Codul Fiscal 2013 – TVA la incasare

Wkro/ August 31, 2012/ Stiri

TVA la incasareOrdonanta pentru modificarea si completarea Codului fiscal, initiata si publicata in proiect de MFP, prevede propunerea de introducere incepand cu 1 ianuarie 2013 a sistemului TVA la incasare.

Sistemul TVA la incasare presupune amanarea exigibilitatii TVA precum si a dreptului de deducere a TVA, astfel:
– pana la momentul incasarii, respectiv platii, contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate, respectiv achizitionate, sau
– in cea de-a 120-a zi calendaristica de la data emiterii facturii, daca factura nu a fost incasata in acest termen, sau
– in cea de-a 120-a zi calendaristica de la termenul limita pentru emiterea facturii, daca factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege.

Sistemul este obligatoriu pentru:
– persoanele impozabile cu o cifra de afaceri in anul precedent inferioara plafonului de 2.250.000 lei (500.000 de euro)
– persoanele nou-infiintate.
Aceste persoane sunt denumite persoane impozabile eligibile.

Sistemul TVA la incasare se aplica de catre persoana impozabila, astfel:
– incepand cu 1 februarie a anului urmator celui in care nu a depasit plafonul.
– pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care cifra de afaceri a acesteia depaseste plafonul.

In cursul lunii ianuarie a anului respectiv persoana impozabila aplica regimul din anul precedent.

Plafonul de 2.250.000 lei este constituit din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133.

Sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni in tara, respectiv pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania.

Sistemul TVA la incasare NU se aplica:
a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160;
b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 152^1 – 152^3;
d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare au obligatia de a preciza in factura mentiunea “TVA la incasare”.

Sistemul de TVA la incasare va fi reglementat prin art. 134^2 alin. (3) – (11) din Codul fiscal.

Sursa

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.