Find Me Guilty – Pledez vinovat?! (2006)

Wkro/ April 4, 2014/ Filme de vazut

Find me guiltyAutor: Stefan GHEORGHIES

Sometimes the best defense… is a wiseguy.

Fiecare persoana are dreptul la un proces echitabil. Fiecare persoana are dreptul la un avocat, iar daca posibilitatile financiare nu ii permit sa isi angajeze unul, are dreptul la un avocat din oficiu. In aceeasi masura, daca persoana considera ca isi poate pregati singura apararea, fara a apela la serviciile unui avocat, aceasta posibilitate ii este recunoscuta de catre lege.

Find Me Guilty, in regia lui Sidney Lumet, urmareste povestea unui mafiot de origine italiana dintr-un oras american, care decide sa se apere singur intr-un proces de o amploare nemaiintalnita pana in acel moment. Inspirat dupa povestea reala a lui Jackie DiNorscio, filmul accentueaza faptul ca orice persoana, indiferent de clasa sociala din care provine, indiferent de studiile sale si experienta din salile de judecata, isi poate exercita de una singura  drepturile si obligatiile procesuale in cadrul unuia dintre cele mai lungi procese din istoria sistemului judiciar de peste ocean.

Jackie DiNorscio (Vin Diesel) este un membru controversat al gruparii mafiote Lucchese din New Jersey, un personaj carismatic care se ocupa in principal de traficul de droguri si diverse operatiuni ilegale. Respectand ierarhia „familiei”, Jackie ducea o viata marcata de petreceri fara limite, de consumul de droguri „recreative”, nefiind strain de adulterul care avea sa ii aduca si un divort.

Totul se schimba in momentul in care varul sau dependent de droguri incearca sa il omoare in timpul somnului. In urma tentativei esuate, Jackie afirma in fata ofiterilor legii ca nu varul sau fusese cel care il impuscase de patru ori. In urma acestei declaratii, temandu-se pentru viata sa, varul decide sa puna la dispozitia FBI-ului toate informatiile pe care le avea cu privire la familia Lucchese, in schimbul protectiei oferite de catre agentie. Nu dureaza mult  pana ca Jackie, alaturi de toata „familia”, sa fie trimisi in judecata pentru nenumarate infractiuni, pe baza informatiilor furnizate de catre varul acestuia. In ciuda unei armate de avocati care reprezentau interesele membrilor clanului, DiNorscio decide sa renunte la serviciile avocatului sau si sa se apere singur in fata numeroaselor acuzatii. Pus in fata unui sistem bazat pe autoritate si, mai ales, pe decenta limbajului dintr-o sala de judecata, Jackie trebuie sa isi formeze o aparare credibila, care sa convinga juriul ca este nevinovat.

Find me guilty

Find Me Guilty pare la prima vedere un film juridic atipic, in sensul ca Jackie DiNorscio nu este cel mai potrivit personaj si nici cel mai agreabil pentru a starni simpatia oricarui cinefil. Insa, mesajul secundar al filmului face trimitere la dreptul oricarei persoane de a se apara singura in fata instantei de judecata, de a renunta la dreptul de a fi reprezentat de catre un avocat. Astfel, apar si o serie de probleme cu care nu numai Jackie se intalneste. Orice persoana straina de sala de judecata va constata ca se respecta o procedura anume in fata judecatorului, ca aceste proceduri impun solemnitate, respect pentru instanta si ca, dincolo de asa zisa realitate din afara curtii, judecatorul este cel care poate decide viitorul unei persoane pe baza probelor potrivite. In cazul sistemului judiciar de peste ocean, juriul este cel care are puterea de a decide destinul lui Jackie DiNorscio.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.