Se pregatesc noi reglementari privind recunoasterea hotararilor judecatoresti straine
In sedinta de Guvern din 10 octombrie 2012, a fost adoptat Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.
Guvernul a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Proiectul de Lege regandeste intregul sistem de recunoastere si executare a hotararilor judecatoresti in relatia cu statele terte, inclusiv transferarea in si din Romania a persoanelor condamnate in aceasta relatie. Se asigura totodata transpunerea in legislatia nationala a patru Decizii-Cadru adoptate la nivelul Uniunii Europene (2008/909/JAI, 2008/947/JAI, 2009/299/JAI, 2009/948/JAI).
Potrivit initiatorilor proiectului de lege, acesta “aduce anumite completari si modificari necesare pentru uniformizarea si eficientizarea practicii judiciare in domeniul extradarii, mandatului european de arestare, sanctiunilor pecuniare si ordinelor de confiscare. Au fost avute in vedere solutiile si problemele de practica judiciara aferente anilor 2009-2012, semnalate Ministerului Justitiei de catre instantele judecatoresti, precum si hotararile pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii.
Totodata proiectul de lege ofera solutii legislative in domeniul identificarii, atat in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene, cat si in relatia cu statele terte, a produselor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unor ordine de indisponibilizare sau confiscare.
Cu titlu general, se mentioneaza ca in transpunerea celor trei Decizii-cadru, cat si in ceea ce priveste recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in relatia cu statele terte, s-a urmarit degrevarea judecatorilor si procurorilor de aspectele nejurisdictionale, formularea unor cereri sau completarea unor formulare, spre exemplu, fiind o procedura pur administrativa, care poate fi realizata mai bine de autoritatea centrala, respectiv Ministerul Justitiei.”