Despre Noul Cod civil, ordinea intemeiata pe libertate si frumusetea valorilor
Interviu cu prof. univ. dr. Valeriu Stoica, realizat de Alina Craciun, coordonator reviste Wolters Kluwer Romania, publicat in revista Pandectele Romane nr. 11/2013.
Pandectele Romane: Domnule Profesor, in primul rand, va multumim pentru onoarea de a ne acorda un interviu despre noul Cod civil, fiind bine stiut ca sunteti unul dintre cei mai mari profesori de drept civil din tara noastra. Desi sunteti binecunoscut publicului si inclusiv cititorilor nostri, am rugamintea sa ne spuneti cateva cuvinte despre Dumneavoastra ca om si ca profesionist. Unul dintre scopurile rubricii de interviuri este acela de a aduce mai aproape de cititori partea umana a marilor profesionisti.
Valeriu Stoica: Am incercat sa pastrez bucuriile simple ale vietii. Cum profesia noastra ne ocupa cea mai mare parte din timp, secretul este sa transformi profesia intr-o bucurie. Daca iti place ceea ce faci, exista premisa succesului. Este adevarat ca exista bucurii si dincolo de spatiul profesiei. Daca avem ochii deschisi, daca avem auzul treaz putem descoperi in fiecare zi bucurii surprinzatoare, de la rasaritul soarelui pana la apus si de la apus pana la rasarit.
Daca ne pastram proaspata capacitatea de a ne bucura, avem sanse mai mari sa intelegem viata si sa cream punti solide intre valorile noastre si ceea ce construim in jurul nostru, inclusiv in profesie.
P.R.: Ce personalitati ale dreptului din tara si din strainatate v-au influentat si v-au marcat evolutia profesionala?
V.S.: Dintre marii juristi care au contribuit la intelegerea si aplicarea Codul civil din 1864, Dimitrie Alexandresco a exercitat o puternica influenta asupra mea. Am invatat de la el ca dragostea pentru dreptul civil poate fi sursa unora dintre cele mai mari bucurii ale vietii. Fidelitatea fata de dreptul civil este rasplatita in timp, fie ca este vorba despre realizarile in profesie, fie ca este vorba despre sprijinul pe care il oferim celor din jurul nostru cu instrumentele dreptului civil.
Ni-l putem imagina pe Dimitrie Alexandresco, in perioada tulbure a iernii 1917-1918 continuand sa comenteze Codul civil, desi viitorul Romaniei era incert, totul parea sa se destrame. In acel moment, Dimitrie Alexandresco si-a pastrat credinta in viitorul Romaniei si in forta dreptului civil de a influenta acest viitor.
Am avut apoi norocul sa fiu studentul profesorului Constantin Statescu. Am inteles atunci ca modestia si simplitatea sunt modul de a fi al celor care slujesc dreptul civil. Cele mai complicate idei pot fi exprimate in mod simplu, pe intelesul tuturor. Dar o asemenea performanta nu e posibila decat daca traiesti ideile, daca ele devin parte a vietii tale. Am avut de asemenea privilegiul sa fiu asistentul profesorului Constantin Statescu si sa inteleg o data in plus arta lui pedagogica.
In anul 1990 i-am intalnit la Strasbourg in Franta pe Vlad Constantinescu, Denys Simon si pe Jean Pierre Imbert, aceste trei personalitati juridice de suprafata europeana. M-au convins ca legatura indisolubila dintre drept si ordinea frumoasa a lumii nu cunoaste granite lingvistice si nici granite nationale.
Exista o mare confrerie a celor care slujesc dreptul si libertatea.
P.R.: Ce motive v-au determinat sa va indreptati catre dreptul civil, dintre toate ramurile de drept?
V.S.: Nu a fost chiar o dragoste la prima vedere. Dupa doi ani de studii mi-am dat seama ca dreptul civil creeaza o ordine intemeiata pe libertate, pe siguranta, pe adevar, pe dreptate si pe prosperitate. Este o ordine in care toate aceste valori se afla in armonie si astfel se creeaza o ordine a frumusetii. Cand am facut aceasta descoperire s-a nascut pasiunea mea pentru dreptul civil. Dupa aproape 40 de ani pot spune ca intensitatea acestei pasiuni a crescut.
P.R.: In afara carierei academice, sunteti un renumit avocat. Multi dintre studentii la drept aspira sa devina avocati. Care ar fi, din punctul Dumneavoastra de vedere calitatile si profilul moral al unui bun avocat?
V.S.: S-a spus ca un avocat bun trebuie sa aiba picioare bune. Departe de a fi doar o formulare cu haz, este vorba de exprimarea simpla a unei calitati indispensabile avocatului: energia necesara pentru a strabate atat mari distante in spatiu, cat si mari distante in universul spiritual al dreptului.
Apoi avocatul trebuie sa aiba curaj. In primul rand trebuie sa aiba curajul de a lupta pentru dreptate si mai ales de a nu fi dezamagit de nedreptati. In lumea justitiei sunt si erori judiciare, sunt si solutii nedrepte. Un avocat bun nu are voie sa fie dezamagit. El are datoria sa continue mereu lupta pentru interesele clientilor sai, in lumina ideii de dreptate.
P.R.: Ati ocupat functia de Ministru al Justitiei si, in aceasta calitate ati putut avea o imagine clara asupra justitiei in Romania. Ce impact are, din punctul Dumneavoastra de vedere, Noul Cod civil asupra societatii romanesti?
V.S.: Am sprijinit ca Ministru al Justitiei procesul de elaborare a Noului Cod civil. Acum cand acest cod este deja in vigoare de 2 ani am un sentiment de bucurie. Receptarea intelectuala a acestui opus legislativ intrece toate asteptarile, ma refer atat la volumele de comentarii, la monografiile si la cursurile universitare care au aparut pana in prezent pe marginea noului cod, cat si la nenumaratele articole si studii publicate in presa scrisa si in cea online.
Nu in ultimul rand, avem traducerea Noului Cod civil si publicarea lui in Franta, la prestigioasa Editura Dalloz. Aceasta editie in limba franceza permite cunoasterea Codului civil in intreaga lume. Recent, a avut loc la Bucuresti o conferinta internationala cu participarea unor specialisti de pe mai multe continente. A fost o adevarata sarbatoare a Noului Cod civil. Nu este intamplator, pentru ca la fel ca si Codul civil de la 1864, acest Cod civil creeaza acea ordine pe care am descoperit-o in studentie, ordinea libertatii, a sigurantei, a prosperitatii si a dreptatii, adica a frumusetii.
Daca acceptam ca patria este si spatiul juridic in care traim, Noul Cod civil este tocmai coloana vertebrala a acestui spatiu, asadar influenta lui asupra societatii romanesti este covarsitoare.
P.R.: Ce obiectii aveti – daca aveti – fata de actuala reglementare?
V.S.: Nicio opera omeneasca nu este perfecta. Omul s-a nascut sub semnul imperfectiunii si al ambiguitatii, ca urmare nici Noul Cod civil nu este perfect. Am convingerea ca el va trece dincolo de toate criticile si se va imbogati in procesul de interpretare si de aplicare.
Si eu am obiectii, chiar daca sunt unul dintre redactorii acestui cod. Cea mai importanta obiectie este izvorata din diferenta de conceptie, diferenta care este vizibila in diferite institutii ale acestui cod. Este principala cauza pentru care deja au fost posibile interpretari contradictorii ale unor texte, analizate prin comparatie. Sunt insa sigur ca interpretarile si comentariile ulterioare vor contribui la unificarea fundamentelor conceptuale ale acestui cod. Pe aceasta baza va fi posibila crearea unei jurisprudente bogate si relevante.
P.R.: Va rugam sa ne vorbiti despre cateva aspecte ale noii reglementari care vi se par cele mai importante sau mai provocatoare.
V.S.: Sunt multe asemenea reglementari. Am in vedere , intre altele, normele cuprinse in capitolul intitulat Respectul datorat fiintei umane si drepturilor ei inerente. Regasim in acest capitol cele mai importante valori care structureaza spatiul de libertate si demnitate al fiintei umane. Includerea normelor care reglementeaza relatiile de familie in Codul civil este o benefica intoarcere la traditie, dar si o provocare pentru viitor prin noutatile care au fost incluse in aceasta materie. Ma refer la regimurile matrimoniale, la anumite solutii in materia filiatiei si la unele aspecte privind divortul si efectele sale.
Nu in ultimul rand, trebuie evocat Titlul despre Cartea funciara, care prin reglementarile cuprinse sper ca va asigura realizarea unui ideal mai vechi in Romania: unificarea si consolidarea sistemului de cadastru si de publicitate imobiliara.
P.R.: Este cu adevarat noua reglementare una moderna dar si adaptata nevoilor societatii romanesti?
V.S.: Raspunsurile anterioare demonstreaza din punctul meu de vedere ca Noul Cod civil este adaptat lumii romanesti de astazi tocmai pentru ca este in consonanta cu evolutiile cele mai importante care s-au produs in lumea juridica europeana si internationala.
P.R.: In incheiere, ce doriti sa le transmiteti cititorilor nostri?
V.S.: Inchei cum am inceput. Le urez cititorilor dumneavoastra sa-si pastreze capacitatea de a se bucura, inclusiv sa aiba bucuria de a va citi revista in continuare.
Domnule Profesor, va multumim.