Ce simbolizeaza Ciocanul utilizat de judecator?
Ciocanul este in mai toate mitologiile un simbol puternic cu semnificatii in general pozitive, rar fiind folosit ca arma ofensiva. De obicei simbolizeaza autoritatea, ordinea, forta si decizia finala.
Cunoastem din mitologia popoarelor germanice vestitul Ciocan al lui Thor cu ajutorul caruia zeul nordic fabrica fulgerele si tunetele.
Se spune ca Noe a fost primul care ar fi utilizat ciocanul in timp ce incerca sa convinga un peste sa intre in arca sa. La refuzul acestuia Noe l-a lovit cu ciocanul, care a devenit, de atunci, simbolul deciziei rapide.
In India, ciocanul era utilizat pentru a calma raul, adversitatea si pentru a-l proteja pe detinator. La Celti ciocanul reprezenta puterea si vointa creatoare si a lui Dumnezeu. Japonezii considerau ciocanul ca fiind instrumentul magic cu care Daikotu, zeul fericirii si al bogatiei, facea sa tasneasca aurul.
Dincolo de semnificatiile generale, legatura ciocanului cu actul de justitie pare sa fie tot atat de veche ca si simbolul insusi.
De exemplu, exista o istorioara potrivit careia, in Roma antica, ciocanele erau utilizate pentu fragezirea carnii. Intr-o zi, Iulius Cezar , in timp ce observa cum se pregateste carnea a avut revelatia semnificatiei ciocanului de a inlatura opozitia, de a imblanzi si netezi asperitatile. A ordonat atunci tuturor judecatorilor sa loveasca cu ciocanele in masa pentru a imblanzi (fragezi) sau pentru a calma partile neascultatoare.
La sfarsitul secolului XVIII franc-masoneria face pentru prima data referire la ciocan ca la un instrument al justitie. Ciocanul este un ciocan de lemn cu doua capete de care se servea Venerabilul Maestru pentru a impune linistea si autoritatea.
Momentul cert in care ciocanul a devenit parte integranta a arsenalului judecatorilor nu se cunoaste, insa cunoastem din vechiul drept roman asocierea puternica dintre justitie (proces) si ritualurile rostirii formulelor. Odata ce dreptatea se infaptuieste prin justitie, sorgintea divina, transcendentala a acestor concepte ne face ca si astazi, intr-o lume extrem de practica, sa pastram simbolistici stravechi ca parte a culturii noastre.