The Life of David Gale – Viata lui David Gale (2003)

Wkro/ February 7, 2014/ Filme de vazut

AThe Life of David Galeutor: Stefan Gheorghies

The crime is clear. The truth is not.

Problematica pedepsei capitale ridica controverse atat in tarile in care inca este in vigoare, cat si in cele in care opinia publica pledeaza pentru reintroducerea ei. Dincolo de aspectele juridice ale problematicii, implicit incalcarea unui drept fundamental si universal valabil precum cel la viata, se aduc in discutie si elemente de ordin moral. Ca in orice confruntare, fie ea juridica, politica sau sociala, cele doua parti care se contrazic aduc argumente puternice in favoarea sau contra pedepsei capitale. Astfel ajungem la The Life of David Gale, o productie regizata de catre Alan Parker care ne prezinta o cu totul alta latura a unui sistem judiciar predispus erorilor. Ce poate fi mai grav decat sa condamni la moarte un om nevinovat? Ce poate ilustra mai bine de atat slabiciunile unui sistem judiciar decat demascarea unei erori capitale pentru o fiinta umana?

David Gale (Kevin Spacey) este un profesor universitar admirat atat de catre colegii sai, cat si de catre studenti. Insa, dincolo de cultura generala, de creativitatea de care dadea dovada in numeroasele carti, sta o adevarata lupta pornita nu impotriva autoritatilor statului, nici impotriva unei persoane aflata in functia de guvernator. David Gale, sustinator al abolirii pedepsei capitale, duce un razboi impotriva unui sistem judiciar predispus catre erori capitale. Insa, chiar si un profesor universitar de renume, stapan pe propria-i imagine, nu este imun la capcanele pe care viata i le intinde. Acuzat pe nedrept de viol, David este etichetat de catre societate drept violator, cu toate ca plangerea fusese retrasa. Din acest punct si pana la divortul pe care sotia il inainteaza nu mai este decat un pas. Barbatul isi pierde ulterior slujba, insa continua sa sprijine miscarea impotriva pedepsei capitale. Numai ca, de data aceasta, David se trezeste prins intr-o capcana si mai mare. Buna sa prietena, Constance (Laura Linney), este gasita moarta in propria casa, iar David este arestat si acuzat de uciderea cu cruzime a femeii. Condamnat la moarte, acesta solicita ca in ultimele 3 zile de dinaintea executiei sa fie intervievat de catre Bitsey Bloom (Kate Winslet), o jurnalista a carei reputatie a propulsat-o in atentia publicului.

The Life of David Gale este un film juridic de exceptie care aduce in discutie vesnica problematica a pedepsei capitale. Desi firul narativ nu pune accent pe proceduri specifice, coordonata umana a personajului central este dezvoltata intr-o poveste plina de schimbari de situatie si suspans. Am putea categorisi filmul drept un thriller juridic in care David Gale devine un martir al cauzei sale. Desi am putea fi tentati sa uitam de existenta coordonatei juridice a filmului, nu trebuie sa ignoram faptul ca deznodamantul este cel care aduce lumina asupra intregii povesti. Finalul dezvaluie modul in care autoritatile au anchetat un om nevinovat, au interpretat toate probele in defavoarea inculpatului, dar si rigiditatea unui sistem judiciar marcat de orgolii puternice. Intr-un domeniu in care sentimentele, de orice natura, nu trebuie sa fie lasate sa influenteze cursul unei judecati, se pare ca David Gale nu are nicio sansa de a-si dovedi nevinovatia.

Kevin Spacey

Bitsey Bloom, o jurnalista plina de ambitii si poate ca cel mai important, dedicata profesiei sale in toate aspectele, este cea aleasa si chemata de catre David Gale pentru a-i lua un interviu in ultimele 3  zile de dinaintea executiei. Desi la prima vedere pare un fel de  testament pe care David doreste sa il lase fiului sau, nu dureaza mult pana ca Bitsey sa se implice cu adevarat in cauza celui care povestea un sir de evenimente incredibile. Ea va incerca in cele din urma sa ii salveze viata lui David, devenind, fara sa vrea, ea insasi o activista impotriva pedepsei capitale.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.