezultatul jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg, care a aplicat libertatile tratatului in domeniul impozitarii. De altfel, unul dintre subiectele Conferintei IFA de la Bucuresti se refera la procedura intrebarilor preliminare care pot fi formulate de catre instantele nationale la Curtea europeana, in vederea aplicarii unitare a dispozitiilor dreptului european.

Ultima initiativa a Comisiei europene este propunerea unei baze comune consolidate privind impozitarea societatilor, care sa fie optionala in cadrul Uniunii (CCCTB). Rezistenta este puternica si este probabil ca, daca se implementeaza, sistemul sa urmeze calea „cooperarii ‚consolidate” restranse la un anumit numar de state.

Toate acestea sunt provocari interesante pentru viitor. Dupa cum Wilhem de Orania a spus: „Nu este necesar sa speram pentru a intreprinde sau sa reusim pentru a persevera”.

R.R.D.A.: Va multumim, domnule Profesor!

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.