Interviu cu prof. univ. dr. Ion Turcu, senior al dreptului romanesc
Interviu realizat de Mihaela Mocanu, redactor-sef al Revistei Romane de Drept al Afacerilor. Publicat in Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 6/2014.
Revista Romana de Drept al Afacerilor: Buna ziua, domnule profesor Turcu! Ma bucur ca ati acceptat sa ne raspundeti la interviul lunii iunie, in special pentru ca dvs. aniversati anul acesta, la 1 iunie 73 de ani. Cati dintre acestia au fost in slujba dreptului?
Prof. univ. dr. Ion Turcu: Cred ca au fost mai mult de 5 decenii, daca socotim si facultatea.
R.R.D.A.: Va rog domnule profesor sa spuneti pentru cititorii Revistei Romane de Drept al Afacerilor cum a fost inceputul carierei dvs., avand in vedere ca vorbim despre o epoca despre care se stiu putine… cea de la inceputul anilor ’60, daca nu ma insel.
I.T.: Inceputul nu a fost deloc stralucit si l-am descris in primul episod al memoriilor mele care sper ca se vor tipari in forma de carte. Pe scurt, am intors spatele diplomatiei pentru ca sub sclipiciul diplomatic se ascundea acelasi obraz patat al Securitatii. Intre Bucuresti si Zalau am ales Zalaul anilor 60 numai pentru ca acolo era vacant un post de judecator si nicaieri in alta parte a regiunii Cluj. Vad si acum cele doua tampoane uriase care infatisau sfarsitul caii ferate, capatul lumii intr-un oras „mort” sub toate aspectele, ingropat in propria lui mizerie. Iarna a fost cumplita, dar nu a durat mai mult decat de obicei si prinzand de veste ca se pune la cale primirea mea in partid dupa implinirea unui an de stagiu am uzat de influenta unuia dintre profesorii mei de la Facultatea de Drept din Cluj pentru a obtine un transfer la Dej, unde locuiau parintii mei. Mai ales primele 6 luni de stagiu au fost deosebit de dificile pentru ca am intampinat agresiuni ale naturii si indiferenta oamenilor, dar nu am adaugat nimic profilului meu profesional. Primul meu proces a fost un dosar penal in care am pronuntat achitarea celui nevinovat pentru ca pe cel vinovat il ocrotea partidul. Spre mirarea mea partidul nu a avut nicio reactie si am inteles ca a ales sa ma ignore avand in vedere ca dupa primul an de activitate va pune capastrul si pe mine. Ciudatenia destinului este ca si ultimul dosar penal pe care l-am primit de la procuratura cu indicatii aratand spre culmile Puterii era sa fie tot o achitare insa, in ultima clipa Procuratura a renuntat la sesizarea instantei si l-a repus in libertate pe inculpat, erou al muncii socialiste.
R.R.D.A.: Cum ati ajuns in invatamantul universitar?
I.T.: Printr-o fericita coincidenta de interese. Eu eram interesat de cariera didactica iar facultatii ii lipsea un profesor, la inceputul anului 1991.
Dupa ce mi s-a impus calitatea de judecator delegat la Registrul Comertului la sfarsitul anului 1990 m-am apucat serios de studiul dreptului comercial pentru ca mie mi se adresau toate intrebarile si eu trebuia sa gasesc un raspuns corect si argumentat, principala mea indatorire era aceea de a veghea sa nu se inmatriculeze societati comerciale care au ca obiect alte fapte decat cele de comert. Imi amintesc ca un medic incerca sa ma convinga ca el nu doreste sa-si infiinteze cabinetul privat ca societate comerciala, ci vrea numai sa-si inscrie un SRL. Cand a aflat semnificatia acestor initiale a ras si a acceptat refuzul inmatricularii. Controlul pe care-l faceam atent si exigent este una dintre explicatiile faptului ca jocul piramidal CARITAS nu s-a inmatriculat in Cluj ci la Brasov, dupa care si-a desfasurat toata activitatea numai in Sala Sporturilor din Cluj, pana la prabusirea inevitabila.
Studiul dreptului comercial l-am efectuat cu pixul in mana si rezultatul a fost o carte mica dar utila care in iunie 1991 s-a situat in topul vanzarilor la libraria Mihai Eminescu din capitala pe locul IV. De ce numai pe locul IV? Pentru ca s-a epuizat intregul tiraj inainte de sfarsitul acelei saptamani in care a fost pusa in vanzare. In acest timp decanul Facultatii de Drept era in cautarea unui titular de disciplina pentru dreptul comercial introdus la anul IV. Dupa indelungi cautari a dat peste mine si a constatat ca as corespunde functiei didactice de conferentiar pentru ca aveam doctoratul si studiile postuniversitare la Strasbourg si Bruxelles (Facultatea Internationala de Drept Comparat din Universitatea Robert Schuman) si publicasem doua carti. Printre studentii care au asistat la debutul meu didactic pot mentiona pe dl. Sergiu Deleanu, profesor, dl. George Maior, seful SRI, dl. Mircea Pop, decanul Baroului Cluj si doamna Monica Leicu,cadru universitar. Ulterior, am fost solicitat sa predau aceeasi materie la alte universitati, Universitatea Dimitrie Cantemir din Cluj, Universitatea Vasile Goldis din Arad si Universitatea din Lugoj, fondata de Iosif Constantin Dagan.
R.R.D.A.: Ne spuneti, va rog cateva cuvinte despre cum se profesa in primii ani de dupa revolutia din 1989? Stiu ca dvs. ati fost primul judecator clujean delegat la Registrul Comertului, cu alte cuvinte ati contribuit la infiintarea primelor societati [comerciale] post-decembriste.
I.T.: Intr-adevar Registrul Comertului Cluj nu avea persoane calificate in domeniu, dupa cum era si firesc. Eu trebuia sa raspund tuturor intrebarilor si sa filtrez toate conduitele si dorintele. In plus, in fiecare zi de luni ma apela prin telefon Presedintele Tribunalului Constanta, pentru a-i raspunde la intrebarile cu care se confrunta. Imi amintesc ca am acordat asistenta de specialitate neretribuita fondatorilor Bancii Dacia Felix care a sfarsit prin faliment dupa cativa ani de activitate.
R.R.D.A.: Domnule profesor, dvs. sunteti un autor prolific si premiat, totodata. Aveti si o biblioteca juridica impresionanta. Daca lucrarile dedicate dreptului comercial par a fi o alegere fireasca, tinand cont de aria dvs. de specialitate – judecator in cadrul sectiilor comerciale ale instantelor clujene, carui fapt i se datoreaza aplecarea spre domeniul dreptului sanatatii?
I.T.: Sunt mandru ca Uniunea Juristilor, condusa de dl. Gabriel Iosif Chiuzbaian mi-a acordat premiul I.L.Georgescu pentru publicarea primei carti de drept bancar si premiul Mihail Eliescu pentru comentariul la Noul Cod civil. Am publicat in total, singur sau impreuna cu alti autori, 34 de volume insumand peste 10 mii de pagini. Ceea ce ma preocupa nu este niciunul dintre volumele publicate, ci numai volumul pe care il pregatesc in vederea eventualei publicari.
Dreptul Sanatatii este cel mai reusit dintre volumele publicate, nu numai datorita temei generoase ci si datorita faptului ca mi-a prilejuit o parada de eruditie. Explicatia preocuparii mele intr-un domeniu unde nu posedam antecedente este nevoia de a impartasi experienta personala in combaterea propriilor suferinte. Cea mai importanta concluzie este aceea ca numai constiinta medicului este garantia pacientului.
R.R.D.A.: Si tot in legatura cu biblioteca dvs., construita de-a lungul anilor, din deplasarile pe care le-ati efectuat in afara Romaniei, va rog sa ne spuneti care au fost pentru dvs., cele mai importante interactiuni cu colegii dvs. juristi – profesori sau judecatori.
I.T.: Am avut relatii normale cu colegii mei atat la instanta cat si la facultate si m-am straduit sa pastrez raporturi principiale, in toate privintele. Am avut sansa sa cunosc colegi din Franta si din S.U.A. Cea mai luminoasa personalitate care-mi staruie in suflet este doamna Ruth Ciniger, procuror districtual in Portland (Oregon), rapusa de un cancer fulgerator.
R.R.D.A.: Daca ati avea acum varsta la care ar trebui sa optati pentru o directie in cariera dvs. ce alegere ati face?
I.T.: Chiar as dori o a doua sansa, desi este imposibil. As opta pentru aceeasi profesie dar sunt sigur ca as putea sa o fac mai bine. Din nefericire si nasterea si moartea sunt distribuite intr-un singur exemplar.
R.R.D.A.: La ce proiecte lucrati in prezent?
I.T.: Am inceput un comentariu la noua lege a insolventei si cu ajutorul prietenilor intentionez sa public o brosura bilingva cu note autobiografice. Sper sa apara pana la sfarsitul anului.
R.R.D.A.: Domnule profesor, va multumesc pentru timpul acordat si, in numele colegilor mei, a membrilor colegiului stiintific al R.R.D.A. va doresc La multi ani si multa sanatate!