O noua taxa se pregateste de implementare: Taxa pe Tranzactii Financiare

Wkro/ August 17, 2012/ Stiri

Potrivit Deloitte implementarea Taxei pe Tranzactii Financiare a intrat in linie dreapta. Comisia Europeana (CE) a adoptat propunerea legislativa pentru introducerea taxei pe tranzactii financiare (TTF) in UE pe 28 septembrie 2011.

Taxa este aplicabila tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare efectuate intre institutii financiare in care cel putin una dintre parti este stabilita in Uniunea Europeana. Schimbul de actiuni si obligatiuni ar fi taxat cu o cota de 0,1%, iar tranzactiile cu derivative cu o cota de 0,01%. Locul taxarii ar fi statul membru unde institutia financiara implicata in tranzactie este stabilita.

15 state membre UE si-au exprimat intentia de a solicita implementarea anticipata, pana la sfarsitul anului current. Romania pare sa fie in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dar cu anumite conditii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul Uniunii Europene.

„In ciuda faptului ca unele state cum ar fi Irlanda, Luxemburg si Olanda au inca ingrijorari semnificative privind taxa, cererea pentru PCC indica faptul ca exista o vointa politica semnificativa in spatele acestei taxe”, subliniaza Dan Badin, Partener Deloitte Tax. „Deoarece este mai mult decat probabil ca o parte dintre statele membre UE sa implementeze TTF, companiile (inclusiv cele din state membre care probabil nu vor implementa TTF) ar trebui sa monitorizeze indeaproape evolutia si sa acorde o importanta sporita acestei taxe”.

Odata ce detaliile privind aceasta taxa devin mai clare, companiile trebuie sa inteleaga pasii necesari in vederea obtinerii conformitatii si ulterior sa implementeze acesti pasi prin definirea produselor care ar putea fi afectate, revizuirea arhitecturii sistemelor curente si identificarea nivelului modificarilor necesare.

„Aceasta actiune presupune un volum semnificativ de munca asa cum s-a putut observa din introducerea TTF in Franta”, continua Dan Badin. „Este crucial pentru companii sa inceapa planificarea acestei taxe cel mai curand posibil, pentru a fi pregatite”.

Detaliile TTF – PCC si data implementarii acesteia sunt inca necunoscute, dar se asteapta ca legislatia sa fie bazata pe proiectul de legislatie privind TTF publicat in data de 28 septembrie 2011 si in baza discutiilor din cadrul Grupului Tehnic de Lucru, care au luat in considerare aspecte ca scopul taxei (tipurile de tranzactii – instrumente de capitaluri proprii, obligatiuni, derivative, etc.) si cum se vor impozita aceste tranzactii (in baza locului de emisiune sau a celui de rezidenta).

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.