Scutirea de impozitul pe profit pentru “intreprinderile de insertie sociala” propusa de Ministerul Muncii
Intreprinzatorii care investesc in obiective de interes social si isi deruleaza afacerile in concordanta cu principiile responsabilitatii sociale, echitatii si transparentei ar putea beneficia de o scutire de impozit pe profit si de o serie de facilitati din partea autoritatilor locale.
Ministerul Muncii si Protectiei sociale a supus vineri dezbaterii publice proiectul de lege privind economia sociala, care propune un model alternativ de afaceri, bazat pe convergenta dintre interesele membrilor si interesul general.
Proiectul propune doua categorii noi de intreprinderi, si anume cele sociale si cele de insertie sociala. Sub aspectul facilitatilor si a beneficiilor, cea de a doua categorie este avantajata.
Intreprinderile sociale sunt persoane juridice de drept privat, care desfasoara activitati economice, precum si organizatiile neguvernamentale ori alte forme de asociere prevazute de lege care respecta principiile economiei sociale. Conform proiectului, acestea vor beneficia mai mult de un sprijin de ordin general, cum ar fi includerea in strategiile judetene si locale de dezvoltare a unor masuri de sustinere a acestora, participarea la activitati de economie sociala in parteneriat etc.
In ceea ce priveste intreprinderile de insertie sociala, daca se adopta proiectul, acestea ar putea beneficiaza de scutire de plata a impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de munca.
Conditiile pentru ca o societate sa fie recunoscuta drept intreprindere de insertie sociala sunt:
a) permanent, cel putin 30 % din personalul angajat sa apartina unor categorii de persoane din
grupul vulnerabil;
b) reinvestirea a minim 50% din valoarea profitului pentru dezvoltarea intreprinderii sociale;
c) incadrarea activitatilor desfasurate de intreprinderea de insertie sociala in obiectivele planului
judetean de dezvoltare
Pe langa scutirea de plata impozitului pe profit, intreprinderile de insertie sociala ar putea beneficia de urmatoarele facilitati din partea autoritatilor administratiei publice locale:
a) darea in folosinta gratuita a unor imobile aflate in domeniul public al
unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in scopul desfasurarii activitatilor pentru
care i-a fost acordata marca sociala;
b) sprijin in promovarea produselor realizate si serviciilor prestate in comunitate, precum si in
identificarea unor piete de desfacere a acestora;
c) sprijin in promovarea turismului si activitatilor conexe acestuia prin valorificarea
patrimoniului istoric si cultural local;
d) acordarea de microcredite;
e) alte drepturi acordate de autoritatile administratiei publice locale.