Accesul la informatia juridica in Romania (II)

Wkro/ September 16, 2013/ Articole

Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 9/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu

Publicarea jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie

In mod uzual, accesul la jurisprudenta instantelor se face in Romania prin intermediul publicatiilor scrise sau electronice comerciale. Dezvoltarea acestora a fost exploziva dupa 2005, cand, in cadrul strategiei de reforma a sistemului judiciar, s-a impus pentru curtile de apel cerinta publicarii unor buletine de jurisprudenta si realizarea unor materiale de informare (leafleat-uri) continand hotararile relevante pronuntate intr-o anumita perioada, selectate si prelucrate, distribuite electronic in interiorul sistemului judiciar.

Realizarea leafleat-urilor, desi s-a facut cu relativa regularitate, in practica s-a dovedit o masura ineficienta pentru scopul pentru care a fost instituita, informarea judecatorilor asupra practicii celorlalte instante. Pe de o parte aceste materiale cuprindeau doar o infima parte din jurisprudenta unei instante, iar pe de alta parte gestiunea lor de catre judecatori era deosebit de dificila, hotararile nefiind indexate ori cuprinse intr-o baza de date cu facilitati de cautare, ci fiind simple materiale realizate intr-un editor de texte. In plus, aceste materiale se intocmeau abia la sfarsitul unui trimestru, neraspunzand astfel nevoilor imediate de documentare ale judecatorilor pentru fundamentarea comparativa a deciziilor ce trebuiau sa le ia. Bineinteles, realizarea acestor rapoarte speciale de jurisprudenta nu aveau in vedere si publicul larg si nu raspundeau nevoii de transparenta in exterior a sistemului judiciar.

Acest tip de activitati au avut insa meritul de a pune in circulatie un numar important de hotarari noi ale instantelor judecatoresti, mai exact ale curtilor de apel.

Chiar de la inceput, Inalta Curte de Casatie si Justitie a derulat un program separat pentru publicarea hotararilor judecatoresti pe internet, diferit atat in ce priveste metodele aplicate cat si in ce priveste continutul activitatii de publicare efectiva. Inalta Curte a ales varianta prelucrarii minimale a hotararilor judecatoresti, publicand practic integral hotararea judecatoreasca, fara deformarea ei prin introducerea fortata in cuprinsul unor asa-zise pastile relevante si cu operarea unor modificari stilistice minimale.

Hotararile sunt prelucrate de catre Serviciul legislatie, studii si documentare[1], contin integral considerentele si dispozitivul, iar eliminarea datelor cu caracter personal si a datelor de identificare ale partilor se face, cel mai probabil, manual.

Pana la data de 1 septembrie 2013, la adresa www.scj.ro/jurisprudenta.aspx fusesera publicate in aceasta modalitate un numar de 65.301 hotarari judecatoresti pronuntate de ICCJ in perioada 2003-2013.

In acest interval ICCJ a pronuntat in total peste 316.700 de hotarari judecatoresti[2], ceea ce reprezinta un procent de peste 20% de hotarari publicate din numarul total. Aproximativ una din 5 hotarari pronuntate de ICCJ este accesibila publicului larg in aceasta modalitate. Din acest punct de vedere, instanta suprema este instanta cea mai transparenta din intreg sistemul judiciar romanesc, nicio alta instanta neasigurand publicarea unui procent atat de mare din hotararile emise.

Situatia pe ani a asigurarii accesului liber la hotararile judecatoresti pronuntate de ICCJ este urmatoarea:

Hotarari

Desi de succes, modelul utilizat de ICCJ este greu aplicabil celorlalte instante, presupunand echipe numeroase de documentare si prelucrarea manuala a unui numar imens de hotarari judecatoresti. La un volum mare de hotarari judecatoresti, adica peste 2 milioane anual, metoda manuala folosita de ICCJ este cel mai probabil ineficienta si nesustenabila.

Cu toate acestea, Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta in momentul de fata instanta care asigura in cea mai mare masura accesul la jurisprudenta sa, cu un grad real de transparenta de peste 20%, ceea ce fata de realitatea transparentei globale a sistemului judiciar, asa cum vom arata, este impresionant.

Accesul la informatia juridica in Romania (I)


[1] Conform art. 59 din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din 21.09.2004, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1076 din 30.11.2005.

[2] Potrivit datelor statistice publicate pe pagina de internet a ICCJ, sectiunea Statistici.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

3 Comments

  1. ICCJ foloseste un software de anonimizare a datelor numit “GCC”. Probabil ca si instantele din tara ar trebui sa se intereseze cu privere la acest soft care e departe de a fi “rocket science” oricum. Dar parca vad ca justitia e in stare sa plateasca cateva mii de euro si pentru asa ceva.

  2. Interesant. Multumesc pentru precizare. Nu am cunoscut. Ne puteti spune ceva mai mult despre acest program de anonimizare? In cadrul proiectului Jurindex am dezvoltat si noi unul, insa modul in care arata hotararile pe site-ul ICCJ ma face sa ma gandesc ca nu sunt lucrate automat ci manual.

  3. Programul adauga un tag “procesat de GCC” + versiune vizibil la finalul hotararilor recente. Nu cunosc alte detalii dar este cu siguranta un sistem cel putin semi-automatizat. La un astfel de program de anonimizare ar trebui sa se profite in primul rand de faptul ca numele partilor sunt deja introduse in sistem (ecris) , chiar daca cu greseli etc. se poate face un algoritm care sa caute toate variantele.

Comments are closed.