Onorariile minimale ale avocaților, fixate de Uniunea Barourilor

Octavian Nicola/ September 1, 2017/ Articole

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a hotărât, la 26 august, ca avocații să perceapă onorarii minimale pentru serviciile lor profesionale. Onorariile minimale publicate de UNBR nu conțin TVA, iar plata acestora nu poate fi eșalonată pe o perioadă mai mare de un an.

ABATERE DISCIPLINARĂ ÎN CAZ DE NERESPECTARE. Hotărârea, care va intra în vigoare în 30 de zile, stabilește că omisiunea avocatului de a urmări încasarea și/sau executarea contractelor de asistență juridică cel puțin în limita acestor onorarii minimale constituie abatere disciplinară. De asemenea, în hotărâre se mai arată că dacă inspectorii Casei de Asigurări a Avocaților constată săvârșirea acestei abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care avocatul face parte.

ONORARII CU 50 LA SUTĂ MAI MARI PENTRU COMPANII, ONG ȘI PFA. Potrivit hotărârii UNBR, onorariile minimale publicate în cazul contractele de asistență juridică sunt pentru situațiile în care se încheie cu persoane fizice. Persoanele juridice, societățile fără personalitate juridică sau persoanele fizice autrorizate vor trebui să plătească onorarii minime pentru același tip de contracte de asistență juridică majorate cu 50 la sută.

PERCEPEREA ONORARIULUI ORAR. UNBR mai stabilește, în hotărârea sa, că avocații, raportându-se la onorariul minimal orar, vor percepe un onorariu minimal pentru fiecare 15 minute de serviciu profesional prestat efectiv în favoarea clienților în care se includ perioadele de timp necesare pentru investigarea, documentarea, elaborarea și comunicarea rezultatului serviciului profesional.

Click aici dacă doriți descărcarea fișierului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share this Post