Noul Cod de procedura civila – Republicat!

Wkro/ August 6, 2012/ Stiri

In Monitorul Oficial nr. 545 din 3 august 2012, a aparut forma republicata a Noului Cod de procedura civila. Asistam la o situatie similara celei a intrarii in vigoare a Noului Cod civil care, de asemenea a fost republicat inainte de intrarea sa in vigoare.

Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila a adus modificari masive Noului Cod de procedura civila, in varianta publicata initial in 2010 si, in consecinta, a dispus republicarea.

Motivele principale care au dus la aceste modificari de amploare sunt, potrivit Guvernului, urmatoarele:

–           identificarea unor necorelari sau erori in chiar textul acestei opere legislative fundamentale care ar fi de natura sa influenteze negativ aplicarea sa unitara, sistematica;
–          semnalarea unor posibile dificultati de interpretare de catre doctrina de intampinare a Noului Cod de procedura civila precum si de concluziile discutiilor cu practicienii realizata in etapa ulterioara publicarii in Monitorul Oficial;
–          corelarea solutiilor Noului Cod de procedura civila cu cele ale Noului Cod civil;
–           imbunatatirea reglementarii, prin eliminarea necorelarilor, unificarea terminologica, asigurarea claritatii textelor si evitarea interpretarilor neunitare;
–          recenta adoptare a Legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor – reglementare adoptata in scopul pregatirii implementarii codurilor ce a impus preluarea solutiilor legislative consacrate de legea citata.

 

Potrivit Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila,  Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 septembrie 2012.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.