City Hall – Primaria (1996)

Wkro/ September 27, 2013/ Filme de vazut

City hallAutor: Stefan GHEORGHIES

A Mayor… A Deputy Mayor… A City About to Explode.

Intr-o societate care tinde la o anumita ordine morala, economica, filosofica poate, respectarea legii este fundamentala pentru toti membrii sai. In slujba legii sunt selectati alti membri ai acelei societati care sa indeplineasca actul de justitie, sa asigure continuitatea acelei ordini juridice atat de esentiale. Insa, nu putem ignora coordonata umana a intregului sistem; coruptia poate patrunde in punctele cheie ale actului de indeplinire a justitiei, aruncand o umbra de indoiala asupra corectitudinii celor care detin „puterea”. Ajungem astfel la City Hall, o productie regizata de Harold Becker, care ne prezinta cum actul de justitie se imbina in mod ilicit cu politica, cum cele doua produc o simbioza negativa, cu efecte asupra tuturor celor implicati.

Actiunea il urmareste pe Kevin Calhoun (John Cusack), viceprimarul orasului New York, un tanar ambitios care se dedica intru totul meseriei sale. Relatia profesionala cu primarul New York-ului, John Pappas (Al Pacino) este una stransa, iar intre cei doi se poate vorbi chiar de o prietenie reala, bazata pe incredere si sustinere reciproca. Insa, intr-o realitate de vis apare un incident sangeros in care este implicat un detectiv cunoscut. Intr-un schimb de focuri dintre ofiterul de politie si ruda unui cunoscut mafiot, este ucis un copil in varsta de 6 ani. Si faptul ca cei doi barbati mor in urma conflictului armat arunca un semn de intrebare asupra modului in care John Pappas conduce orasul. Intervine astfel in peisaj Kevin Calhoun, care porneste o ancheta proprie asupra incidentului. Alaturi de o tanara avocata, reprezentanta vaduvei detectivului, Kevin va descoperi o serie de acte de coruptie la cel mai inalt nivel, de la decizia judecatorului care nu il condamnase pe mafiot si pana la oameni de afaceri cu interese imobiliare.

City Hall este inserat cu usurinta in categoria filmelor juridice. Fata de alte productii similare, de aceasta data, sistemul judiciar ne este prezentat din exterior, ca urmare a anchetei viceprimarului. In fond, toti cei implicati in aceasta schema uriasa au avut sau nu de-a face cu lumea juridica. Kevin Calhoun este absolvent de drept, primarul de asemeni, tanara avocata la care faceam trimitere anterior isi practica profesia in cel mai corect mod cu putinta. Insa, chiar daca majoritatea personajelor reprezentative din film au de-a face cu juridicul intr-o masura sau alta, nu suntem convinsi de corectitudinea lor. Inca de la inceput asupra judecatorului care trebuia sa il condamne pe mafiot planeaza un mare semn de intrebare: cum a fost posibila o asemenea eroare din partea unui profesionist desavarsit?

Productia dezvolta o alta structura narativa fata de tiparul obisnuit, ceea ce il face accesibil si cinefililor nespecializati. Poate ca uneori structura de baza a confruntarilor din sala de judecata poate deveni obositoare; nu este cazul City Hall. Al Pacino si John Cusack exceleaza la capitolul interpretari, iar toata povestea capata un contur desavarsit pe masura ce ancheta viceprimarului sapa tot mai adanc dupa adevar. Nu putem ignora nici prezenta altor mari nume din domeniu, cum ar fi Bridget Fonda sau Danny Aiello. Fara indoiala, City Hall este un film juridic desavarsit.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.