Judecatorul vrea sa fii bun

wkro/ iulie 15, 2014/ Articolul saptamanii

judecatorul vrea sa fii bunArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 29/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu

Nu exista nici cel mai mic motiv pentru care judecatorul sa vrea ca avocatul sa dea gres in sala de judecata.

Orice incident neasteptat aparut in cursul desfasurarii sedintei il scoate din ritm si-i ingreuneaza programul. Conducerea unei sedinte este o cursa de rezistenta. Dimpotriva, judecatorul vrea ca avocatul sa-si expuna concluziile cat mai bine, sa aiba o excelenta prestatie verbala, fara intreruperi, fara balbaieli si sa fie un exemplu de elocinta. Isi doreste concluzii clare, complete, incontestabile, care sa lamureasca pe deplin situatia juridica. Isi doreste ca avocatul sa performeze, aproape in aceiasi parametrii in care insusi avocatul isi doreste asta. Dupa terminarea sedintei, judecatorul are de luat o hotarare. I-ar prinde bine un ajutor de specialitate de la avocat. Tocmai de aceea, in interesul lui, isi doreste performanta ta.

Niste concluzii exceptionale ii usureaza dramatic activitatea. Desigur, presedintele completului in fata caruia se depun concluziile joaca in acelasi timp un rol bine determinat. El trebuie sa tina lucrurile sub control, sa vegheze la ordinea procedurala si sa aiba grija ca partile sa beneficieze de conditii egale.

Nu in ultimul rand, presedintele completului are si o mare responsabilitate referitoare la durata dosarului fata de ceilalti membri ai completului si fata de sine insusi. Aproape niciodata un dosar nu este singur pe lista de sedinte a unui complet. Inaintea lui si dupa el sunt multe alte dosare, fiecare aflate in momente procesuale diferite, multe aflate la momentul concluziilor finale. Presedintele completului trebuie sa gestioneze desfasurarea actiunilor din fiecare in interiorul unui interval de timp care nu este nicidecum nelimitat. Tocmai de aceea eventualele interventii ale presedintelui de complet in timpul depunerii concluziilor orale vor urmari, in primul rand, respectarea disciplinei si a egalitatii procesuale. Va interveni daca i se pare ca desfasurarea procedurii se dilata, ori daca una dintre parti isi creeaza in mod evident un avantaj din monopolizarea timpului. Astfel de interventii nu trebuie luate ca ceva personal, judecatorul este doar obligat sa explice o data in plus care sunt regulile si sa le aplice.

Judecatorul nu mizeaza pe esecul avocatului si nu-si propune sa ingreuneze evolutia nimanui.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.