The Firm – Firma (1993)

Wkro/ October 20, 2012/ Filme de vazut

The Firm - Firma
Autor: Stefan GHEORGHIES

A absolvi o Facultate de Drept nu mai este o realizare atat de mareata precum era in vremurile trecute. Numarul facultatilor din intreaga lume a crescut considerabil, oferind oricui sansa se a studia litera legii in cadru organizat. Insa chiar si cu tot acest val urias de absolventi, prestigiul anumitor facultati primeaza in fata oricarui nume. Tom Cruise interpreteaza in The Firm un tanar absolvent de drept la Harvard, un om vanat de marile firme de avocatura datorita abilitatilor de care acesta dadea dovara. The Firm poarta amprenta lui Sydney Pollack si nu se axeaza numai pe coordonata juridica a profesiei de avocat. In toata povestea din spatele unei viitoare cariere de succes pentru personajul lui Tom Cruise sta si o poveste de viata care va avea de suferit de pe urma alegerilor facute. The Firm reprezinta in acelasi timp si lupta moralitatii si a corectitudinii impotriva coruptiei generalizate din interiorul firmei de avocatura din care Mitch McDeere va face parte.

The Firm urmeaza constructia specifica genului thriller. Intriga, scenele in care suspansul planeaza la inaltime si deznodamanul care aduce rezolvarea miraculoasa a situatiei indeparteaza oarecum filmul lui Sydney Pollack de originile sale juridice. E adevarat ca povestea se invarte in jurul firmei de avocatura, a partenerilor acesteia si in jurul lui Mitch McDeere, dar nu avem de-a face cu acea coordonata juridica care sa influenteze radical firul narativ. Accentul cade mai mult pe viata personala a eroului McDeere, pe lupta sa impotriva firmei, pe de o parte, si impotriva FBI-ul, pe de alta parte. Profesia de avocat ii este de ajutor in elaborarea planului de salvare, dar nu avem acele detalii savuroase pe care orice iubitor al genului le vaneaza de-a lungul filmului.Mitch (Tom Cruise) are o viata aparent de vis: o sotie frumoasa, o cariera stralucitoare in avocatura; intr-un singur cuvant: prosperitate. Insa Mitch McDeere este inca tanar, naiv in fata ofertelor pe care le primeste din partea firmelor de avocatura care doresc sa-l coopteze in colectivele lor. Salariul, beneficiile pe termen scurt, casa de vis la care oricine viseaza, il atrag pe tanarul viitor avocat in cadrul unei firme din Memphis. Aici el va descoperi o adevarata familie in care fiecare sare in ajutorul celuilalt, dar si o latura ascunsa pe care nu va fi capabil sa o descifreze la inceput. Orbit de prosperitatea impusa peste noapte, Mitch McDeere incepe o mica ancheta personala in legatura cu mortile subite a doi dintre colegii sai de la firma. Ceea ce va descoperi avocatul va fi de o importanta sporita pentru viitorul sau, mai ales datorita implicatiilor pe care le va avea in colaborarea sa cu FBI-ul pentru a demasca infractiunile care se ascundeau in spatele paravanului Bendini, Lambert & Locke.

The Firm - Tom Cruise

Tom Cruise are o interpretare buna, fiind in 1993 inca un actor cu popularitatea in crestere. Tinand cont si de faptul ca The Firm s-a bucurat de doua nominalizari la Oscar, nu putem nega calitatea acestei productii. Poate ca The Firm nu este cel mai bun exemplu de film cu tematica juridica in sensul pur al cuvantului, dar un merit in acest mod de prezentare este si al lui Sydney Pollack. Popularitatea de care s-a bucurat si se bucura in continuare este rezultatul acestei combinatii a laturii umane a profesiei de avocat cu lupta impotriva celor care incalca legea. Si e normal ca in confruntarea dintre lege si raufacator, legea sa iasa invingatoare indiferent de consecinte si, de preferat, prin metode cat mai ingenioase.

Mitch McDeere este fara indoiala reprezentantul suprem al legii in aceasta batalie care se poarta in cadrul unei firme de avocatura aparent profesioniste.

The Firm (1993)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Pingback: The Firm (1993) | Cineblog

Comments are closed.