Jurisprudenta in materie de drept pozitiv
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 10/2014, in rubrica Meridiane Juridice.
Autorizarea cererii de oferta anticipata
Pe langa organizarea activitatilor specific sportive, Liga profesionista de fotbal franceza (LFP) este insarcinata si cu gestionarea comercializarii drepturilor de exploatare audiovizuala si de retransmise a meciurilor de fotbal. Aceasta trebuie sa se supuna, in acest scop, normelor de drept al concurentei, prin solicitarea de oferte din partea operatorilor, conform reglementarilor aplicabile.
Groupe Canal+ si Société d’Édition Canal+ si-au exprimat dezacordul fata de anuntul facut de Liga la 6 martie 2014 cu privire la o noua cerere de oferta pentru sezoanele sportive ce urmeaza a fi organizat incepand cu 2016 si pana in 2020. Cele doua societati, apreciind ca aceasta cerere de oferta formulata cu 28 de luni inainte de inceputul exploatarii drepturilor in cauza denota un comportament anticoncurential, au sesizat Autoritatea franceza pentru supravegherea concurentei la data de 17 martie 2014, solicitand suspendarea procedurii demarate de catre Liga.
Aceleasi doua societati au solicitat tribunalului de mare instanta din Paris sa suspende, prin ordonanta, desfasurarea procedurii, pana la raspunsul definitiv al Autoritatii de resort, cerere care a fost respinsa si, ulterior, atacata cu apel. Conform articolului 809 alin. 1 din codul de procedura civila al Frantei, instanta competenta poate dispune masurile de conservare sau de aducere la starea anterioara care se impun fie pentru a preveni o dauna iminenta, fie pentru a pune capat unei tulburari manifest ilicite.
Tulburarile manifest ilicite sunt definite in jurisprudenta franceza ca „orice perturbatie rezultand dintr-un fapt care direct sau indirect constituie o incalcare evidenta a unei reguli de drept”. Curtea de apel din Paris apreciaza ca o atare tulburare nu exista in speta. Daca dispozitiile codului sportului incadreaza cesiunea drepturilor audiovizuale, in schimb nu se prevede nici un termen in care sa se formuleze cererea de oferta! Astfel, Liga profesionista de fotbal poate opta pentru demararea acestei proceduri cand doreste, daca din aceasta optiune nu reiese nici un comportament nelegal sau intentia de a provoca o paguba, ceea ce nu este cazul in speta de fata.
Dauna iminenta constituie „dauna care nu s-a produs inca, dar care se va produce cu certitudine daca situatia actuala se va perpetua”. Din perspectiva celor doua entitati sus-mentionate, in caz de suspendare a cererii de oferta, acestea vor suferi un prejudiciu rezultat din faptul ca ofertele si strategiile lor vor deveni publice. Curtea aminteste ca dauna presupusa este inerenta oricarei proceduri de cerere de oferta susceptibila sa faca obiectul unei cai de atac a posteriori si ii afecteaza pe toti candidatii care, in caz de anulare, vor fi nevoiti sa formuleze noi oferte, fara a le putea secretiza pe cele precedente.
In consecinta, Curtea de apel din Paris a respins apelul formulat de societatile Canal+.
(C. Apel din Paris, hotararea din 1 aprilie 2014, Cauza Groupe Canal+C LFP)
Contractul de munca intermitenta in cadrul sportiv
M.L. a fost angajate de catre o asociatia sportiva din Franta ca instructor de judo; in acest sens, a incheiat sapte contracte consecutive pe durata nedeterminata pentru o perioada „intre 1 septembrie si 30 iunie”, in fiecare an. Acestea contineau onorarii pe ora sau fixe, aferente fiecarei luni. M.L. a fost disponibilizat incepand cu 12 iunie 2009.
Curtea de apel din Caen a analizat mai intai situatia platilor datorate de asociatie instructorului; in opinia acestuia, in calitate de titular al unui contract de munca pe perioada nedeterminata, ar fi fost indreptatit sa primeasca un salariu lunar pe toata perioada desfasurarii contractului, inclusiv pentru lunile iulie si august, excluse din contractele initial incheiate. Angajatorul apreciaza, in schimb, ca este vorba despre un contract de munca intermitenta.
Conform articolelor L. 3123-31 si L3123-33 C. muncii francez, contractul de munca intermitenta are ca obiect un loc de munca permanent, care datorita naturii muncii prestate implica anumite perioade de pauza. Un atare contract se incheie in scris si contine precizari privind calificarea salariatului, remuneratia, durata minima anuala a muncii, perioadele de munca si repartizarea orelor de munca in cadrul acestor perioade. In cazul nerespectarii acestor reguli, contractul este recalificat ca fiind un contract de munca pe perioada nedeterminata, conform dreptului comun, cu norma intreaga.
In speta, contractele nu prevedeau nici durata anuala minima de munca, nici calificarea salariatului. In consecinta, Curtea de apel a dispus ca raportul contractual dintre M. L. si asociatia sportiva este considerat ca fiind supus regimului comun al unui contract de munca pe perioada nedeterminata.
(C. Apel din Caen, hotararea din 18 aprilie 2014, cauza Association Judo Club Demouvillais c. M. L).