Interviu cu studentii la drept care au reprezentat Romania la Haga

Wkro/ May 10, 2013/ Interviuri

In ultimul timp, Wolters Kluwer v-a tinut la curent cu activitatea echipei care a reprezentat Romania la concursul international de procese simulate pe ramura Dreptului international public, Telders.

Echipa, care este formata din patru studenti ai Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti: Irina Garlasu, Iuliana-Raluca Luca, Madalina Popirtaru si Dragos Manea, s-a intors din Haga cu rezultate foarte bune. Iuliana-Raluca Luca si Dragos Manea s-au clasat pe locul 6 cu memoriul realizat in calitate de reprezentanti ai statului parat din speta, pledoariile orale sustinute de Irina Garlasu si Madalina Popirtaru ca parte reclamanta, au fost situate pe locul 4 in clasamentul final, iar Irina Garlasu a primit premiul al doilea pentru cel mai bun orator din competitie.

Interviu cu studentii la drept care au reprezentat Romania la Haga

         Foto (de la stanga la dreapta): Dragos Manea, Madalina Popirtaru, Irina Garlasu, Raluca Luca, Radu Serbanescu in fata Palatului Pacii, Haga.

Telders este cel mai prestigios concurs de procese simulate din Europa, care se desfasoara anual in Haga, Olanda. Anul acesta a fost a 36-a editie a competitiei la care s-au inscris 25 de echipe din 22 de tari.

Redactia Wolters Kluwer a vrut sa afle mai multe despre membrii echipei si despre reusita lor. Astfel, i-am invitat la o cafea pe cei patru membri ai echipei si pe unul dintre antrenorii echipei, Radu Serbanescu, si am avut o discutie interesanta pe care sunteti invitati sa o cititi.

WK: In primul rand, va multumim ca ati acceptat interviul. Noi am apreciat performanta voastra de la Haga si ne-ar placea sa va cunoastem, sa aflam mai multe despre voi, atat ca echipa care a reprezentat Romania la Haga, cat si putin despre fiecare in parte. Pentru inceput, as vrea sa va prezentati pe scurt fiecare, sa ne dati cateva repere despre ce ati mai facut inainte de a participa la Telders:

Irina Garlasu: Sunt studenta in anul III la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti si reprezentanta de serie. Printre cele mai importante realizari se numara: participarea la doua sesiuni de comunicari in materia Dreptului Uniunii Europene, efectuarea unui stagiu de practica la Centrul de Studii de Drept european, care s-a finalizat cu prezentarea unei lucrari realizate de mine in acelasi domeniu la Academia Romana. De asemenea, am efectuat un stagiu de practica de 3 luni la firma de avocatura Biris Goran. In ceea ce priveste Dreptul international public, prima implicare mai profunda in acest domeniu o constituie participarea la concursul Telders.

Raluca Luca: Ma aflu, de asemenea, in anul III de studii. Inca din al doilea an am fost captivata de domeniul dreptului international, primul contact constand cu acelasi concurs international de procese simulate, Telders, care a fost o experienta deosebita. Am participat si la alte concursuri de procese simulate organizate de facultate, la scoala de vara internationala pe ramura Dreptului bancar si financiar si la conferinte organizate de Camera Deputatilor si Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului  pe teme de interes national. In cadrul practicii la FACIAS am luat legatura cu institutiile europene si am acordat asistenta juridica pe Drept european. Inainte de toate acestea am lucrat ca Asistent Manager la o firma de consultanta multinationala.

Dragos Manea: Si eu sunt in anul al III-lea la Facultatea de Drept. Primul contact pe care l-am avut cu domeniul dreptului si al relatiilor internationale, ca activitate extracuriculara, a fost reprezentat de participarea in cadrul delegatiei ELSA International la sesiunile de lucru ale Consiliului Economic si Social al ONU. Ulterior, am ales sa imi imbogatesc experienta onusiana efectuand un stagiu de practica la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa ONU, de la New York. Totodata, sunt implicat in dialogul social din Romania prin activitatea de voluntariat pe care o desfasor in cadrul confederatiei patronale UGIR, dar si prin programul de formare ca Specialist in Advocacy si Lobby derulat de Academia de Advocacy. In acelasi timp, in ultimii cinci ani am colaborat cu ziarul „Curierul National” unde am publicat peste 500 de articole in domenii precum: Media&Advertising, Finante&Banci, Economie Mondiala.

Madalina Popirtaru: Sunt studenta in anul al II-lea la aceeasi facultate. Am terminat in 2012 Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, specializarea Comunicare si Relatii Publice a aceleasi universitati, unde mi-a fost acordat titlu de sefa de promotie. Am primit de la Universitatea Bucuresti o bursa de performanta stiintifica pentru un proiect de cercetare numit „Imaginea justitiei reflectata in programele principale de stiri tv”, cercetare care a constituit si fundamentul lucrarii mele de licenta. Am efectuat stagii de practica in institutii ale statului (Administratia Prezidentiala, Consiliul Superior al Magistraturii), dar si in ONG-uri (Centrul de Resurse Juridice, Voluntari pentru Idei si Proiecte). Telders a fost  primul meu contact cu Dreptul international public, in afara cursurilor de la facultate, si am decis sa particip tocmai pentru ca mi s-a parut interesanta si stimulanta acesta ramura de drept.

WK: De ce v-ati inscris in echipa Telders a facultatii? Ce asteptari aveati de la acest concurs?

Echipa: Am considerat ca este oportunitatea perfecta pentru a aplica si aprofunda cunostintele dobandite in materia Dreptului international public, de care suntem cu totii pasionati. De asemenea, participarea la un asemenea concurs iti dezvolta aptitudinile oratorice, care sunt peremptorii pentru o cariera de succes in domeniul dreptului.

WK: Cum v-ati pregatit pentru concurs ? Cat a durat pregatirea?

Echipa: Am inceput pregatirea imediat ce a fost alcatuita echipa, in urma cu sase luni. Intreg procesul a fost impartit in mai multe etape: pana la inceputul anului curent am lucrat la realizarea memoriilor scrise, iar urmatoarele doua luni am pregatit pledoariile pentru faza nationala. Dupa castigarea rundei nationale, ne-am dedicat complet rundelor de la Haga, chiar daca acest lucru a presupus, uneori, lasarea in plan secund a cursurilor si seminarelor.

WK: Cum a fost in Haga? Cum s-a desfasurat concursul?     

Echipa: Urmand procedura concursului, la Haga, am pledat in cadrul a patru meciuri, pe parcursul a doua zile. In acest interval, am concurat cu echipe din Franta, Scotia, Estonia si Letonia. Acest moment a reprezentat concretizarea intregii pregatiri de sase luni si, bineinteles, emotiile au fost coplesitoare. Cu toate acestea, am reusit sa trecem peste starea de tensiune generata de primele intalniri cu un complet de judecata international, din perspectiva pledantului, si am reusit sa reprezentam Romania ca o echipa foarte bine pregatita si inchegata. Comentariile si evaluarile scrise pe care le-am primit de la judecatori denota faptul ca Romania a obtinut intr-adevar o performanta la Haga. Am fost caracterizati ca fiind o echipa creativa, foarte bine pregatita si profesionista.

WK: Din toata experienta Telders, de la inceputul pregatirilor pana cand v-ati intors inapoi din Haga, care este momentul care v-a placut cel mai mult?

Echipa: Cu siguranta, aflarea rezultatelor finale a marcat de fiecare data, atat dupa runda nationala, cat si dupa cea internationala,  un moment fericit pentru echipa noastra. In plus, pentru fiecare dintre noi, momentul memorabil a fost cel al sustinerii pledoariilor. In acele 20 de minute, fiecare dintre noi a trebuit sa se autodepaseasca si sa etaleze toate cunostintele si abilitatiile dobandite in perioada de pregatire, toti simtind ca acele momente erau cruciale pentru succesul nostru.

WK: Ce oportunitati credeti ca va ofera participarea si reusita la acest concurs?

Echipa: Apreciem ca participarea la Telders ne ofera un plus de experienta si expertiza esential in ziua de azi pentru a ne distinge pe plan profesional, un climat deosebit de competitiv, pe o piata a muncii deja saturata.

WK: Radu, i-ai insotit pe cei patru la Haga. Cum ai caracteriza experienta acestora?

Radu Serbanescu: Povestea de succes a celor patru a fost pentru mine o experienta unica. Am fost impresionat de efortul depus de toti in perioada de pregatire, de abordarea pragmatica, spiritul analitic si atenţia la detaliu de care au dat dovada. Astfel, evolutia echipei la rundele internationale nu a putut reprezenta decat o mare satisfactie. Pe langa talentul oratoric, precizia pozitiei argumentate si tenacitatea, claritatea si siguranta reactiilor la interventiile judecatorilor, probabil, elementul care a iesit cel mai bine in evidenta din parcursul echipei a fost pasiunea de a face acest lucru.

Am avut prilejul in cursul ultimului an de a cunoaste patru oameni deosebiti, patru personalitati puternice si patru viitori jurisiti de elita. Am incheiat aceasta experienta cu patru noi prieteni.

WK: Echipa Romaniei Telders 2013, ne bucuram ca v-am cunoscut. Sunteti patru tineri inteligenti si muncitori, inzestrati cu multa ambitie. Wolters Kluwer va ureaza mult succes in continuare si dorim sa ne tineti la curent cu reusitele voastre.

Echipa:  Multumim si noi Wolters Kluwer pentru interesul manifestat in echipa noastra. Este motivant pentru noi faptul ca o companie de calibrul WK apreciaza eforturile si munca noastra. De asemenea, dorim sa le multumim pentru sprijinul financiar si pentru pregatire Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si ILSA Romania. Iar pentru Radu Serbanescu, domnul profesor Galea, doamna Daniela Deteseanu, Ana Barbulescu si colegul nostru, Viorel Chiricioiu, toata admiratia si respectul noastru pentru cele sase luni pe care si le-au dedicat pentru a ne pregati sa fim profesionisti.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.