Judecatorul vrea sa fii bun

Wkro/ July 15, 2014/ Articolul saptamanii

judecatorul vrea sa fii bunArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 29/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu

Nu exista nici cel mai mic motiv pentru care judecatorul sa vrea ca avocatul sa dea gres in sala de judecata.

Orice incident neasteptat aparut in cursul desfasurarii sedintei il scoate din ritm si-i ingreuneaza programul. Conducerea unei sedinte este o cursa de rezistenta. Dimpotriva, judecatorul vrea ca avocatul sa-si expuna concluziile cat mai bine, sa aiba o excelenta prestatie verbala, fara intreruperi, fara balbaieli si sa fie un exemplu de elocinta. Isi doreste concluzii clare, complete, incontestabile, care sa lamureasca pe deplin situatia juridica. Isi doreste ca avocatul sa performeze, aproape in aceiasi parametrii in care insusi avocatul isi doreste asta. Dupa terminarea sedintei, judecatorul are de luat o hotarare. I-ar prinde bine un ajutor de specialitate de la avocat. Tocmai de aceea, in interesul lui, isi doreste performanta ta.

Niste concluzii exceptionale ii usureaza dramatic activitatea. Desigur, presedintele completului in fata caruia se depun concluziile joaca in acelasi timp un rol bine determinat. El trebuie sa tina lucrurile sub control, sa vegheze la ordinea procedurala si sa aiba grija ca partile sa beneficieze de conditii egale.

Nu in ultimul rand, presedintele completului are si o mare responsabilitate referitoare la durata dosarului fata de ceilalti membri ai completului si fata de sine insusi. Aproape niciodata un dosar nu este singur pe lista de sedinte a unui complet. Inaintea lui si dupa el sunt multe alte dosare, fiecare aflate in momente procesuale diferite, multe aflate la momentul concluziilor finale. Presedintele completului trebuie sa gestioneze desfasurarea actiunilor din fiecare in interiorul unui interval de timp care nu este nicidecum nelimitat. Tocmai de aceea eventualele interventii ale presedintelui de complet in timpul depunerii concluziilor orale vor urmari, in primul rand, respectarea disciplinei si a egalitatii procesuale. Va interveni daca i se pare ca desfasurarea procedurii se dilata, ori daca una dintre parti isi creeaza in mod evident un avantaj din monopolizarea timpului. Astfel de interventii nu trebuie luate ca ceva personal, judecatorul este doar obligat sa explice o data in plus care sunt regulile si sa le aplice.

Judecatorul nu mizeaza pe esecul avocatului si nu-si propune sa ingreuneze evolutia nimanui.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

5 Comments

  1. De la bun inceput subliniez ca exista destui judecatori care te fac sa ii respecti si atunci cand pierzi o cauza. Pentru ca sunt corecti, demni si echilibrati.

    Banuiesc ca faceti avocatura de consultanta. Sau aveti sansa sa intalniti doar judecatori echilibrati, daca pledati pe undeva. Ceea ce scrieti este, din pacate, doar idealul a ceea ce ar trebui sa fie in relatia judecator-avocat sau, de ce nu, judecator-justitiabil.

    In destul de multe alte cazuri, din pacate, realitatea este cu totul alta. Ai in fata, ca avocat sau justitiabil, judecatori care nu au ce cauta in acest sistem. Nu numai ca pregatire, ci mai ales ca si comportament. Verificati ceea ce va spun si, apoi, mai scrieti. Poate va schimbati opinia, partial. Si va mai recomand, cu maxima caldura, un articol al unei doamne, care este judecator: Ana Maria Puiu. Articolul se numeste “Judecatorul ideal”. Dansa, probabil spre deosebire de dvs., chiar activeaza in domeniu. Poate de aceea a simtit nevoia sa traga un semnal, mic, de alarma.
    V-am mai transmis, acum ceva timp, sa coborati in lumea reala. Nu o faceti si, probabil, credeti ca lumea dvs. ideala este cea adevarata. Nu este, din pacate. Mai exista o explicatie a ideilor dvs.: faceti parte dintre cei care, atunci cand scriu, prefera sa infrumuseteze realitatea. Nu o mai faceti, nu castigati nimic daca cosmetizati subiectul respectiv. Doar va creati o falsa realitate. In care ar fi trist sa si credeti.
    Exista chiar si judecatori care au placerea de a face rau, de a fi nedrepti. Nu trebuie sa ii cautati prea mult, daca intrati in instante.
    Cu respect colegial,
    av. P.D. Baicoana

  2. Multumesc pentru comentariu. Cred ca v-am mai spus o data, este bine sa nu trageti concluzii inainte de a avea o vedere de ansamblu. Va recomand sa-mi cititi toata cartea si ma ofer sa vi-o trimit, daca imi dati o adresa, numai sa intelegeti grozavia grabei de a critica inainte de a vedea intregul. In alta ordine de idei, Ana Puiu, care imi este prietena, are cam jumatate din activitatea mea de instanta si, (ca un facut!) tocmai i-am republicat articolul la care faceti referire, vechi de ani buni, pe CastigaProcese.ro. Banuiesc ca acolo l-ati si citit. Oricum, e evident ca nici macar un rand din cele scrise de mine nu este pentru dvs. Fara suparare, cum nici eu nu ma supar 🙂

  3. Intru totul de acord cu dv. domnule Adrian Toni Neacsu. Fara partinire. Afirm asta pt. ca va urmaresc de multa vreme si va cunosc, atat traseul profesional, cat si pe dv. ca om. Si am vazut f. multe comentarii de apreciere la adresa dumneavoastra. Fara vrajeala.

  4. Sunt de acord cu ideea dvs. de a nu trage concluzii pripite. Va asigur ca voi recunoaste ca am facut acest lucru daca veti avea dreptate. Adresa mea este: Bucuresti, B-dul Marasesti nr. 3, corp B, etaj 1, ap. 2, sector 4, cod postal 040251. Va rog sa imi precizati modul in care v-o si achit. O voi citi si, repet, daca am gresit chiar si putin, voi recunoaste acest lucru. Cred ca am, din fericire pentru mine, aceasta putere.
    Multumesc pentru raspuns,
    av. Pinkerton Dorel Baicoana

    Faptul ca doamna Ana Maria Puiu va este prietena inseamna ceva pentru mine.

  5. Urmaresc activitatea d-lui Adrian Toni Neacsu, eu am o vechime de doar 7 ani in domeniul juridic, de sase ani la instanta Pot spune…am castigat procese, am pierdut procese. Mi-am facut o parere despre tot ce discutam acum. In Baia Mare sunt judecatori foarte buni bine pregatiti, dar sunt si din categoria cealalta, de aceea consider ca nu trebuie sa picam in nici o extrema.Faptul ca avem o tinta un ideal … e bine si de aceea consider ca doamna judecator Ana Maria Puiu are dreptate Daca nu putem atinge perfectiunea e un lucru, dar macar tindem spre ea. De aceea consider ca avem nevoie de “buni Judecatori”, ca Judecatorul Ideal il gasim doar la Biserica.c.j. Stelian Lucian

Comments are closed.