Adevarul statistic despre mediere

Wkro/ September 9, 2014/ Articolul saptamanii

specialistiArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 33/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu

Trebuie sa recunosc faptul ca uneori agitatia din jurul medierii ma oboseste teribil. Cu toata simpatia pe care o port celei mai noi profesii (para)juridice, comportamentul lor colectiv mi se pare uneori deplasat. O forfota permanenta pe retelele de socializare, dese reactii compulsive, saltari nervoase si in general, o disponibilitate teribila spre harta in apararea virtutilor nemaiintalnite (pare-se) ale medierii.

Cel mai adesea oboselii ii predomina insa sentimentul de compatimire pentru naivitatile lor. Din discutiile purtate cu multi dintre ei, cei mai multi cred sincer in succesul iminent al medierii si in suprematia ei de maine. Cuprinsi de un soi de fanatism, sunt gata sa treaca prin foc pentru profetii noii justitii de maine, in care instantele vor fi doar optiunea de plictiseala a justitiabilului. Probabil ca acest exces de incredere si de urmare a liderilor se justifica cumva, pana la urma nu este problema mea.

In mai multe randuri am incercat sa le dau mesaje rationale. Sa-i indemn la retinere, pragmatism si decenta. Intr-un material de acum un an incercam sa-l temperez pe presedintele Consiliului de Mediere, d-ul avocat Dorin Badulescu care, cuprins de cine stie ce viziuni mesianice, anunta nici mai mult nici mai putin decat ca pana la sfarsitul anului 2013 urmau sa aiba loc peste 1 milion (1.000.000) de medieri. Nu mai reiau ce am spus in materialul meu, insa e evident ca milionul de dosare stopate sa ajunga in instante s-a evaporat. De fapt, ca asa e in tenis, in anul 2013 s-a inregistrat recordul absolut de dosare pe rolul instantelor din Romania, de peste 3,33 milioane de dosare.

De asemenea, o spun inca din 2010, cand eram la Tribunalul Vrancea: mediatorul nu-i poate face “concurenta” judecatorului. Daca va avea de ales, cetateanul va prefera intotdeauna judecatorul. De aceea  este complet gresita asteptarea ca un numar mare de cereri de mediere sa vina din dosarele deja aflate pe rolul instantelor. Medierea trebuie sa se interpuna pana la luarea deciziei de sesizare a instantei cu o cerere de catre cetatean.

Cred ca mediatorii, poate inainte de a devenii sclavii cu totul ai noii religii, au dreptul sa cunoasca cifrele reale.

  • In 2010 numarul total al medierilor in instanta a fost de 258.
  • In 2011 acesta a crescut la 1525, la care s-au adaugat 2 in materie penala.
  • In 2012 am avut 1728 de medieri in instanta si una penala
  • In sfarsit, in 2013 avem fata de anul anterior o crestere de exact 21 de cauze finalizate prin mediere. S-au inregistrat 1749 de cauze finalizate in instante prin mediere si 13 in materie penala. cele mai multe medieri s-au finalizat in circumscriptia CA Bucuresti (565), CA Bacau (308), CA Galati (280) si CA Pitesti (86). In raza majoritatii celorlalte curti de apel, deci la toate instantele, s-au inregistrat sub 50 de medieri.

In 4 ani (2010-2013) in Romania s-au pronuntat 5276 de medieri judiciare dintr-un total de peste 9,5 milioane de dosare solutionate. Asta inseamna exact o mediere la 1.800 de hotarari pronuntate de judecatori. Pe parcursul anului 2013 instantele din Romania au solutionat nu mai putin de 2.408.240 dosare. Cele 1762 de cauze finalizate de mediatori reprezinta exact 0,073% din acest numar.

Potrivit statisticilor oficiale, in acest moment avem 8446 de mediatori autorizati. Aceasta inseamna ca 4 mediatori din 5 nu au avut nici macar o mediere finalizata in instanta in tot cursul anului 2013. Mediatorilor din Romania le-au revenit exact 0,20 de medieri pe persoana intr-un an intreg.

Statistica este lipsita de emotivitate.  In context, aceasta este un avantaj insa. Cred ca marea masa a mediatorilor are dreptul sa cunoasca intocmai realitatea rece a cifrelor.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

3 Comments

  1. Daca mediatorii refuza sa accepte acest crud adevar si continua sa creada precum Martorii lui Ievova intr-un viitor al medierii care nu va exista niciodata, atunci medierea va ramane o poveste pe care o vom incadra in capitolul, a fost o data !

  2. Recitesc,acum acest articol sunt in primul rand consilier juridic si dupa aceea sau concomitent si MEDIATOR.Sincer, imi place solemnitatea si de ce nu, MARETIA salii de judecata, sens in care voi lupta pentru transformarea mea din consilier juridic in Avocat,dar si medierii vrem sau nu va trebuii pana la urma sa-i gasim un loc in inimile noastre.
    Consider, totusi ca MEDIEREA are un viitor, inclusiv in ROMANIA..C.j. Stelian Lucian, Baia Mare

  3. Singurul lucru pe care il arată cu claritate statisticile este că avocaţii nu aleg aproape niciodată să recurgă la mediere, deşi avantajele sunt de necontestat. Şi cu interesul superior al clientului cum rămâne…?!

Comments are closed.