Suspect – Suspect de crima (1987)

Wkro/ March 21, 2014/ Filme de vazut

suspectAutor: Stefan GHEORGHIES

She’s a lawyer who broke two laws of her profession… Never get involved with a juror and don’t look for clues in dangerous places.

Functionarea in parametri normali a oricarui sistem judiciar presupune existenta, in primul rand, a unor legi bine coroborate, si, in al doilea rand, a unor profesionisti care sa respecte intru totul normele juridice. Dincolo de legile care pot fi mai mult sau mai putin perfecte, trebuie sa avem in vedere importanta factorului uman. Se spune ca fiecare om are pretul sau, iar atunci cand vorbim despre un sistem judiciar atat de complex si cu o importanta fundamentala in orice stat, odata aparuta, coruptia se intinde ca o boala in intreg sistemul. Suspect, in regia lui Peter Yates, urmareste o cauza penala la prima vedere simpla atat pentru procurorul care se bucura de o claritate a probatoriului, cat si pentru judecatorul aflat in curs de promovare care doreste sa scurteze pe cat posibil desfasurarea procesului. Insa, dincolo de superficialitatea anumitor factori din procesul care urma sa stabileasca daca un om fara adapost este vinovat de uciderea unei angajate din cadrul Ministerului Justitiei, o avocata dedicata lupta pentru a dovedi nevinovatia clientului sau.

Kathleen Riley (Cher) profeseaza ca avocat din oficiu, desfasurandu-si activitatea intr-un birou la fel de antic precum cladirea in care se afla acesta. Intamplarea face ca avocata sa primeasca cazul unui om fara adopost, Carl Wayne Anderson (Liam Neeson), acuzat de uciderea unei tinere angajate din cadrul Ministerului Justitiei. Desi probatoriul nu ii este deloc favorabil inculpatului, Riley decide sa depuna toata staruinta pentru a afla adevarul din spatele unui om care refuza sa comunice si sa coopereze cu autoritatile. Nu mare ii este mirarea cand afla ca Anderson era surdomut, insa, cu toate acestea, dovedirea nevinovatiei ramane inca un drum greu de parcurs. Lucrurile se schimba in momentul in care unul dintre jurati, Eddie Sanger (Dennis Quaid), decide sa depaseasca sfera salii de judecata si isi foloseste influenta pentru a afla cine se facea cu adevarat vinovat de moartea femeii. Mai mult, acesta ajunge sa ii ofere avocatei probe esentiale. Pusa in fata posibilitatii savarsirii unei infractiuni, Riley decide ca va face tot posibilul in incercarea de a-si salva clientul de inchisoare.

Cher

Suspect este un film juridic afectat intr-o oarecare masura de cinematografia anilor ’80 de peste ocean. Vorbim despre o oarecare monotonie a firului epic, insa nu trebuie sa ignoram imaginea de ansamblu a unui caz bine conturat. Ancheta in toata regula pe care avocata si juratul o desfasoara ajunge sa scoata la iveala o schema mult mai ampla care implica nume mari din justitie. Moartea femeii nu a fost deloc accidentala, iar Anderson a avut ghinionul de a fi la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. Vorbim asadar despre acte de coruptie in randul unor magistrati ajunsi intre timp in functii inalte. Nu trebuie sa ignoram faptul ca nici Kathllen Riley nu se indeparteaza de sfera penalului in momentul in care accepta ajutorul lui Eddie Sanger.

Am putea afirma ca intr-un sistem judiciar in care actorii acestuia incalca legea, este nevoie de o uniformizare a acestor ilegalitati pentru a se ajunge la aflarea adevarului. Cel putin aceasta este ideea din spatele productiei Suspect, un film care pune in plan secund legea si transforma actul de justitie intr-o prioritate fara margini.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

2 Comments

  1. Unde trebuie sa apas sa vad filmul ?

    1. Buna ziua,
      Aceasta este doar o recenzie a filmului.

Comments are closed.