Noul Cod rutier – Varsta minima obligatorie pentru conducerea fiecarei categorii de vehicule
Conform noilor modificari ale legislatiei rutiere (Legea nr. 203/2012 care modifica O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice), valabile de la 19 ianuarie 2013, permisul de conducere este necesar pentru anumite categorii de vehicule, care, anterior nu erau prevazute de lege.
Odata cu aceasta modificare au fost stabilite si noi categorii de varste.
Reamintim ca, in reglementarea anterioara, pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa posede permis de conducere corespunzator si sa aiba varsta minima de 18 ani impliniti, cu exceptia celor care conduc autovehiculele din subcategoriile A1 si B1, care trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani impliniti, unde:
- SUBCATEGORIA A1: motocicleta cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere care nu depaseste 11 kW;
- SUBCATEGORIA B1: autovehiculul cu trei sau patru roti avand masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, si echipat cu un motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cm3 sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h.
In noua reglementare:
Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;
b) 18 ani impliniti, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr; -;
c) 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani impliniti, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.”
Astfel, pentru conducerea mopedelor este necesar permis de conducere, iar varsta minima este de 16 ani.
In plus, pentru categoriile anume prevazute de lege (motociclete din categoria A2 sau A precum si pentru autovehicule mai mari, care eventual sunt destinate transportului de persoane) varstele minime au crescut considerabil, de la 18 ani la 21, respectiv 24 de ani.
ATENTIE! Introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria vehiculelor atrage incidenta dispozitiilor legale ce instituie sanctiuni penale pentru conducerea fara permis, aspect de natura sa diminueze posibiliatea ca asemenea autovehicule sa fie conduse pe ddrumurile publice de persoane care nu indeplinesc conditiile minime referitoare la cunostintele, aptitudinile si comportamentul rutier adecvat.
Precizam ca reglementari privind varstele minime obligatorii sunt prevazute si de Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European, directiva a carei transpunere in legislatia nationala o asigura Legea nr. 203/2012.
O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile din 19 ianuarie 2013, in cartea Codul rutier 2013, Wolters Kluwer Romania!