Eye for an Eye – Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte (1996)
Autor: Stefan Gheorghies
What do you do when justice fails?
Conceptul de crima perfecta tine mai mult de domeniul beletristicii intr-o realitate prezenta marcata de tehnologii moderne menite sa usureze munca oamenilor legii. Metodele folosite de specialisti sunt intr-un continuu proces de imbunatatire, cu toate ca nu exista intotdeauna resursele necesare pentru a sprijini acesti pasi inainte.
Eye for an Eye, in regia lui John Schlesinger, urmareste povestea unei crime perfecte in care o adolescenta este ucisa cu brutalitate in propria casa. Ucigasul recidivist nu ia insa in calcul faptul ca mama fetei este dispusa sa ia in propriile maini actul de infaptuire a justitiei, iar in acest demers nimic nu poate sta in calea unui parinte motivat sa il pedepseasca pe cel care ii rapise copilul.
Actiunea urmareste povestea unei familii fericite prinse in rutina de zi cu zi. Ceea ce pare o simpla conversatie la telefon se transforma insa in scurt timp intr-o reala tragedie. Mama adolescentei este nevoita sa auda de la celalalt capat al firului cum propria fiica este ucisa cu sange rece de catre un barbat necunoscut. Neputinta femeii este dublata in scurt timp de sosirea la locul savarsirii infractiunii, dar si de vestile primite din partea autoritatilor. Desi suspectul fusese arestat, probele in cauza aveau drept punct forte doar testele ADN. Ajuns in fata instantei de judecata, intr-o faza preliminara a procesului penal, suspectul este eliberat, iar toate acuzatiile sunt retrase datorita unei erori provenite din partea procurorului de caz. Mama fetei decide dupa o perioada scurta de timp ca este timpul ca justitia sa fie infaptuita cu orice pret, chiar daca acest fapt insemna sa il urmareasca pe ucigas in viata de zi cu zi in asteptarea urmatoarei crime. Nu dureaza mult pana ce actiunile femeii sa fie descoperite, iar razboiul declansat intre ucigas si mama adolescentei escaladeaza pana in sfera penala. In viziunea femeii, ucigasul trebuie pedepsit cu orice cost, chiar daca acest lucru presupune savarsirea unei infractiuni grave.
Eye for an Eye este un film care patrunde in sfera juridicului in prima jumatate a filmului, dar care se desprinde de orice legatura cu litera legii spre final. Cu toate ca vorbim despre o eroare a sistemului judiciar, suspectul fiind eliberat datorita unei erori de procedura, eroare culpabila de altfel, actiunea patrunde mai mult in sfera unei productii thriller. Mama adolescentei decide ca legea este neputincioasa in fata priceperii ucigasului fiicei sale, iar singura cale de a infaptui actul de justitie este ca aceasta sa ia orice masura necesara pentru a duce la bun sfarsit pedeapsa pe care barbatul o merita. Colaborarea cu detectivul care ancheta crima se dovedeste a fi de folos la un moment dat, insa chiar si aceasta influenta legala, sa zicem, nu poate anticipa actiunile femeii. Hartuirea dintre criminal si femeie capata proportii pe masura ce aceasta din urma patrunde din ce in ce mai mult in viata ucigasului in tentativa de a gasi probe care sa-l incrimineze. Deznodamantul filmului devine oarecum previzibil in acest context in care singura solutie depaseste cu mult limitele legii penale.