Va fi medierea obligatorie din ianuarie 2013?

Admin/ October 1, 2012/ Stiri

Pe data de 1 octombrie 2012 intra in vigoare Legea nr. 115/2012 prin care s-au adus modificari importante Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Din data de 9 ianuarie 2012, partile unui litigiu vor fi obligate sa “treaca” pe la mediator in cazurile prevazute de lege. Devine astfel medierea obligatorie? Raspunsul este categoric NU.

Prin modificarile aduse de Legea nr. 115/2012 se instituie obligativitatea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii si nu obligativitatea procedurii medierii ca procedura prealabila. Indeplinirea acestei obligatii se dovedeste cu procesul-verbal eliberat de catre mediator.

Introducerea medierii obligatorii in Romania ramane, insa, un deziderat al mediatorilor. Deocamdata, medierea a trecut de la stadiul unei simple recomandari la obligatia de participare  la sedinta de informare. Se preconizeaza astfel ca partile vor alege mult mai usor calea medierii si vor renunta la procesele in fata instantei de judecata.

Legislatiile altor state reglementeaza medierea obligatorie, pentru rolul sau de a eficientiza mecanismul justitiei. In Italia, spre exemplu medierea este de trei feluri: 1-facultativa, 2- la cererea judecatorului si 3- obligatorie, in cazurile prevazute de lege. In Grecia si Ungaria exista de asemenea dispozitii care obliga partile sa se prezinte in fata mediatorului, mai ales in litigiile comerciale.

Potrivit initiatorilor proiectului Legii nr. 115/2012, “reglementarea medierii medierii ca un sprijin  activ si participativ pentru aparatul de justitie, a devenit imperios necesara, institutiile special abilitate fiind realmente sufocate de numarul si complexitatea tot mai crescute a litigiilor de orice fel. Prin mediere se asigura un plus de descentralizare si flexibilitate pentru sistemul de drept romanesc, deoarece scopul ei este de a favoriza o justitie mai flexibila si putin costisitoare, si de a degreva instantele de cauzele minore.”

Astfel, potrivit art. 60 introdus prin Legea nr. 115/2012:

In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:

a)      in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;

b)      in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64;

c)       in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;

d)      in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;

e)      in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;

f)       in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;

g)      in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces-verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.

Reglementarea medierii in Romania este inca la inceput. Urmeaza ca in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 115/2012 – adica pe 31 octombrie 2012 – Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sa fie republicata. In termen de 60 de zile de la republicarea Legii nr. 192/2006 Consiliul de mediere va adopta Statutul profesiei de mediator si modificarile si completarile Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere.

Share this Post